Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 56 glasov Ocenite to novico!
Robert Časar
Časar je bil januarja letos zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin pri luških poslih na Krasu že nepravnomočno obsojen na šest let zapora. Foto: BoBo
Boris Marzi
Delavski direktor Boris Marzi oprostilne sodbe ni želel komentirati. Dejal je le: "Vse je povedala sodnica". Foto: Vojko Rotar
Barbara Miklič Rožman
Tožilka Barbara Milič Romžman: "Sodba je signal upravam, da lahko delujejo mimo nadzornih svetov." Foto: Vojko Rotar
VIDEO
Nekdanji prvi mož Luke op...

Dodaj v

Časar oproščen vseh obtožb

Ni zlorabil položaja pri poslih v Romuniji
4. oktober 2013 ob 10:14,
zadnji poseg: 4. oktober 2013 ob 13:16
Koper - MMC RTV SLO

Nekdanjega predsednika uprave Luke, Roberta Časarja, ki danes ni prišel na sodišče, so oprostili vseh obtožb zaradi spornih poslov v Romuniji.

Predsednica senata Tatjana Pavlovec meni, da uprava ni ravnala naklepno in da kršitev pravilnikov podjetja še ne pomeni nezakonitega dejanja. Sodišče je še odločilo, da ni bilo dokazov, da je šlo za naklepno pridobitev premoženjske koristi, ob tem pa dodalo, da zneska 1,5 milijona evrov, s katerim je Luka dokapitalizirala hčerinsko podjetje v Romuniji, ni več mogoče odvzeti.

Časar se je na zatožni klopi znašel zaradi obtožb, da njegova uprava za dokapitalizacijo dveh luških podjetij v Aradu ni imela soglasja nadzornega sveta. Luka je prvo nakazilo, 1,5 milijona evrov izpeljala februarja 2009, izplačilo drugega obroka, 1,3 milijona, pa so na Banki Koper preprečili kriminalisti in sodišče.

Tožilka: To je znak, da je mogoče zaobiti nadzorne svete
Tožilka Barbara MIlič Rožman je že napovedala pritožbo. Meni, da je bilo v postopku predstavljenih dovolj dokazov za očitana kazniva dejanja, med njimi zloraba položaja uprave, in da je bil dokazan tudi naklep. Današnja sodba je po njenem mnenju signal vsem upravam, da lahko delujejo mimo nadzornih svetov, saj skupščina ni nikoli odločala o dokapitalizaciji, z njo pa niso bili seznanjeni niti nadzorniki.

Združenje nadzornikov: » Pri Časarju je šlo za eklatantno kršitev dolžnosti uprave«
Zaradi poslov v Romuniji Luka od Časarja in Marzija zahteva povrnitev 1,5 milijonov evrov, ker pa je bila dvojica danes oproščena, je sodnica Luko napotila na odškodninsko pravdanje. » Odškodninsko odgovornost bi bilo lažje ugotavljati, če bi bila protizakonitost dokazana v kazenskem postopku,« pravi generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijovič. »Tega zdaj ni, toda to še ne pomeni, da v odškodninski tožbi ni mogoče dokazati protipravnosti po Zakonu o gospodarskih družbah. »Da je uprava nadzornemu svetu zavestno prikrivala dokapitalizacijo je katastrofa! Gre za eklatantno kršitev dolžnosti uprave. Opustila je dolžno skrbnost, delovala je v škodo družbe.«

Dan, ko se smeje tudi Andreju Lovšinu
Današnja oprostilna sodba za Časarja je brez dvoma prava poezija tudi za ušesa nekdanjega predsednika uprave Interevrope, Andreja Lovšina. Zaradi nasedle naložbe v Rusiji proti nekdanji upravi že poteka odškodninska tožba, kazenska obtožnica za Lovšina pa bo , po petih letih od ovadbe, vložena v prihodnjih dneh. Nanj letijo očitki zlorabe položaja in negospodarnega ravnanja. In kje je podobnost med Časarjem in Lovšinom? Tudi Lovšin je pri naložbi v logistični terminal Čehov izpeljal solistično akcijo. Brez soglasja nadzornega sveta, je v Rusiji zapravil 140 milijonov evrov, trikrat več kot bi smel, in z eno potezo povzročil Interevropi tako močan udarec, da se je pobirala več let. Pred bankrotom so jo rešila prizadevanje nove uprave in posluh bank. Terminal v Moskvi je bil nato prodan za štirikrat nižjo ceno, kot je vanj vložil Lovšin. Toda ne glede na vse, Lovšin od danes na zatožni klopi lahko maha s Časarjevo sodbo. Torej, tudi če za Čehov ni imel soglasja nadzornikov, je torej morda kršil le notranja pravila, statut… podjetja, ki ga je vodil, kar pa samo po sebi še ne pomeni, da je to kaznivo dejanje.

