Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 15 glasov Ocenite to novico!
Policija, kibla
Preiskava sicer še poteka, zato več podrobnosti za zdaj kriminalisti ne razkrivajo. Foto: BoBo
VIDEO
Strelski obračun sredi Ma...

Dodaj v

52-letnika v Mariboru ustrelil zaradi maščevanja iz ljubosumja

Osumljenec se je policistom predal sam
5. oktober 2017 ob 15:10
Maribor - MMC RTV SLO

Policija je razkrila podrobnosti streljanja v središču Maribora, v katerem je v sredo umrl 52-letni moški. Motiv za dejanje osumljenega 54-letnika je bilo maščevanje iz ljubosumja.

Po dozdajšnjih ugotovitvah se je osumljeni pripeljal z osebnim avtomobilom po Titovi cesti, svoje vozilo ustavil in peš stopil do drugega vozila, ki je na križišču čakalo na zavijanje v levo proti Ulici pariške komune. Pristopil je k sopotnikovim vratom in začel streljati s pištolo.

52-letni sopotnik je zaradi strelnih ran umrl, 57-letni voznik je bil ustreljen v roko in se je umaknil v prostore bližnje stavbe, drugi sopotnik, na zadnjem sedežu, star 38 let, pa ni bil poškodovan in je ostal v vozilu. Lažje poškodovani moški je trenutno v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, v obračunu pa je bilo poškodovano še eno osebno vozilo, ki je prav takrat pripeljalo v nasprotni smeri.

Po besedah pomočnika vodje mariborskih kriminalistov Andreja Kolbla se je osumljeni policistom na kraju dogodka predal sam, trenutno je v policijskem pridržanju, od koder ga bodo v petek prepeljali k preiskovalnemu sodniku. Preiskava sicer še poteka, zato več podrobnosti za zdaj kriminalisti ne razkrivajo, je pa Kolbl na današnji novinarski konferenci še dodal, da ta poteka v smeri kaznivega dejanja umora in kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Po ugotovitvah policije osumljeni za dve pištoli, ki ju je imel pri sebi, ni imel dovoljenja, kje ju je dobil, pa bo pokazala nadaljnja preiskava. Ob dejanju je izstrelil več deset nabojev, pri sebi je imel namreč več nabojnikov, natančnejši pa Kolbl zaradi interesa preiskave ni želel biti. Danes kriminalisti sicer nadaljujejo tudi balistični ogled vozila.

Osumljenec lani pridržan zaradi nasilja v družini
Ob tem je Kolbl potrdil, da je bil pridržani maja lani obravnavan zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini. Takrat se je po opravljeni preiskavi stanovanja tudi izkazalo, da doma hrani več kosov kratko- in dolgocevnega strelnega orožja, ki so mu ga skupaj z okoli 2.500 naboji zasegli. Sodnega razpleta omenjene zadeve še ni, je pa takrat osumljeni dobil tudi prepoved približevanja.

Čeprav podrobnosti medsebojnih razmerij med osumljenim in žrtvijo ni želel razkriti, pa je potrdil, da sta se poznala. Po predaji je bil osumljeni pripravljen sodelovati s kriminalisti.

Po pisanju časopisa Večer naj bi bila prva tarča strelca njegova nekdanja žena, ki pa je več mesecev ni izsledil. Prav ta ga je namreč lani prijavila zaradi nasilja in policiji povedala o skritem orožju, nato pa se pred možem umaknila v varno hišo. Spomladi sta po pisanju časopisa začela ločitveni postopek.

Kljub dejstvu, da sta se samo ta teden v Mariboru zgodila kar dva umora in da jih je bilo predtem letos že nekaj, na Policijski upravi Maribor menijo, da varnostne razmere na njihovem območju ostajajo solidne. Večina tovrstnih kaznivih dejanj se na njihovem območju zgodi zaradi družinskih obračunov.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
sosman
# 05.10.2017 ob 15:34
To ni drugo kot umor 1. stopnje in pacient pred 90-im letom več ne sme ugledat svobode.
anny22
# 05.10.2017 ob 16:54
Mislim...je katera ženska vredna človškega življenja? Pa niti ne gre za ljubosuml
je, gre za užaljen ponos, da je tvoja draga šla z drugim, ti pa si tako hud car....not.

