Prvobtoženi Dragan Tošić opozarja, da je po tem,
Prvobtoženi Dragan Tošić opozarja, da je po tem, "kar so določeni organi servirali medijem", postal prvi obraz slovenskega organiziranega kriminala. Foto: BoBo
Tošić pravi, naj se mu sodi na podlagi dokazov

Prvoobtoženi Tošić opozarja, da je po tem, "kar so določeni organi servirali medijem", postal prvi obraz slovenskega organiziranega kriminala. Po njegovem mnenju se je nekaterim organom in osebam očitno zdelo pomembno, da ustvarijo podobo o njegovi zločinskosti, zaradi česar sploh ni več važno, ali bo obsojen, temveč kdaj bo. Zato bo svojo nedolžnost dokazoval do konca, je napovedal Tošić, ki je po ugotovitvah iz obtožnice vodja slovenskega dela mednarodne preprodajalske združbe.

Tošić se je sicer skliceval na zagovor s prvega sojenja iz maja 2011, dopolnil ga je le z ugotovitvami oz. dokazi, ki so se izvedli skozi prvo sojenje in naj bi dodatno dokazovali njegovo nedolžnost. Tako ga po njegovem mnenju dokazi iz drugih držav, med drugim tudi pričanje enega izmed srbskih skesancev, v celoti razbremenjujejo, "zgolj slovenska policija je predložila nekaj popolnoma drugega in ga poskušala vplesti v vlogo organizatorja". Zato je neizpodbitno razvidno, da ni imel organizatorske vloge pri očitanih dejanjih trgovanja s kokainom, je opozoril.

Tošić je v svojem zagovoru na prvem sojenju maja 2011 sicer priznal, da pozna domnevnega kralja kokaina Darka Šarića, a je hkrati zanikal, da bi bil član hudodelske združbe, in zatrdil, da "nikoli ni imel opravka z mamili".

Vsesplošno zanikanje krivde
Vsi preostali pa so zanikali, da bi jih Tošić kamor koli pošiljal, in trdili, da niso nikoli bili člani hudodelske združbe. Ker so vsi po vrsti vztrajali pri zagovorih s prvega sojenja, jih je sodnica danes prebrala, nekateri obtoženi pa so jih zgolj ustno dopolnili.

Za navedbe tožilstva o številnih potovanjih in medsebojnih poznanstvih imajo obtoženi številna pojasnila. Tošića večinoma poznajo kot njegovi zdaj že nekdanji zaposleni. Med seboj se poznajo tudi iz različnih poslov, denimo prodaje avtomobilov ali prodaje počitniške hiše oziroma se med seboj poznajo njihove partnerice.

Dragan Beljkaš je tako med drugim pojasnil, "da pač rad potuje" in da je pogosto odhajal v Brazilijo, vendar da ga tja ni poslal Tošić. V Brazilijo je odhajal vsako leto za mesec ali dva, tja mu je sledilo tudi dekle, a je on v to južnoameriško državo odpotoval pred njo, tudi vračala se nista skupaj.

Lovci na posebne divje mačke
O svoji nedolžnosti je prepričan tudi Jakob Remškar, ki je razložil, da je v Južno Afriko (JAR) potoval, ker se ukvarja z lovom, doma ima tudi trofeje, kot so žirafa, leopard, opica in svinja bradavičarka. Beljkaša je spoznal pri preparatorju živalskih trupel, skupaj sta prodala nekaj avtomobilov, je pojasnjeval v zagovoru.

Da je Remškar strasten lovec, je v svojem zagovoru potrdil tudi Mirzet Lucević. Ta je z njim in Beljkašem potoval tudi v JAR. Po trditvah tožilstva zato, da bi poskrbeli za pretovor droge, po njihovih pojasnilih pa na Remškarjevo povabilo. Kot je dejal Remškar, so v JAR potovali, ker ga je neki priznani lovec povabil tja na lov posebne divje mačke, ki se lahko lovi le v tej državi.

Lucević je bil pogosto v stikih s Tošićem, a kot oba trdita, zgolj zato, ker je Lucević kupoval hišo v Bizoviku, kjer živi tudi Tošić in pozna lastnike, zato mu je pomagal nižati ceno nepremičnine. Tožilstvo trdi, da je bil Lucević pogosto v stiku s Petrom Khermayerjem zaradi droge, kar pa oba obtožena zanikata. Lucević se sicer ne spomni, da bi se slišal s Khermayerjem, a pravi, da če se je, se je zaradi hiše.

Khermayer pa je povedal, da je Luceviću kot dobremu prijatelju pomagal pri stikih za nakup hiše, ker je ta ravno odpotoval v JAR.

Boštjan Kopčič, pri katerem so med hišno preiskavo našli 164 gramov kokaina in 23 gramov heroina, je pojasnil, da je imel težave z odvisnostjo in je to drogo hranil za lastno uporabo.

Tošić pravi, naj se mu sodi na podlagi dokazov