Tožilstvo vztrajalo, da je Časarjeva ekipa delovala samovoljno
Tožilka je v včerajšnjih sklepnih besedah poudarila, da je bil cilj uprave pridobiti premoženjsko korist romunskima podjetjema Railport Arad in TTT, in vztrajala, da bi si morala Časarjeva uprava pred sprejetjem odločitve o dokapitalizaciji pridobiti soglasje nadzornega sveta. Da se je tega zavedala, dokazujejo soglasja, ki jih je pri nadzornikih iskala za druge, podobne naložbe.

Zagovor obtoženih, da ni šlo za dokapitalizacijo, ampak za investicijo, po njenem ne vzdrži, saj je glede letnega načrta za leto 2009 nadzorni svet soglašal le s tremi naložbami, med katerimi pa ni bilo Romunije. S tem poslom nadzorniki niso bili uradno seznanjeni, pa čeprav so na podlagi govoric zahtevali pojasnila in dokumentacijo,"iz posnetkov seje nadzornega sveta pa je razvidno, da so nadzorniki terjali podrobnosti, vendar jim je uprava zamolčala, da je tistega dne sprejela sklep o dokapitalizaciji romunskih podjetij. Jasno je, da je to skrivala, ker je zaslutila, da nadzorni svet ni tako zelo navdušen nad nalaganjem denarja naokoli, saj bi se Luka zaradi težkih gospodarskih razmer lahko znašla v likvidnostnih težavah," je med sklepnimi besedami dejstva nizala Milič Rožmanova.

Kje je zares končal denar?
Namen je bilo pridobiti finančno korist podjetjema Railport Arad in TTT, "pri tem pa ni nujno, da je škoda v višini premoženjske koristi, v tem primeru se je odrazila v slabši likvidnosti Luke," meni tožilstvo. Kdaj in v kakšne namene je bilo uporabljenih 1,5 milijona evrov, tožilstvu ni uspelo ugotoviti. Njegovi zahtevi, da bi sledili toku denarja, namreč sodišče ni ugodilo, saj ni dovolilo širitve preiskave.

Spomnimo, da je bil Časar januarja letos zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin pri luških poslih na Krasu že nepravnomočno obsojen na šest let zapora.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
K_ris
# 04.10.2013 ob 10:19
Janša na twitterju:
Takšnega odvetnika imel bi tudi jaz
Rokobaroko
# 04.10.2013 ob 10:16
Saj se hecate, a ne?
NoClue
# 04.10.2013 ob 10:20
Ne to je pač slovensko managiranje, nič novega. Sodstvo ni vredno da ga pes poščije.
MatejP
# 04.10.2013 ob 10:23
Tudi zaradi tako norih sodišč se je kradlo in se še krade.
disk
# 04.10.2013 ob 11:48
kvihta
# 04.10.2013 ob 10:31
"Kdaj in v kakšne namene je bilo uporabljenih 1,5 milijona evrov, tožilstvo ni uspelo ugotoviti. Njegovi zahtevi, da bi sledili toku denarja, namreč sodišče ni ugodilo, saj ni dovolilo širitve preiskave. "
Kakšna so ta naša sodišča, ki ščitijo barabe? Ravno to je bistveno, na katerih računih je končal denar.
Giga
# 04.10.2013 ob 11:54
Njegovi zahtevi, da bi sledili toku denarja, namreč sodišče ni ugodilo, saj ni dovolilo širitve preiskave.