Problem niso predmeti in orožje, temveč nasilje. Teroristi, ki hočejo ubijati, bodo naredili ustvarjalni ovinek in našli tovornjake, kombije in letala, če ne morejo priti do orožja. Na drugi strani so pogoji za pridobitev orožja pri nas zelo strogi; vendar le malo ubojev in umorov povzročijo legalni lastniki orožja. Potem imaš še tretjo skupino, kot je ta zgoraj, ki pridejo do orožja na nelegalen način, na črnem trgu. Američani in marsikdo tukaj živi v zmotnem prepričanju, da bo odprava možnosti nakupa orožja čudežno zmanjšala nasilje, povzročeno z njim. Haha, zbudite se! V Sloveniji stopnja nasilja in umorov ni tako nizka, ker je težko priti do orožja, temveč, ker smo relativno miroljubna in varna družba, svoje pa doda tudi še vedno nizka stopnja razslojenosti. V US in A tega ni, razlike med ljudmi so ogromne, paranoja na višku, imajo pa tudi to dvomljivo dediščino drugega amandmaja iz časov, ko se je bilo zares potrebno braniti pred zunanjimi in notranjimi sovražniki, kot bi rekli v Jugoslaviji.

Če kdo dvomi, naj pogleda Švico. Oboroženi do zob, a stopnja umorov ni tako visoka, kot bi pričakovali. Na drugi strani je to verjetno edina država z resnično delujočo demokracijo.
Bloodline
# 05.10.2017 ob 16:27
Ob tem je Kolbl potrdil, da je bil pridržani maja lani obravnavan zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini. Takrat se je po opravljeni preiskavi stanovanja tudi izkazalo, da doma hrani več kosov kratko- in dolgocevnega strelnega orožja, ki so mu ga skupaj z okoli 2.500 naboji zasegli. Sodnega razpleta omenjene zadeve še ni, je pa takrat osumljeni dobil tudi prepoved približevanja.
g1n3k
# 05.10.2017 ob 15:55
Razlog več, da se preneha gonja proti tistim, ki za orožje in posedovanje le tega izpolnjujejo vse pogoje!
.
Zakaj? Orožje je namenjeno ubijanju. Za to je bilo ustvarjeno. Ne za šport, ne za kaj drugega. In je vsaka primerjava z nožem, sekiro, avtomobilom in ostalim kar lahko tudi ubije v nepravih rokah, totalno nevmesna. Ne sekira, ne nož, ne avto niso izumljeni za ubijanje. Orožje je.
.
Torej ne glede na pogoje, orožje ne spada v roke rekreativcev.
STANE
# 05.10.2017 ob 16:31
Voziš se z orožjem in slučajno zagledaš človeka,ki naj bi ti stori nekaj hudega in pričneš streljat....
Pa kje to mi živimo ?.
FolkloraS
# 05.10.2017 ob 18:45
Krivo sodišče, če bi delali, se to ne bi smelo zgoditi. Namreč, ker se šteje za družinsko nasilje ničelno toleranco, torej bi morali soditi prioritetno in tip bi moral že sedet, pa ni!!!!
dStroj
# 05.10.2017 ob 16:17
Še vedno mislite, da je zakonodaja tista ki preprečuje streljanje?
Bivši uporabnik
# 05.10.2017 ob 15:49
Glej, mislim, da smo vsi prot nasilju in črnim statistikam ampak tudi 91 smo se osamosvojili s pomočjo orožja, samo besede niso bile dovolj. Žal.
tomazmb
# 05.10.2017 ob 21:46
Dajte si že enkrat tisti, ki nabijate v prazno, prebrat zakon o orožju:Člen 14 - pogoji za izdajo orožne listine:

1. da je dopolnil 18 let;
2. da ni zadržkov javnega reda;
3. da je zanesljiv;
4. da ima upravičen razlog za izdajo orožne listine;
5. da ima opravljen zdravniški pregled;
6. da je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem.

