Policisti so rop začeli preiskovati takoj, a še brez uspehov. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so rop začeli preiskovati takoj, a še brez uspehov. Foto: MMC RTV SLO
Zlatnina
Roparji so vdrli v več kot 400 sefov. Foto: MMC RTV SLO

V noči z 31. oktobra na 1. november leta 2005 so zelo dobro obveščeni roparji sedem ur razbijali, odpirali in praznili več kot 400 sefov, nameščenih v banki SKB. Trije zamaskirani in oboroženi moški so okoli 23.00 s pomočjo vstopnih kod vstopili v prostore centralne depotne hiše banke SKB na Slovenski cesti, zvezali oba varnostnika, ki sta varovala in nadzorovala prostor, nato pa se z različnim vlomilskim orodjem lotili sefov.

Sefe so roparji odpirali z varilnimi aparati in vlomilskim orodjem, pobirali so predvsem zlatnino, gotovino in druge vredne predmete, za seboj pa pustili pravo razdejanje. Okoli 6. ure so pobegnili z dostavnim vozilom fiat fiorino in avtomobilom kia sephia, ki je bil last enega izmed varnostnikov. Avtomobila so odpeljali v zapuščen kamnolom na obrobju prestolnice, kjer so ju zažgali, od tam pa se je za njimi izgubila vsaka sled.

Enemu izmed varnostnikov se je po njihovem odhodu uspelo odvezati in poklicati policijo, drugega pa so morali zaradi poškodb odpeljati v Klinični center Ljubljana.

Policija se je dela lotila zagnano, a brez rezultatov
Banka je kmalu po ropu objavila seznam sefov, v katere je bilo vlomljeno, a si jih njihovi najemniki niso mogli ogledati do 7. novembra, saj je policija začela temeljito preiskavo. Poškodovane sefe so po ropu zapečatili in jih odprli šele ob navzočnosti najemnikov, notarja, predstavnika banke, zdravnika in medicinske sestre.

Kriminalistična preiskava še vedno poteka, a brez rezultatov. Policija glede preiskave ne daje nobenih novih informacij, pred javnostjo pa se je tesno zaprla, saj ni potrebovala nobenega sodelovanja, pomoči ali informacij. Kot poroča Radio Slovenija, dejstvo, da ji v teh letih ni uspelo najti nobenih otipljivih dokazov, meče slabo luč na ugled policije.

Hrvaški primer prikazuje uspešno delo
Kot primer Radio Slovenija navaja, da sta se v istem času zgodila dva podobna huda ropa tudi na Hrvaškem, ki je bila takoj po zločinu okupirana. Vrstile so se hišne preiskave vseh, ki so storili nasilna kazniva dejanja ali jih imajo na spiskih, da so del podzemlja, policija je objavljala fotorobote, posnetke varnostnih kamer, psihološke profile storilcev, za pomoč pa so prosili tudi državljane. Kmalu po ropu so osumljence prijeli.