Tale stavek pove o primeru vse....
endrug
# 04.10.2013 ob 10:32
Sedaj pa ne razumem. Da se sodstvo postavi na stran vidnega člana SDS-a? Nemogoče.
jurica
# 04.10.2013 ob 10:24
Glede koliko ostalih sodb ga še čaka...bi lahko napisali bez slabe vesti,dobil je le eno bitko,do zmage v vojni je še daleč:)
Anar Hija
# 04.10.2013 ob 11:04
:)))))))))))))) tašne odločitve sodišč spodbujajo ulično nasilje...
Master s puppet
# 04.10.2013 ob 12:16
Modrijan6, Časarja je v Kopru postavil na položaj SDS v Luki Koper, ravno tako je SDS postavil Lovšina v Intereuropi. Ko sta ta dva nastopila sta šla dva uspešna podjetja cugrunt.
CtrlDelete
# 04.10.2013 ob 11:02
Časar je baraba, to je DEJSTVO!
disk
# 04.10.2013 ob 12:50
In zakaj sodišče ni dovolilo spremljanja denarnega toka?

To je glavno vprašanje v celotnem postopku in bi lahko prevesilo tehtnico v stran, da je kriv oziorma podkrepilo sodbo da je nedolžen, ter prekinilo dvome v sodbo.

Če je denar nakazan oziroma je nekako prišel do računov posameznikov, strank, cipra,...ali karkoli drugega je definitivno kriv, čeprav se sam ni okoristil ampak je pomagal in sodeloval pri kraji in oškodovanju.

Tukaj je sedaj največji dvom v sodnico, zakaj ni dovolila razširitev preiskave?!??

Je mogoče na kakršen koli način bila seznanjena z ugotovitvami morebitne raziskave?

Jaz osebno bi razširil preiskavo kolikor se le da, ker bi le tako prišel do pravičnih ugotovitev.

To je enako kot če bi pobožal otroka, ker je dal čokolado, ki je sicer nebi smel vzeti, svojemu prijatelju ali pač nekomu, čeprav je potem to isto čokolado dobil otrok vendar jo je manjala polovica (pač vsak ki jo je posredoval naprej je vzel en kos).

Dejstvo torej je da otrok ni vzel čokolade. In zato je priden.
Ali se je otrok na kakršen koli način pozneje mastil s to isto čokolado, ne moremo vedeti, ker kot oče nisem dovolil raziskovanja v tej smeri.

No tko nekako laično napisano.
Master s puppet
# 04.10.2013 ob 12:17
..no da ne delamo krivice samo desnici...Bavčarja na čelo Istrabenza postavil LDS.
aanton
# 04.10.2013 ob 11:38
Tega bi pa jaz tudi z veseljem brcnil v rit.......mislim, ej...kje smo mi? Trdim, da te odločbe sodišča ne odobrava 95% Janšinih volilcev, čeprav je kao "desni".....desni lump......
CtrlDelete
# 04.10.2013 ob 10:53
Pojutrišnjem bo udarna novica...." Bavčar oproščen vseh obtožb ker je uživanje čikgumijev Babalu negativno vplivalo na njegov organizem in je zato moral uničiti Kolinsko, Drogo itd. "
Proti tožba sledi še ta mesec. Zahteva 700 milijončkov zaradi smukca ki se nahaja v čikgumijih.
Press Alergija pa to.
aanton
# 04.10.2013 ob 13:27
Modrijan6
Daj mi prosim razloži Tošićevo izpustitev........ker je izpuščen, je nedolžen, ker sodišče že ve kaj dela, a ne? Isti sodnik, ki poda dokaze, jih kasneje tudi umakne, ker pač, revež ni vedel kaj dela........Nekako tako je tvoja obrazložitev glede Časarja, sicer učena, a bistva se pa ne sme povedat na forumu ali pač. V Slo. je na splošno kronično pomanjkanje zdrave kmečke pameti.
Prophet
# 04.10.2013 ob 21:26
Pri nas bi se Hitlerja oprostili.
Master s puppet
# 04.10.2013 ob 12:15
Taki ljudje nimajo več kaj iskat v pisarnah še najmanj primerni pa so za bilokakšno vodenje, razen če je to podjetje ''volk in lisica kako ogulfati in za nič ne odgovarjati''. Naj gre raje kopat jarke.
Mr.D
# 04.10.2013 ob 11:22
se ena postenjacina, poglej samo to faco
valcek2010
# 04.10.2013 ob 10:22
pri kateri stranki je smpater , ali njegov naslednik hodi po enakih stopinjah

