Pristojni še ugotavljajo, zakaj je zagorelo na strehi bloka v Domžalah. Foto: BoBo
Pristojni še ugotavljajo, zakaj je zagorelo na strehi bloka v Domžalah. Foto: BoBo

Pomagajte tudi vi. Svoj prispevek lahko nakažete na: 0230 0001 0083 262, sklic - pomoč po požaru

Domžale na pomoč prizadetim v požaru

Požar na Ulici Matije Tomca v Domžalah je izbruhnil malo pred 15. uro. Na kraj so se takoj odpravili policisti in gasilci iz 11 gasilskih društev, skupno okoli 150 gasilcev.

Iz stanovanjskega bloka so evakuirali okoli 150 ljudi. Večina jih je noč preživela pri sorodnikih in prijateljih, kar nekaj pa so jih brezplačno sprejeli tudi v bližnji hotel, je za Radio Slovenija poročal Marjan Vešligaj.

Gasilci so požar omejili do 18. ure. V požaru ni bil poškodovan nihče izmed stanovalcev, zaradi vdihovanja plina pa so v ljubljanski klinični center odpeljali policista, ki je bil po pregledu odpuščen iz zdravniške oskrbe, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.
Za okoli milijon evrov škode
Požar je povsem uničil štiri stanovanja v 12. nadstropju in dve stanovanji v 11. nadstropju, preostala stanovanja pa so zaradi gašenja zalita z vodo. Na policiji pravijo, da je po nestrokovni oceni gmotne škode za okoli milijon evrov.

Policisti in kriminalisti si že od jutra ogledujejo kraj požara in iščejo vzroke zanj. Pri ogledu sodelujejo tudi z drugimi službami, med drugim s požarno inšpekcijo, pravijo na Policijski upravi Ljubljana.
Občina že v akciji
V občini Domžale tako že iščejo rešitev za nastanitev stanovalcev, ki se po požaru ne morejo več vrniti v svoja stanovanja. Vseh 150 evakuiranih prebivalcev je sicer noč preživelo na varnem, večina pri sorodnikih in prijateljih, je pojasnil domžalski župan Toni Dragar. Po njegovih besedah je ves blok v precej slabem stanju, saj je voda prišla vse do kleti.

Tisti stanovalci, ki se bodo lahko vrnili, se ob spremstvu policije počasi, nadstropje za nadstropjem, vseljujejo nazaj. Za nastanitev stanovalcev povsem uničenih šestih stanovanj v zgornjih dveh nadstropjih pa bodo poskrbeli tudi v prihodnje, je napovedal Dragar.

Poleg tega se jim trudijo pomagati še na druge načine; zagotovili so jim tople obroke, sprožili bodo akcijo zbiranja obutve, obleke in šolskih potrebščin. Zagotovili so tudi pomoč psihologa, če bi jo kdo potreboval, je pojasnil župan.

Če si sami ne bodo uspeli najti začasnega prebivališča, jih bodo nastanili v občinska stanovanja oziroma druge primerne prostore. V štabu, ki so ga aktivirali, imajo tudi nastanitveno enoto, ki bo delovala, dokler ne pripravijo ustreznih stanovanj.
Selitve nazaj v ponedeljek
Stanovalci se bodo sicer po oceni vodje štaba Civilne zašite Domžale Petra Gubanca v svoja stanovanja predvidoma vrnili v ponedeljek. V hotelu trenutno ostaja nastanjenih 49 ljudi, od tega 15 družin in dva posameznika. Po Gubančevi oceni je požar popolnoma uničil devet stanovanj.

Po njegovih besedah so statiki danes ocenili, da objekt ni več statično ogrožen, gasilci pa so začeli odstranjevati predmete na strehi, ki bi se lahko odtrgali, v ponedeljek pa bo upravnik s pomočjo civilne zaščite začel sanirati inštalacije.

"Računamo, da bomo objekt usposobili jutri, vsaj toliko, da bodo ljudje lahko vstopili. Če nam ne bo uspelo, bomo morali sanacijo podaljšati za eno noč," je še pojasnil Gubanc.

Stanovalci stolpnice so se sicer v stolpnico vrnili že danes in vzeli najnujnejše stvari, zaradi varnosti pa so se vrnili v hotel ali k sorodnikom, kjer jih ostaja večina. Vsi razpolagajo z vsemi potrebnimi informacijami, kaj se dogaja z objektom, je še dejal Gubanc.


Avtorji in avtorice fotografij: BoBo, Mojca Cvetko, Aleš Pirc, SamoZ, Sonja Bojc. Vsem se za fotografije in pomoč zahvaljujemo.

Pomagajte tudi vi. Svoj prispevek lahko nakažete na: 0230 0001 0083 262, sklic - pomoč po požaru

Domžale na pomoč prizadetim v požaru