Strošek orožja na podlagi pridobitve nabavnega dovoljenja za nakup orožja je:

- izpit iz varnega rokovanja z orožjem - cena ca 150-200 €
- zdravniški izpit (fiziologija + psihotest) - cana ca. 70-150 €
- članstvo v strelskem društvu - celoletno članstvo ca. 50-200 €
- taksa za vlogo in nabavno dovoljenje - ca. 40 €
- vpis orožja v dovoljenje za posest ali orožni list - ca. 27 €
- praktični izpit s svojim orožjem - ca. 35 € (pogoj za nakup streliva)

Celoten postopek zna potrajat tudi 60 ali več dni (skupaj s preverko s strani MNZ-a). Teoretiki, še vedno mislite, da je v naši državi lahko in poceni priti do legalnega orožja? Tisti, ki ima slabe namene z orožjem, se bo izognil takšni proceduri, saj se direktno postavi pod nadzor policije, saj se preko evidenc prodanega orožja in streliva ve, kdo je kdaj in kaj kupoval. Problem je črni trg in tega se mora zakonodajalec lotit. Zelo nazorno je to opisano že v zgornjem odstavku :

Takrat se je po opravljeni preiskavi stanovanja tudi izkazalo, da doma hrani več kosov kratko- in dolgocevnega strelnega orožja, ki so mu ga skupaj z okoli 2.500 naboji zasegli. Sodnega razpleta omenjene zadeve še ni, je pa takrat osumljeni dobil tudi prepoved približevanja. - in to od maja 2016 !!!

Raje se zamislite nad neučinkovitostjo slovenskega sodnega sistema!

Lp!
atom ant
# 05.10.2017 ob 18:35
Osumljenec lani pridržan zaradi nasilja v družini

Že obravnavan, prdržan, znan policiji...
Tempirane bombe, ki živijo med nami.
Samo vprašanje je časa, kdaj, kako in koliko hudo jih bo razneslo.
:(
Slovencelj
# 05.10.2017 ob 17:41
V današnjem odprtem svetu se ne da z zakonodajo nič preprečiti, se pa da stvari močno otežiti. In to je ves smisel, da ne pride vsak norec do puške v vsakem malo večjem Tušu ali Mercatorju.
Nemo
# 05.10.2017 ob 17:09
Dokler bodo nasilneži dobivali le prepovedi približevanja, bo pač tako. Ne vem, če ugotovljeno nasilje in najdba orožja niso dovolj, da se nekaj ukrene, potem pač na žalost drži, da se ne da nič narediti dokler ni žrtev.
mb128
# 05.10.2017 ob 16:04
Ja no še ena izmed tisoč in ene verzije za menoj potop oz. če že moja ne more bi pa ne bo niti tvoja če že nje ne morem dobiti v svojo pest.
Še enkrat več se zastavlja vprašanje le zakaj mnogi svoje partnerice pa tudi otroke smatrajo že kar za svojo lastnino in ne samostojna živa bitja! Na to vprašanje pa bi seveda morali podati odgovor sociologi, psihologi, psihiatri in morebiti celo antropologi država bi pa že zdavnaj morala ukrepati glede na priporočila slednjih, da ne bi prišlo še enkrat do my way oh high way!
jbzt
# 05.10.2017 ob 22:06
Neverjetno...samo en dan so rabili za to,kaj je razlog.
Ko znanega slovenca umori prijatelj v Ljubljani...razloga še po dveh mesecih ne povedo.
prim00z
# 05.10.2017 ob 17:19
po moje je osumljeni vedel kje in kdaj bo dobil žrtev v ranljivi situaciji...
amigo
# 06.10.2017 ob 12:44
Pred par leti se mi je potožil znanec, da ga je zapustila partnerica. Speljal jo je nekdo, ki je imel več denarja. Kaj je lahko storil?

Ta njegova partnerica ni bila vredna počenega groša. Lahko bi se napil od veselja.
ronzi
# 05.10.2017 ob 18:12
Voziš se z orožjem in slučajno zagledaš človeka,ki naj bi ti stori nekaj hudega in pričneš streljat....
Pa kje to mi živimo ?.

Res?? Ti maš resnično takšno mišlenje????
Torej če mene pusti ženska,pa vem z kom je,bom se šel okoli vozit z pištolo,pa bom prvega podobnega ustrelil???? Če že,grem pravega,ne nekoga,ki ga ne poznam....