kršiš pravilnik podjetja , ne kršiš zakona in nisi krvi

to me spominja na to da ti pripošročajo , ampak delaš pa lahko po svojem interesu

naj bojše je da politika vre pokrade, in nam jamra da ni gospodarstva, in pol lahko prodamo zemljo avstrijcem, ki bodo nekaj naredili iz teh zemlje države
Master s puppet
# 04.10.2013 ob 13:58
AAnton meni Tošičeva izpustitev tudi ni jasna.....
barezi
# 04.10.2013 ob 13:19
V Slovenji ni poštenega človeka med vodilnimi bivših in sedanjih parlamentarnih strank ter vsemi, ki jih je politika nastavila v javni upravi ali gospodarstvu. Tega se morajo sodniki zavedati in tako je!
raven_
# 04.10.2013 ob 18:10
a zdaj bodo celo zakon uporabljali v sodbah? zanimivo.
Master s puppet
# 04.10.2013 ob 12:52
Modrijan6, sej ni problem, sproži ven naj se zapre forum na rtvslo.si, vse debate, natolcevanja, mnenja, kritike na internetu .... in naj končno sodi čevlje le kopitar..... in bo zato to ok. ..? Stvar je, da za moje pojme advokati ali niso znali predstaviti ovinkarjenja Časarja z informacijami upravnikom, ali kar je bolj verjetno....to kar je moralno sporno sploh NI KAZNIVO, kar pomeni, če ti tvoj lastni mulc porabi tvoj denar za nakup novega avta brez tvojega soglasja, ni kriv. Torej v taki prispodobi bi bilo: če nekdo ni sposoben za managerja in zapravi ogromno tujega denarja za nepremičnine in širjenje na tuj trg (ne zavedajoč se ekonomskega pojma Teorija obsega), tudi ni kriv. Pač oprostite folk, Časar se je znal prijet za stolico, prave ljudi, dva jajćka so mu tudi uspela pred bilokatero bjondo in se bo šel monopoli na vaš račun.

Da Modrijan6, zdej pa pridemo na tvoj zaključek: sodniki niso neumni, držati se morajo zakona. Evo ga pa smo tam spet na štartu, ko se folk zaradi tega vznemirja in pravi ej to pa ni prav.... ~)
disk
# 04.10.2013 ob 11:51
A ja, pa še to:

Zgornja slika -> avtor originala - Foto: BoBo
21.12.2012
# 04.10.2013 ob 12:10
Dajmo še naprej po domače, saj smo ja vsi naši.
CtrlDelete
# 04.10.2013 ob 10:49
Jutri bo pa udarna novica..." Janša oproščen vseh obtožb, ker je sodišče ugotovilo, da ga je čustveno prizadelo ker so mu Finci ponudili podkupnino !"
Press Duševne bolečine
qayxc
# 06.10.2013 ob 17:00
Kriv je murgeljski palček!
medborovci
# 06.10.2013 ob 16:01
Ja to pa je tako,če imaš denar lahko podkupiš vse posebno pa še naše skorumpirano sodstvo.V republiki banana nimaš kaj veliko pričakovat.
sLoVaN
# 04.10.2013 ob 20:02
Čudno,
ko je vse sodstvo rdeče in murgelsko....
treki
# 04.10.2013 ob 16:23
flagellum
Njemu ne more nihče pomagat. Šurda se je že tak rodil.
flagellum
# 04.10.2013 ob 16:15
šurda - kaj spet jokaš. Ta tvoj komentar če ga nisem že zasledil 100x. Ma ti znaš kaj pametnega napisati? Ali si prav re...rd?
Lovec
# 04.10.2013 ob 12:04
GGM - ima sedaj odprto pot.
BACK
# 04.10.2013 ob 10:48
Itak :)
tretji
# 04.10.2013 ob 10:27
Dobil stavo!
gregorsu
# 07.10.2013 ob 16:40
hahahaha če samo pomislim, da je naša oblast postavila miškota miškota gašprčka na bivši časarjev stolček... oooo hahahahaah res nam ni pomoči. Cepci smo, hlapci, za hlapce rojeni! še naj nam nabijejo davke, še več denarja naj vzamejo revnim in ga dajo bankirjem!

