Črna kronika

Poudarki

  • Precej dogajanja v prvih dneh po ropu
  • Nič novega v zadnjih letih
  • Absolutni zastaralni rok je 20 let
SKB
Tudi pet let po ropu centralne depotne hiše SKB-ja na Slovenski cesti na obzorju, kot kaže, ni osumljencev. Foto: RTV SLO
       Žrtve so bile ne samo stranke, ampak tudi banka.       
 Jelka Novak Katona, svetovalka za odnose z javnostmi pri SKB-ju
Sef
V ropu so roparji ukradli predvsem zlatnino, gotovino in druge vredne predmete. Foto: RTV SLO
VIDEO
Mineva 5 let od ropa v SKB-ju

Dodaj v

5 let po ropu v SKB-ju za preiskavo ostaja še potencialnih 15 let

Peta obletnica enega največjih ropov v Sloveniji
31. oktober 2010 ob 15:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Policija v petih letih kljub trudu in posebni skupini ter več kot 50 policistom, ki so se sprva ukvarjali z ropom v SKB-ju, nima novih ugotovitev. Preiskava "ropa stoletja" tako ostaja odprta.

V teh dneh mineva pet let od enega največjih ropov v Sloveniji. V noči z 31. oktobra na 1. november 2005 so trije oboroženi moški okoli 23. ure s pomočjo vstopnih kod vstopili v prostore centralne depotne hiše SKB banke in približno sedem ur praznili sefe. V tem času so vlomili v 427 sefov.

Petnajst minut po tem, ko so storilci okoli 6. ure zjutraj z dvema avtomobiloma zapustili prizorišče, se je eden izmed med ropom zvezanih varnostnikov osvobodil in o dogodku obvestil policijo. Policija je nemudoma začela preiskovati. Sefi so bili zapečateni do 7. novembra 2005, ker so preiskovalci do takrat na kraju dogodka zbirali dokaze.

Prvi dnevi po ropu
Zažgan dostavni avto fiat fiorino in drugi avto, uporabljen pri ropu, kio sephio, so dan po ropu našli v okolici Ljubljane. Opis dveh in fotorobot enega izmed storilcev so objavili tri dni po ropu. Poostrili pa so tudi nadzor nad mejami in se povezali z Interpolom ter Europolom. Vse do danes pa storilcev niso odkrili.

V SKB-ju so že takoj po ropu okrepili svoje varovanje z dodatno varnostno službo. Družbo PCA, ki je bila zadolžena za varovanje in nadzorovanje, je glavni inšpektor za notranje zadeve mesec dni po ropu oglobil in odločil, da zaradi neustrezne licence in ne dovolj usposobljenega osebja varovanja ne sme več opravljati.

Prva leta po ropu
Iz SKB-ja so sicer sporočili, da so že do konca leta 2007 rešili skoraj 99 odstotkov vseh odškodninskih zadev. Njihova svetovalka za odnose z javnostmi Jelka Novak Katona pa je še povedala, da pri nerešenih vprašanjih večkrat ni kriva banka, saj je v določenem primeru težava to, da je lastnik sefa umrl in je vprašanje njegove zapuščine še nerešeno. Sicer pa Katonova dodaja še "Žrtve so bile ne samo stranke, ampak tudi banka."

Dve leti po ropu je zasebni detektiv Franc Strle sicer izdelal teorijo zarote (31. 10. 2007 priporočamo ogled s pomočjo predvajalnika Real Player), o kateri je govoril tudi na TV Slovenija. Strle je primer ropa preučil tudi sam in, kot pravi, ugotovil, kdo so storilci. Sam je v primeru ropa videl celo politično ozadje. V dokaz je navajal dejstvo, da policijska preiskava stoji, podatki, do katerih se je dokopal on, pa nikogar ne zanimajo. S policije so sicer vsa leta do zdaj sporočali, da se preiskava nadaljuje, končnih izsledkov pa še ni.

