Ivana Zidarja tudi tokrat ne bo na sodišče, je dejal njegov zagovornik Boštjan Penko. Foto: MMC RTV SLO
Ivana Zidarja tudi tokrat ne bo na sodišče, je dejal njegov zagovornik Boštjan Penko. Foto: MMC RTV SLO

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo zadnje poglavje v sojenju v zadevi Čista lopata. Obtoženi bi morali podati zagovore, vendar zaradi odsotnosti in začasne izločitve Ivana Zidarja iz obravnave obtoženi, Dušan Černigoj, Ivan Demšar in Borut Farčnik niso podali svojega zagovora, saj čakajo kaj bo povedal Zidar.

Črnigoj, nekdanji direktor Primorja je pojasnil, da je Primorje sodelovalo z Zidarjevim SCT-jem pri pripravi ponudbe na javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, zato se ne more zagovarjati, dokler tega ne stori tudi Zidar.

Zagovarjali so se Hilda Tovšak, Ivan Kroflič, Srečko Gabrič in Tomaž Žibert, ki so zavrnili obtožbe, da je šlo pri izbiri izvajalca za podkupovanje zaposlenih na Kontroli zračnega prometa Slovenije.

Tovšakova je poudarila, da se je v posel, zaradi katerega se je znašla na sodišču, vključila pozno, predvsem zaradi razjasnitve nekaterih točk na razpisu in zaradi strahu, da Vegrad ne bi na razpisu uspel, čeprav je bil najugodnejši ponudnik. Poudarila je tudi, da Žibertu ni nikoli dala nobene nagrade oz. podkupnine za pridobitev omenjenega posla, prav tako je povedala, da s tem ne bi pridobila nič, ker končna odločitev o izbiri izvajalca za gradnjo stolpa ni bila Žibertova

Njeno zgodbo sta v svojih zagovorih potrdila tako Žibert kot Gabrič.

Mitja Pavčič, Žibertov zagovornik je senatu predlagal, da že zaključeni kazenski postopek ponovno odpre, saj naj bi imel Žibert na svojem računalniku pomembne dokumente, ki jih ni v dokaznem gradivu. Sodni senat je Pavičev predlog sprejel. Na prihodnji obravnavi v petek 9. marca pa bodo ponovno zaslišali nekdanjega direktorja Kontrole zračnega prometa Srečka Janšo.

Sprememba obtožnice
Obtoženi so se danes izrekli tudi do "modificirane" obtožnice, ki jo je na prejšnji obravnavi predstavila okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec. Obtoženi so jo sicer razumeli, vendar v večini zgolj "intelektualno" ne pa tudi vsebinsko.

Sodišče začasno izločilo Ivana Zidarja
Zidar na sodišče ni prišel, ker okreva po operaciji hrbtenice. Zidar je iz obravnave izločen do 23. marca, ko naj bi sodišče prejelo dokumentacijo o njegovem zdravstvenem stanju in mnenje sodnega izvedenca.

Zagovornik Ivana Zidarja Boštjan Penko je pred Zidarjevo izločitvijo povedal, da "sodišče glavne obravnave v odsotnosti Zidarja ne bi smelo opraviti". Penko se je skliceval na zdravstveno dokumentacijo. Zatrdil je, da je bila operacija Ivana Zidarja nujna in se zato ni mogel udeležiti prejšnje obravnave, prav tako pa ga ne bo na današnji. Sojenju ne bo mogel prisostvovati "še nekaj časa", je dejal Penko, ki bo sodišču znova predstavil Zidarjevo zdravstveno stanje, in izpostavil, da v skladu z zakonom glavne obravnave v njegovi odsotnosti ne bi smeli opraviti.

Penko je na obravnavi razložil, da bi imel Zidar trajne zdravstvene posledice, če operacije ne bi opravil, zato je njegova odsotnost z obravnave upravičena. Kot je dejal, se Zidar obravnave želi udeležiti, saj se želi izreči o obtožnici in podati ugovor. Obramba zato sodišču predlaga preložitev obravnave. Zidarjev odvetnik Aleksander Čeferin je dodal, da je Zidarjeva ustavna pravica, da se lahko zagovarja pred sodiščem.

Obramba je predlagala še, da se pokliče sodnega izvedenca, ki bo presodil, kakšno je Zidarjevo zdravstveno stanje in kdaj bo sposoben priti na sodišče. S predlogom obrambe zaradi nasprotujočih si mnenj zdravnikov o Zidarjevem stanju soglaša tudi tožilstvo.

Zidar si je sam izbral datum operacije
Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je dokazni postopek končala pred tednom dni in Ivana Zidarja pozvala, naj prestavi za tisti dan napovedano operacijo. Sodišče je po zbranih informacijah namreč ugotovilo, da je operacija samoplačniška, da si je Zidar sam izbral datum operacije in da ta po mnenju Univerzitetnega kliničnega centra ni nujno potrebna.

Zidarjev zagovornik Penko je zavrnil očitke o zavlačevanju procesa, saj "nihče ne gre prostovoljno trikrat v enem letu zapored na operacijo hrbtenice". Prepričan je, da se postopek brez Zidarja ne more skleniti. Odločitev, ali bo postopek zoper Zidarja izločen, opravljen v njegovi odsotnosti ali preložen, dokler ne bo sposoben obravnavi prisostvovati, je v rokah sodišča.

Sojenje gradbenim baronom traja od oktobra 2010
V zadevi Čista lopata sodijo "gradbenim baronom" Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Černigoju ter še peterici osumljenih sprejemanja in dajanja daril pri projektu gradnje kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika. Obramba ves čas procesa zahteva izločitev dokazov, ki naj bi bili po njenem mnenju pridobljeni nezakonito. Sojenje se je začelo 22. oktobra 2010.