slovenci si ne zaslužimo, da imamo svojo državo, ker smo OVCE!!!

kljub vsem jasnim dokazom da nam legalno kradejo na vseh področjih, se še vedno, kot pijanec plota držimo tega nepoštenega sistema. Le na ulice in mahajte z rdečimi zastavami, le podpirajte kučana in janšo, le udeležite se volitev... boljšega si ne zaslužimo!
gregorsu
# 07.10.2013 ob 16:35
ni kaznivo, ker je očitno šlo za nenaklepno pridobitev premoženjske koristi.... hahahahaha

ovce, le podpirajte s svojo udeležbo na volitvah ta sistem. Glasujte za leve ali za desne, samo da bo čimprej konec tega cirkusa in da bo vsem jasno, kaki tlačani in sužnji smo v tem sistemu. Bo tudi sodišče deležne kake nenaklepne premoženjske koristi ?
kvaternik
# 05.10.2013 ob 18:36
Izgleda, da so se končno, končno lomiti uUDBA-Jugo Murgle konstrukti. Čas bi bil, da se celotnost, končno obrne proti Murglam.
Rad bi ga videl na begu.Zaslužil si ga je.
oliva
# 04.10.2013 ob 23:11
"Dajmo še naprej po domače, saj smo ja vsi naši."

:D
Hephaestus
# 04.10.2013 ob 17:21
Ne morem verjeti, da so to barabo oprostili.
On in Zoki sta živa spomenika stanju slovenskega pravosodja.

