Sojenje Čista lopata se je začelo 22. oktobra 2010. Foto: BoBo
Sojenje Čista lopata se je začelo 22. oktobra 2010. Foto: BoBo
Čista lopata pri koncu

zaradi zdravstvenih težav ni bilo Ivana Zidarja in Boruta Farčnika, obravnava se je nadaljevala brez njiju. Tožilka je medtem malo spremenila obtožnico.

Tožilka Bojana Podgorelc je spremenila obtožnico, ki po njenih besedah ne prinaša bistvenih sprememb ampak odpravlja vsebinske očitke obrambe glede neprimernosti obtožnice. Spremenjeno obtožnico je sodni senat sprejel, obramba pa je zaprosila za osem dni časa, da spremenjeno obtožnico preuči. Sodni senat je prošnjo zagovornikov obtoženih zavrnil.

Sodnica Vesna Podjed dokončno zaključila dokazni postopek in pozvala Ivana Zidarja, naj se udeleži zaključnih govorov, ki bodo prihodnji teden, ko se bo glavna obravnava nadaljevala.

Penko: Ne bo ga še dva meseca
Zidarja na obravnavi namreč ni bilo saj so ga sprejeli v UKC Ljubljana na, kot je sodišču pojasnil Zidarjev zagovornik Boštjan Penko, na načrtovan operativni poseg. Penko je zatrdil, da gre za nujen operativni poseg, saj ima njegov klient ukleščeno medvretenčno ploščico in poudaril, da ne gre za poseg, ki bi si ga Zidar želel. Po Penkovih besedah Zidar za sojenje verjetno ne bo sposoben še nadaljnja dva meseca. Poleg nekdanjega prvega moža propadlega SCT-ja na sodišču ni niti Boruta Farčnika, ki ima hudo vnetje mehurja.

Ker gre za samoplačniški poseg, je sodnica ocenila, da je Zidarjev izostanek načrtovan, zato ga ni opravičila, ob enem pa je pojasnila, da sta oba odsotna svoj zagovor že podala, zato se je obravnava nadaljevala brez njiju.

Zidar že tretjič na operaciji hrbtenice
Penko je po obravnavi povedal, da sam ne more oceniti ali bo Zidar na nadaljevanju obravnave prisoten, saj naj bi ga po operaciji čakalo dva meseca okrevanja. Poudaril je, da v primeru Zidarjeve odsotnosti ne gre za zavlačevanje obrambe, saj po njegovih besedah nihče ne gre prostovoljno "trikrat v enem letu zapored na operacijo hrbtenice". Meni, da je Zidarjev izostanek z današnje obravnave posledica resnega zdravstvenega stanja.

Odvetnik Penko je glede zavrnitve zahteve obrambe po podaljšanju sojenja, dejal, da odločitev senata razume in doda, da odločitev ne bi smela biti v nasprotju z zakonom, še posebej ne s pravicami obtoženih, da so navzoči v postopku, če so tega sposobni.

"Zidar se tej pravici ni odrekel, vendar pa danes iz zdravstvenih razlogov zaradi današnje operacije ni mogel priti na sodišče in senat bi po moji presoji to moral upoštevati," je pojasnil. Opozoril je še, da se po njegovem mnenju se postopek brez Zidarja ne more skleniti, ne da bi mu bile pri tem bistveno kršene pravice, ki jih ima kot stranka v postopku.

"Zaradi bolezni je bila odsotna tudi Tovšakova"
Zadnja obravnava je bila predvidena že pred štirinajstimi dnevi, a je odpadla, ker je zbolela Hilda Tovšak, zato je bila obravnava prestavljena, saj so se zagovorniki in okrožna državna tožilka Bojana Podgorelc strinjali, da mora Tovšakova imeti pravico do zagovora, ki je do zdaj še ni izkoristila. Njena obramba je sodnemu senatu sicer že takrat predala zdravniško potrdilo, s katerim je bila njena odsotnost opravičena.

Na sojenju je bilo sicer predstavljeno vse dokazno gradivo, sledi pa še predlog kazni in zagovor obrambe, nato pa naj bi sodni senat v prihodnjih tednih odločal o razsodbi.

Sodijo jim že eno leto in pol
V zadevi Čista lopata osmerici obtoženih (poleg Tovšakove še Ivanu Zidarju, Dušanu Črnigoju, Tomažu Žibertu, Ivanu Demšarju, Borutu Farčniku, Srečku Gabriču in Ivanu Krofliču) že več kot eno leto in pol - od 22. oktobra 2010 - sodijo zaradi podkupovanja na razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

Prisluhi ostajajo med dokazi
Obramba je že na začetku sojenja, še pred branjem obtožnice, zahtevala izločitev dokazov, saj so prepričani, da so bili pridobljeni na nezakonit način. Sodni senat je njihov predlog zavrnil, zato prisluhi telefonskih pogovorov Zidarja s preostalimi soobtoženimi ostajajo med dokaznim gradivom. Vsi obtoženi so obtožnico že v začetku sojenja označili za neutemeljeno, prav tako se večina ni želela zagovarjati.

Čista lopata pri koncu