V celotnem procesu Balkanski bojevnik je bilo skupaj obtoženih 17 ljudi, policija jih je aretirala 25. maja 2010. Sojenje se je začelo čez slabo leto. Foto: BoBo
V celotnem procesu Balkanski bojevnik je bilo skupaj obtoženih 17 ljudi, policija jih je aretirala 25. maja 2010. Sojenje se je začelo čez slabo leto. Foto: BoBo
Dragan Tosić
Tošićev odvetnik je prepričan, da je pridobivanje telefonskih številk potekalo v neskladju z ustavo. Pri tem gre po njegovem mnenju za poseg v komunikacijsko zasebnost in kršenje človekovih pravic, zato je sodišču podal predlog, da v okviru odločanja prekine postopek o dovoljenosti dokazov in začne postopek pred ustavnim sodiščem. Foto: BoBo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je zvrstilo sedem predobravnavnih narokov, ki so namenjeni izrekanju o krivdi, na katere so prišli obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik. Krivde ni priznal nihče izmed njih, kot zadnji je danes na sodišče prišel še Tošić, domnevni vodja slovenskega narkokartela, ki je z drugimi obdolženimi obtožen kaznivega dejanja proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja.

Njegov odvetnik Marko Bošnjak vztraja pri nezakonitosti in izločitvi slovenskih, italijanskih, srbskih ter urugvajskih dokazov, zato je sodišču podal predlog, da v okviru odločanja prekine postopek o dovoljenosti dokazov in začne postopek pred ustavnim sodiščem.

Tošićev zagovornik za izločitev dokazov
Bošnjak je pri predlogu za izločitev dokazov poudaril, da se med drugim izločitev nanaša na izsledke odredb ter na prikrite preiskovalne ukrepe.

Med slovenskimi dokazi je izpostavil netočne izjave policije o izvoru telefonskih številk, ki naj bi se nanašale na Tošića. Ob tem je poudaril, da je pridobivanje telefonskih številk potekalo v neskladju z ustavo. Pri tem gre po njegovem mnenju za poseg v komunikacijsko zasebnost in kršenje človekovih pravic, zato je podal predlog za začetek postopka pred ustavnim sodiščem. Poleg tega je izpostavil, da je policija za prikrite preiskovalne ukrepe uporabila nezakonite lovilce IMSI.

Med srbskimi dokazi je po mnenju odvetnika prav tako sporna neskladnost prikritih preiskovalnih ukrepov s srbsko zakonodajo v povezavi s prisluškovanjem domnevnemu sodelavcu slovenske skupine obtoženih Željku Vujanoviću, ki ga je izvajala srbska varnostno-obveščevalna služba BIA - po mnenju Bošnjaka je vprašljiva njena pristojnost za tovrstne ukrepe, povezane s kazenskimi zadevami.

Tošićev zagovornik je v predlogu za izločitev urugvajskih dokazov pojasnil, da pri preiskavi jahte Maui v Urugvaju, kjer so našli dve toni kokaina, niso bili zagotovljeni ustavno utemeljeni razlogi za preiskavo.

V okviru italijanskih dokazov pa je za odvetnika sporno, da ni bilo izdane odredbe za prisluškovanje in prestrezanje elektronskih komunikacij med člani združbe.

Tožilstvo: Vsi dokazi so zakoniti
Tožilstvo pa vztraja pri zakonitosti vseh dokazov. Med njimi je omenilo različna prisluškovanja pogovorov, ki so jih pridobili slovenski, italijanski in srbski varnostni organi, ogled videoposnetkov italijanskih varnostnih organov, branje SMS-sporočil med člani združbe ter izsledke tajnega opazovanja, ki se nanaša na Tošića.

Tako Bošnjak kot drugi Tošićev odvetnik Luka Zajc pa sta predlagala vse dokazne predloge iz prvega sojenja.

Kot je pojasnil Zajc, se bo sodnica v nadaljevanju odločila o izločitvenih zahtevkih ter o tem, ali bo ugodila še kakšnemu dokaznemu predlogu, podanemu na predobravnavnih narokih. Nato bo možnost pritožbe od zagovornikov obtoženih ali okrožnega državnega tožilstva. Ko bo odločitev sodišča glede izločitve pravnomočna, pa se bo začela glavna obravnava. Zajc predvideva, da se bo to zgodilo šele jeseni.

Okrožno sodišče: Dokazi nezakoniti
V celotnem procesu Balkanski bojevnik je bilo skupaj obtoženih 17 ljudi, policija jih je aretirala 25. maja 2010. Sojenje se je začelo čez slabo leto, sodišče je novembra 2012 štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, druge pa oprostilo, med njimi tudi prvoobtoženega Tošića. Predtem je sodišče izločilo večino obremenilnih dokazov.

Višje sodišče dokaze vrnilo v igro
Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa slab mesec pozneje razveljavilo oprostilne sodbe in določilo, da se sojenje zoper njih ponovi. Odločilo je, da so dokazi, ki so bili izločeni, zakoniti. Prvostopenjsko sodišče bo moralo v ponovljenem sojenju ponovno izvesti vse dokaze, pri tem pa bo sodil spremenjen senat.

V Beogradu sojenje Šariću
Na posebnem sodišču v Beogradu pa se je danes nadaljevalo sojenje domnevnemu Tošićevemu šefu, balkanskemu "kokainskemu kralju" Darku Šariću, in devetim sodelavcem. Ti so obtoženi, da so iz Latinske Amerike v Evropo pretihotapili 5,7 tone kokaina.

45-letni Šarić pa je znova poskrbel za razburjenje, ko je danes s prstom pokazal na Rodoljuba Milovića, vodjo srbske kriminalistične policije (UKP) in mu očital, da je on tisti, ki stoji za obtožbami na njegov račun in je sprožil montiran proces proti njemu ter ga obtožil, da je prav on tisti, ki je ustanovil zloglasni Zemunski klan, nekoč vodilno mafijsko združbo na Balkanu.