In naslednjih 15 let?
Z generalne policijske uprave pa so v teh dneh sporočili, da preiskava še vedno poteka. "Delovna skupina, ki je bila ustanovljena neposredno po izvršitvi ropa z namenom vodenja kriminalistične preiskave, je še vedno aktivna," je zapisal predstavnik za odnose z javnostmi Drago Menegalija.

Ta skupina je sestavljena iz kriminalistov, kriminalističnih tehnikov in analitikov. Delo skupine usklajuje skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Člani skupine dnevno izvajajo različne operativne naloge in sodelujejo z mednarodnimi institucijami. Podrobnosti zaradi interesa preiskave in nadaljnjih postopkov na policiji ne razkrivajo.

Je pa absolutni zastaralni rok za pregon storilcev tega ropa 20 let, kar pomeni, da ima delovna skupina še največ 15 let za dokončanje svojega dela.

Marko Weilguny
Prijavi napako
Komentarji
krkas
# 31.10.2010 ob 16:56
Nikoli jih ne bodo najdli, da je biu pa to rop stoletja pa kar dvomim, imamo veliko kandidatov, ki so drzavo oropali za mnogo vec...
Lluka
# 31.10.2010 ob 15:44
ČEz 15 let pa tem roparjem postavit spomenik pred banko.
kenda
# 31.10.2010 ob 17:09
Se pa lahko človek vpraša, zakaj bi nekdo hranil gotovino v takem sefu... zakaj je ne položi na banko na bančni račun, kjer v primeru ropa denarja ne izgubi? Morebiti je pa gotovina sumljivega izvora in zato davkarija zanj ne sme izvedeti. In je zato bolje, če je v sefu, kjer nihče ne ve, kaj je notri.
Pero9
# 31.10.2010 ob 15:41
Neki je blo v sefu, kar so nekateri ljudje zelo hoteli. Neki zlo pomembnega, itd... politično najbrž.
JohnMichxx
# 31.10.2010 ob 18:11
Niso "pokradli" denarja. Samo pick-up so naredil.
Naša pravna država je pa itak smeh že desetletje....
yanker
# 31.10.2010 ob 17:43
Se šem spomnim gospoda Pogoreliča: STORILCEM DIHAMO ZA OVRATNIK... mogoče bi bilo bolje če bi takrat dejal da ti storilci rinejo v šupak... V sloveniji je potreban polopla preoprazna političnega sistema. Na vešala pa sodijo razni zadrogirani Pahorji, Janše, Kreslake in vsi nijihovi priležniki: zaslužimo si poštene politike, teh pa trenutni ni na obzorju. ZAPOMNITE SI TO OB NASLEDNJIH VOLITVAH.
komsomolec
# 31.10.2010 ob 19:13
Rop SKB posneli nemški obveščevalci
sreda, 12.12.2007
Notranji minister Dragutin Mate, ki bi moral po zakonu o pravici do informiranja javnost redno obveščati (ne samo s krilatico – zaradi interesov preiskave ne povemo nič), je popolnoma tiho, pa čeprav gre za enega največjih ropov v državi. Zato ni nenavadno, da je s tujih diplomatskih predstavništev v Ljubljani (kjer s presenečenjem ne spremljajo samo vladnega obračunavanja z mediji) pronicnila informacija, da bo zaradi vloma v SKB-sefe morala Slovenija v prihodnje svojo gospodarsko neodvisnost hudo deliti in se podrejati.

