Vlomilci so veliko posegali po delovnem orodju. Foto: PU Murska Sobota
Vlomilci so veliko posegali po delovnem orodju. Foto: PU Murska Sobota
Ukradeno
Vse ukradene zlatnine jim ni uspelo najti, so obžalovali murskosoboški policisti. Foto: PU Murska Sobota
Ukradeno
Priljubljena tarča so tudi umetniška dela. Foto: PU Murska Sobota
Ukradeno
Motorne žage so kradli ne le iz stanovanjskih hiš, temveč tudi iz trgovin. Foto: PU Murska Sobota

Pomurski policisti in kriminalisti so obravnavali kar 100 vlomov, je na novinarski konferenci sporočil Bojan Rous, vodja tamkajšnjega Sektorja kriminalistične policije. 70-krat so bili vlomilci uspešni, v tretjini primerov pa je ostalo pri poskusu.
Z izvršenimi vlomi so povzročili za najmanj 150.000 evrov škode, v to številko pa sploh ni všteta škoda pri samem vlamljanju (torej pri nasilnem odpiranju prostorov itd.), je našteval Rous.

Povečanje števila tovrstnih kaznivih dejanj na območju Policijske uprave Murska Sobota je izredno, saj jih je za kar 80 odstotkov več kot v istem obdobju lani.
Nekaj oseb z lepljivimi prsti so policisti zasačili, kar je Rous ponazoril s primerom posebno dejavne skupine vlomilcev. Prvo trojico so policisti našli kar med rednim nadzorom cestnega prometa. V vozilu so našli motorno žago in ugotovili, da izvira iz vloma v trgovino v Beltincih, ter trojico pridržali.

Na sledi povratnikom
Ob nadaljnjem preverjanju so policisti ugotovili, da sta dva osumljenca povratnika. Utemeljeno sta osumljena že več vlomov v stanovanjske hiše, za kar obstajajo tako posredni in neposredni dokazi, je dejal murskosoboški kriminalist.
Pri paru so opravili še hišni preiskavi ter zasegli dodatne motorne žage, razno delovno orodje ter tatvino, kar je izhajalo iz kaznivih dejanj.

Eden izmed njiju se je očitno ukvarjal tudi s prepovedanimi mamili, saj so policisti našli kokain, indijsko konopljo in pripomočke za gojenje prepovedanega zelenja.

Osnovna trojka ni bila sama, saj so policisti kaj kmalu ugotovili, da so pri vlomih z njo sodelovale še dodatne tri osebe, vsi povratniki.

Na delu še dodatna "trojka"
Član druge "trojke" je bil že na začetku lanskega leta zaradi več vlomov v stanovanjske hiše priveden k preiskovalnemu sodniku in je nekaj mesecev presedel za zapahi. Glede na ugotovitve preiskave je eden izmed osumljenih pri okradenih opravljal različna dela na domu ter poznavanje razmer izkoristil za protipravno pridobivanje premoženja.

Vse preostale štiri utemeljeno osumljene so policisti pridržali, preiskali njihova domovanja ter našli predmete, ki izvirajo iz kaznivih dejanj, je opisoval Rous. Preiskovalni sodnik je četverici odredil pripor.

Gre za 50-letnega, 31-letnega in 28-letnega osumljenca iz Upravne enote Lendava in 32-letnega osumljenca iz Upravne enote Murska Sobota. Policija jim poskuša dokazati devet kaznivih dejanj.

Na policiji obžalujejo, da jim ni uspelo izslediti vseh ukradenih predmetov (našteli so LCD-televizorje, ročne ure in raznovrstno zlatnino), ker jih so osumljenci sproti prodajali in unovčevali.

So ujeli najdejavnejšo skupino?
Glede na način vlamljanja in druga zbrana obvestila murskosoboški policisti sklepajo, da je skupina izvedla večino letošnjih vlomov in da je s tem odgovorna za velik porast. To sklepajo tudi na podlagi dejstva, da so se vlomi v stanovanjske hiše od prijetja naprej nehali, je pojasnil Rous.

Policija se občanom, ki so pomagali s koristnimi informacijami, zahvaljuje.
V spodnji galeriji so zasežene prepovedane droge in pripomočki za njeno izdelavo, ki so jih na PU Murska Sobota našli v ločenih petih hišnih preiskavah.