Čeprav podrobnosti medsebojnih razmerij med osumljenim in žrtvijo ni želel razkriti, pa je potrdil, da sta se poznala.
Dobro je ta moški vedel,koga more fentat....
luckyss
# 05.10.2017 ob 17:06
Trenutno pri nas dobiš v roku dveh dni kalašnikov s štirimi saržerji od 350 evričev naprej..
TTjka pa je pod sto evrov...
Problem je v ljudeh....kakšna razlika je, le te nekdo ubije z motiko, krampom ali Barreto...
boroč
# 06.10.2017 ob 21:11
evaevi

Pa kdaj bo ta država začela resno in učinkovito obravnavati družinsko nasilje , zaradi katerega je bilo letos že kar nekaj umorov in tudi kar nekaj osirotelih otrok!.
-------------------------------------------------------------
Oblikuj poslansko vprašanje v zvezi s to temo družinskega nasilja, posreduj ga tvojemu poslancu , ki naj ga prebere na naslednji seji državnega zbora. Kdo naj odgovori, pa ne vem. Morda predsednik vlade ali kateri ministrov. S to problematiko se lahko ukvarja le pristojno ministrstvo in službe, ne pa država kot taka.
Binder Dandet
# 06.10.2017 ob 07:54
Kogar zanima vrc podrobnosti.

https://www.vecer.com/motiv-streljanja-v-mariboru-ljubosumlje-in-mascevanje-6322228
pedalski
# 05.10.2017 ob 20:38
luckyss, razlika je velika. Pred motiko ali krampom lahko vsaj zbežiš...
Sklonjen
# 05.10.2017 ob 15:20
Spet se je pokazalo, da je bilo v obračunu uporabljeno strelno orožje, katerega imetnik ni posedoval legalno. Razlog več, da se preneha gonja proti tistim, ki za orožje in posedovanje le tega izpolnjujejo vse pogoje!
stewie
# 07.10.2017 ob 14:28
galoper
# 06.10.2017 ob 11:31
Pred par leti se mi je potožil znanec, da ga je zapustila partnerica. Speljal jo je nekdo, ki je imel več denarja. Kaj je lahko storil?


Ne razumem točno, kaj želiš povedati s tem vprašanjem, upam le, da ne misliš s tem opravičevat tega, kar je v sredo storil ta morilec. Kaj neki pa rešiš s tem, da ustreliš nekoga, ki s teboj noče več biti, ali celo njegovega novega partnerja?

Zdaj bo lahko ta v zaporu vsaj ščitil tista dva FB morilca, če mu seveda fajn plačata, da jima v kopalnici ne bo prevečkrat spodrsnilo.
amigo
# 06.10.2017 ob 13:02
Maribor je nekakšen slovenski gangsterski raj. Pred nekaj leti so požigali radarje. Enajst požigov, niti enega povzročitelja niso prijeli. Nato so v roku enega leta trije 21 letniki skočili v Dravo. Menda iz čistega veselja, saj lokalni šerifi niso odkrili nič sumljivega. Pri tem strelcu so pred letom in pol našli kalaša z zložljivim kopitom, nekaj pištol in ne boste verjeli 2660 nabojev za pištolo. Verjetno se je ukvarjal s preprodajo. V letu in pol ni bilo nobenih sankcij s strani naših organov. Poštenjak si je lahko v miru obnovil zalogo in ubil nekega znanca, ki je menda poznal njegovo ženo. Da bi policija odkrila kje in od koga je nabavljal orožje je misija nemogoče. Njihovo delo je da pridejo na prizorišče, poberejo tulce in pokličejo pogrebno podjetje.
Eska
# 06.10.2017 ob 10:58
V prometnih nesrečah umre mnogo več ljudi kot od orožja v mirnem času, a redkejši pojavi so bolj opazni kot množični, ki so že skrajda vsakdanjost.
Kdor hoče ubiti, bo ubil na tak ali drugačen način. Rešitev je v vzgoji in izobraževanju. Opisani primer je zgovoren dokaz (ne)učinkovitosti vzgojnoizobraževalnih ustanov in življenjskih osnov, ki nam jih zagotavljao politiki.
anny22
# 05.10.2017 ob 22:57
Pred motiko ali krampom lahko vsaj zbežiš...