Ključ je namreč v strogo varovanem stanovanju, ki je bilo do razkritja vladnih preiskovalcev Sove v lasti nemške obveščevalne službe, ki se je po neumnem razkritju naših obveščevalcev javnosti že preselila na Hrvaško. Iz varovanega stanovanja v enem od nižjih nadstropij (sedaj s povsem razpadlo fasado) znamenitega Kozolca na Bavarskem dvoru v Ljubljani je prekrasen pogled čez cesto na zunanje stopnišče, po katerem so šli menda zamaskirani ropat SKB-sefe. Tako je nastalo (seveda obstoja ne bo uradno potrdil nihče) precej dolg posnetek dogajanja med nekaj ur trajajočim ropom, na pločniku pa naj bi na posnetku stalo kombinirano policijsko vozilo (marica), ki je bilo tam po naključju ali pa s točno določenim namenom. Običaj je, da si obveščevalne službe izmenjujejo podatke le med seboj, zato je bil posnetek ropa, narejen iz varovanega stanovanja, poslan Sovi in ne Slovenski policiji. Se je pa jasno izvedelo, kaj Sova ima, zato je privladni specialist za varnost ukazal vdor v Sovo, kjer spornega posnetka zanesljivo nimajo več. LINK
ny66as
# 01.11.2010 ob 00:50
"Žrtve so bile ne samo stranke, ampak tudi banka."

ampak čudno potem, da skb ni nikol razpisala nagrade za morebitne info, ki bi mogoče pripeljale do storilcev - vsaj kolkor jaz vem, tega ni storila niti policija. to že neki pove.
Rdeči valjar
# 31.10.2010 ob 19:10
Nič se ne bat, Pogorevc jim še vedno diha za ovratnik. :)
mkrebs
# 02.11.2010 ob 00:02
Skratka, ne imejte nas za norca!
zemljemerec
# 01.11.2010 ob 19:11
Jaz vidim, da so povsod nameščene kamere po centru Ljubljane,po ulicah,v trgovinah, bankah,trgih, postajah...celo v avtobusu mestnega potniškega prometa. Konzorcij,Borzna hiša, Skb banka spodaj in zgoraj, Elektro Ljubljana,okoliške trgovine na ploščadi...cca 11 kamer za slovenske Policiste niso dovolj. Le zakaj ?
tyr
# 31.10.2010 ob 21:32
Zaradi uspešnosti izvedbe je očitno da so imeli roparji pomagače na vseh nivojih. V politiki, v banki, v policiji in še kje. Način izvedbe pa spominja na skupino Pink Panter ki je izvedla nekaj najbolj drznih ropov v Evropi.

Policija bi lahko začela pri njih, vendar so slovenski krimiči čisti amaterji in pozerski šminkerji ki jih nobena evropska policija ne jemlje resno. Najbolj jim jemlje kredibilnost to, da kot zvesti pes čakajo na mig ali ukaz aktualne politike. Vse se dela, ali pa ne dela, po direktivah, navodilih, neformalnih ukazih in ne po zakonih.
andreas
# 31.10.2010 ob 18:03
Če ste že polni insinuacij, pa še ena:

- komu je šla takratna vlada najbolj na živce?
- kateri opciji je bližja SKB?
- kdo bi se lahko ustrašil zahteve po predaji dokumentov pridobljenih v Beogradu?
- koga bi ti dokumenti lahko diskreditirali?
- kaj bi 'domine' pomenile za določeno politično opcijo?
- kdo danes NE BI BIL na oblasti?

Samo malo ugibam...

Andreas
dart
# 31.10.2010 ob 17:39
čisto politična zadeva
semaino
# 31.10.2010 ob 19:22
Dobro je povedal privat detektiv, da ni politične volje in da se točno ve kdo je bil v sefih!

Ful dobra bi bila oddaja Pogledi Slovenije na to temo, če ne se tako ne bo nič premaknilo.
WhiteTrash
# 31.10.2010 ob 16:13
Čigav je bil kokain??
mkrebs
# 02.11.2010 ob 00:02
Roparji očitno vlečejo za jajca nekaterih, da lov na roparje pravzaprav ni odprt. Pred petimi leti so pa igrali, kot da iščejo .

