Vsi tisti, ki rezervne dele kupujejo na črnem trgu, pa s tem posredno podpirajo tudi kraje motornih vozil, ob razkritju hudodelske združbe opozarjajo na Generalni policijski upravi. Foto: PU Maribor
Vsi tisti, ki rezervne dele kupujejo na črnem trgu, pa s tem posredno podpirajo tudi kraje motornih vozil, ob razkritju hudodelske združbe opozarjajo na Generalni policijski upravi. Foto: PU Maribor

Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, je preiskava potekala od novembra lani, prostost pa so odvzeli štirim ljudem - enemu v Avstriji in trem v Sloveniji. Stari so med 21 in 30 let, osumljeni pa so, da so v hudodelski združbi izvrševali velike tatvine motornih vozil na območju obeh držav.

"V desetih hišnih preiskavah smo zasegli veliko količino različnih predmetov, ki bodo policiji služili kot dokazi v nadaljnji kriminalistični preiskavi. V začetni fazi je bilo ugotovljeno, da je šlo za dele 22 vozil, večinoma ukradenih lani in v začetku letošnjega leta, od tega 17 na območju Avstrije in pet v Sloveniji. Skupna vrednost doslej odkritih kaznivih dejanj znaša okoli 260.000 evrov," je pojasnil Munda.

Enega slovenskega državljana so prijeli med prevozom ukradenega blaga v Avstriji, ostale tri pa v Sloveniji. Enega od trojice so na podlagi evropskega pripornega naloga predali avstrijskim pravosodnim organom, druga dva pa sta bila po zaslišanju izpuščena na prostost.

Vlamljali v stanovanja, da bi dobili ključe
Sicer pa je omenjena združba kazniva dejanja izvrševala na dva načina - s posebej prirejenim orodjem in ustrezno tehniko so vozila spravili v zagon ali pa so z vlomi v stanovanja odtujili ključe, nato pa vozila prepeljali v Slovenijo, kjer so jih na različnih skritih lokacijah v okolici Maribora razstavili, dele pa preprodajali prek spleta.

Policisti so v preiskavi zasegli okoli 400 najrazličnejših delov vozil, preiskava pa še poteka, saj morajo na osnovi zaseženih delov identificirati še ostala ukradena vozila.

Tatvine motornih vozil v porastu
Po besedah vodje oddelka za premoženjsko kriminaliteto na Generalni policijski upravi Aleša Kegljeviča so tatvine motornih vozil v zadnjih dveh letih v rahlem porastu. Predvsem gre za vozila, stara med dvema in štirimi leti, ki jih storilci v delavnicah razstavijo in rezervne dele nato prodajo na črnem trgu.

"Ta fenomen ni značilen samo za Slovenijo, saj se s to težavo srečujejo tudi druge države EU-ja. Zagotovo je k temu pripomogla tudi ekonomska kriza, vsi tisti, ki rezervne dele kupujejo na črnem trgu, pa s tem posredno podpirajo tudi kraje motornih vozil," je dodal.