Kaj pa pred kombijem ali tovornjakom, ki vozi 100 km na uro? Najbrž ne. Tudi pred hladnim orožjem ne morejo vsi zbežati. Bomo prepovedali vse nože in vozila?
Res pa je, da je z strelnim orožjem psihološko veliko lažje ubijati kot z hladnim. Narava je v nas vgradila varovalke, da je težje zamahniti z nožem kot pritisniti na petelina.
Sklonjen
# 05.10.2017 ob 17:14
@stane
"Voziš se z orožjem in slučajno zagledaš človeka,ki naj bi ti stori nekaj hudega in pričneš streljat....
Pa kje to mi živimo ?."


Ne nabijaj. Že iz prebranega je očitno, da je šlo za naklep ... ženo je npr. iskal vec mesecev, a je ni našel ... tega tipa očitno je!
Isao
# 06.10.2017 ob 13:10
Ljubosumje ne more biti razlog za tovrstna dejanja. Gre za sovražen odnos do žensk, ki si po mnenju marsikoga zaslužijo kazen.
Kar se pa tiče posesti orožja, si upam trditi da je večina nabavnih dovoljenj izdanih športnim strelcem, ki pa potem, ko orožje dobijo sploh ne hodijo na strelske tekme. Orožje si nabavijo zaradi drugih razlogov. In to ni v redu.
veselo-na-delo
# 06.10.2017 ob 00:28
Streljanje kot v Ameriki.
Pa kaj je to pri nas?
Kmalu neboš več upal stopit na nobeno ulico, ker nikoli neveš kje te lahko nekdo poči.
Preveč gledanja filmov in igranja igric?
Morda pa si nekdo vzame to v resničnost.
Kje je kdo da bi naredil red za preprečevanje tega.
galoper
# 06.10.2017 ob 11:31
Pred par leti se mi je potožil znanec, da ga je zapustila partnerica. Speljal jo je nekdo, ki je imel več denarja. Kaj je lahko storil?
anomis
# 05.10.2017 ob 17:16
"Kljub dejstvu, da sta se samo ta teden v Mariboru zgodila kar dva umora in da jih je bilo predtem letos že nekaj, na Policijski upravi Maribor menijo, da varnostne razmere na njihovem območju ostajajo solidne."

Hahahaha ...
Sklonjen
# 05.10.2017 ob 19:02
@G1n3k
"Zakaj? Orožje je namenjeno ubijanju"


Aha ... torej ga policaji in varnostniki nosijo zato, da ubijajo??! Po tej logiki največ smrtnih žrtev povzročijo oni?
lukace5
# 05.10.2017 ob 16:11
To samo kaze na to, da kdor bo zelel streljati na ljudi bo prisel do orozja tako ali drugace. V ZDA je bilo leta 1993 manj kot 1 kos orozja na prebivalca, danes je ta stevilka 1.53 kosa na prebivalca. V tem istem casu je stevilo zrtev strelnega orozja konkretno upadlo in pada se naprej. Glede na to statistiko bi lahko sklepali, da vec orozja pomeni manj taksnih dogodkov...
Sklonjen
# 05.10.2017 ob 15:48
@drkumrovec
"Preprodajalci z orožjem si manejo roke, ljudje pa umirajo. Krasni novi svet. Človek se vpraša, kje je država? Zakaj ne sprejme ustreznih ukrepov?"


Če bi bil pozoren bi videl, da je orožje priromalo po balkanski poti, zato trgovci od tega nimajo nič. Gre torej za črni trg, kjer ga je obilo in ga zato ni tezko dobiti. Čas bo, da prenehate neosnovano nabijati svoje floskule in s tem v negotovost spravljati naključne in nepoučene bralce! Med legalnimi imetniki orožja praktično ni zlorab!
realist65
# 05.10.2017 ob 16:40
Čudno vsak takšen umor se tretira pod ljubosumje. Se pravi, če me moja žena vara sem jaz kriv, ker sem ljubosumen ?
Bivši uporabnik
# 05.10.2017 ob 15:27
Preprodajalci z orožjem si manejo roke, ljudje pa umirajo. Krasni novi svet. Človek se vpraša, kje je država? Zakaj ne sprejme ustreznih ukrepov?
Kazalo