Ma niti v Afriki....
stari-pjer
# 04.10.2013 ob 16:13
Sramota , da živim v takšni državi
balistik1
# 04.10.2013 ob 15:17
Kadija te tuži,kadija ti sudi !
mercator666
# 04.10.2013 ob 13:46
Sodišče ni moglo dovoliti širitve preiskave, ker ne gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Pika.
KLIPAN
# 04.10.2013 ob 12:19
Ej ljudje, a si predstavljate, da bi za identične obtožbe oprostili rec. GG Mišiča????
Si sploh predstavljate reakcije sds-ovac????!!!!!!!!!!!
Komunistična sodišča, udbomafija, strici iz ozadja, jugokomunistična mafija, sodstvo je Murgelska izpostava, sodstvo je skorumpirano, itd, itd, itd, itd.....................................
..........
No, pa da jih slišimo sedaj.
fazani
# 06.10.2013 ob 06:17
kako ste nekateri nečloveški, nevedni in napadate sodišče, zakaj ni še tega nekdanjega člana SDS Časarja obsodilo, recimo kot je po nedolžnem bil obsojen JJ. Če je sodišče ugotovilo da ni dokazov, kot so levičarji ga obtoževali in sestavili krivo obtožnico, ki so zasedli položaje v Luki Koper, potem se ne more človeka obsoditi preko laži in neresničnih dejstev, ki so jih namerno v javnost pošiljali laži, da ga je še ulica linčala. Zato bi prosil da se nehate ukvarjati z partijskimi podtikanji, neresnicami in lažmi, za diskriditacijo desne opcije, zato da se desno stran linča in preganja.Če ne poznate resnice in dejansko stanje.Nihšče se ne vpraša zakaj je vsaki poskus da bi se začeli procesirati vsi od Milana Kučana, Štefke Kučan, navzdol, kjer so partijci preko njenih vidnih in nevidnih članov in direktorjev izvajala rope po državi, ki je bilo ukradenega preko 100 milijard €, davkoplačevalskega denarja in skritega v Faktor Banki in po davčnih oazah v tujini, ki se je na veliko kradlo davkoplačevalski denar, narod je partija pa siromašila in delavce z minimalnimi plačami in upokojenci z minimalnimi pokojninami, razen tistih z privilegijami, ki niso nikoli nič delali, pa imajo 2000 ali več pokojnine in privilegirane dodatke, v te se spustite in komentirajte, zakaj delavec gara 40 in več let za 500 € pokojnine privilegirani partijec pa preko 2000 € pokojnine.Ves ukraden denar so skrivali v zasebni partijski Faktor banki in v davčnih oazah.Če bi ta denar JJ pridobil nazaj, kot je napovedal vojno tem partijskem lobiju, bi vse kredite povrnili v državni proračun, ki bi se zato dvignile pokojnine, plače in naslednjih 50 let se nebi zadolževali, pod pogojem da levičarji ne pridejo na oblast, če bi prišli, potem bi zopet se zgodba ponovila, zato se je zgodila Patrija številka 2, da je partijski lobiji z Milanom Kučanom izvedel drugi pok preko KPK in Klemenčičeve komisije in v ozadju sodelovanje na novo ustanovljenem partijsko levem pomladku, kot so; Virant , Žerjav in Erjavcem in ostali ki so sodelovali v demonstracijah,da so odstranili JJ, da ni izvedel prenos slabih kreditov v slabo banko in nista zato zaživela holding in slaba banka. Na drugi strani, da so dokaze in denar umaknili iz privat partijske Faktor banke na drugo skrito lokacijo, mape z dokazi so pa po moje uničili, ali jih pa tudi skrili, da ne bojo preiskovalcem dostopni in tudi da jih nebi našel JJ če bi bil še predsednik vlade, kot je njim napovedal pri prevzemu vlade, 2011. Zato ga je bilo treba prvo umakniti, nastaviti svoje ljudi, da so to kaznivo dejanje lahko brez težav izvedli. Tukaj je šrž problema v državi, dokler bo imela partija še tako neupravičeno moč v demokratični državi, da bojo lahko podkupovali vse inštitucije po državi z ukradenim milijardami davkoplačevalskega denarja, da se bo pisalo in delovalo tako da je partija zaščitena, moteči plevel pa odstranjen in linčan, vse do takrat pravna in demokratična država ne obstaja, ampak je Slovenija Evropska druga po partijsko komunistični diktaturi Severna Koreja in ni nam pomoči dokler bo imela komunistična partija tako moč in vse kadre nastavljene na vseh položajih, kot je v pravosodju, tožilstvi policiji, javni upravi, sindikatu in moč na vseh tv in časopisnih hiš, da pišejo in narod zavajajo, po diktatu in naročilu partije in v korist nje. Tukaj sem napisal vso resnico in dejstva zakaj je država v bankrotu, zakaj je tako stanje v državi in kdo je kriv in odgovoren zato. Zato se morate tudi komentatorji zamisliti, spremeniti taktiko komentiranja, če niste dejansko seznanjeni z dejstvi in resnicami, vse dokler bo tako bo partija imela tako moč in država bo tonila v brezno brez povratka.Zato bi se morali tudi pošteni novinarji dobiti na tajnem sestanku in odločiti, da ne boste več na tak način podpirali komunistično partijo Slovenije, pod vodstvom Milana Kučana in se enkrat skulirate, zmenite in pišete resnice in dejstva z dokazi vred in narod pošteno in z resnicami obveščate, samo to želim od vas novinarji.
toni66
# 04.10.2013 ob 14:15
Torej po mojih info, je bil Časar packon, ne najbolj skrben gospodar. Čeprav je naredil za Luko tudi ogromno dobrega, kar se pozna še danes. Luka se je modernizirala, mehanizacija izboljšala, produktivnost povečala. Imel je smolo, da se mu določeni posli niso izšli, v nasprotnem, bi ga povzdvigovali v nebesa. Pod črto je bil bolj pozitiven kot negativen za Luko. Nikakor pa ni bil svetnik. Medijski pogrom je poskrbel za njegovo kompletno očrnitev in kriminalizacijo. Bolj zaskrbljujoča je trenutna situacija saj po informacijah GGM dela neumnosti na kvadrat in bo to dosti bolj udarilo Luko kot Časarovanje.
mercator666
# 04.10.2013 ob 13:44
Bom rekel takole: način dokazovanja kaznivega dejanja je popolna neumnost. Zadeva bi lahko preživela zgolj v odškodninski tožbi, če sploh. Ko nekomu daš pooblastilo, mu daš pravice. Dolžnosti lahko opredeljuje le pogodba z njim in nič drugega.
Pa če vam je všeč ali ne. Znanje ne škodi.
Kazalo