Kaj veš, kakšna afera bi zopet privrela na svetlo, če bi se izkazalo, da so na sledi?
minnaema
# 01.11.2010 ob 21:15
Ej dragi moji "ta rop so (po vsej verjetnosti) izvajali veliki majstri svojega foha".
Iracionalno je, da se vse skupaj tako zelo veliko časa išče, saj baje scenaristi in režiserji
živijo med nami ali v neposredni bližini nas vseh,. ki smo pošteni do sebe in drugih, pa si ne moremo predstavljati ob takšnih dejanjih "kdo pije in kdo plača" - žal in kljub temu Lp
Jernej_
# 31.10.2010 ob 22:16
Če kdo, kateri kaj ve o tem ropu nebo nič pisnil, zadevi ne bodo prišli do dna.
kum 50
# 31.10.2010 ob 20:47
v 5 letih niso najdl nič,pol nam je vse jasno
divjejabolko
# 31.10.2010 ob 17:50
Akcija ropa je izpeljana profesionalno. Tako profesionalno, da jih NIKOLI ne bodo našli.
Pravi profesionalci namreč ostanejo vedno zakriti.
Paulaner
# 31.10.2010 ob 15:57
V teh sefih "naj bi " imel Janša spravljen denar od prodaje
orožja. Tiste znamenite kovčke denarja :-)
divjejabolko
# 04.11.2010 ob 10:09
Takrat več Slovenije ne bo :)
mulcon
# 03.11.2010 ob 09:41
s tako usrano policijo in tožilstvom, bo to lahko še 150 let
zemljemerec
# 03.11.2010 ob 05:24
Da, zato tudi sprašujem spoštovano slovensko policijo: "Čemu, se norčujete iz slovenskega intelekta "?!
Dezmond
# 02.11.2010 ob 01:20
could this be ZI PERFECT CRIME? ;)
uroš27286
# 01.11.2010 ob 13:22
tota je dobra.policija preiskuje sama sebe. se grem stavit, da sta med temi 50 policisti ziher vsaj dva,ki sta ropala skp oziroma izvedla pridobitev dokazov.
MZ
# 01.11.2010 ob 13:04
V vseh časopisih so bile zgodbe lastnikov sefov, ki so ob obisku banke videli na tleh cele kupe denarja in vrednejših predmetov, nekateri sefi pa so bili označeni.
To pomeni, da ni šlo za običajen rop, temveč so storilci imeli točen načrt, kje iskati in kaj odnesti. Ni dvakrat za reči, da ni šlo za kakšne pretekle grehe "osamosvojiteljev", katerih razkritje bi lahko marsikomu škodovalo.
HELION
# 01.11.2010 ob 11:44
Porod ropa je trajal 7 ur.
Roparji si pa lahko prižigajo že 5 svečk na svojo torto!
Za 20 svečk se bojo pa pokazali!
HELION
# 01.11.2010 ob 11:00
Vrstni red ropa: načrtovati, realizirati, plen poslati!

Vprašanje za SKB in PCA:
Najprej dobra priprava slabe varnosti (samo 2 varnostnika?), potem pa lahko delo za roparje!!
Potem pa kriminalisti in več kot 50 policistov išče roparje in plen?Če bi bilo obratno, bi bil rop neizvedljiv!!

Vprašanje za kriminaliste in policiste:
Urica zamujena ne vrne se nobena!
Kriminalisti in več kot 50 policistov so takoj izvajali kontrolo na cestah in mejnih prehodih!
Kaj pa zračni promet??
Ali ptiči ne znajo poslati plen kot tovorno pošiljko z enim od posadke, brez kontrole, takoj po ropu??
Namig:
Poglejte vozni red poletov iz Slovenije, od 01. 11. 2005!!
Rdeča zvezda
# 31.10.2010 ob 20:31
Ne drži, da je rop ostal neraziskan, ropNE SME biti raziskan, o tem njaveč ve Anton Rop.
Deyvi
# 31.10.2010 ob 20:24
Ali so bili roparji profesionalci ali so pa policisti amaterji – Verjetno bo to drugo in povrh so nekateri njihovi še sodelovali in ti sedaj zavirajo preiskavo.
Kazalo