Kangler se je izgovoril na bolezen. Foto: BoBo
Kangler se je izgovoril na bolezen. Foto: BoBo
Nekdanjega župana ni bilo na sodišče


Kangler je odsotnost na današnjem predobravnavnem naroku opravičil zaradi bolezni. Odsoten je bil tudi direktor Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjan Ferk, pri katerem po besedah sodnice ni bila izkazana vročitev vabila na sodišče.

Predobravnavni narok je bil tako izveden le za prisotna vodjo mariborskega občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vilija Eisenhuta in Tomaža Vrčka iz podjetja Iskra Sistemi. Oba naj bi v letih 2010 in 2011 naklepno pomagala takratnemu županu Kanglerju pri zlorabi položaja.

Javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru naj bi bil namreč prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana Iskra Sistemi. Z njo je občina podpisala okoli 30 milijonov evrov vredno pogodbo, ki je po navedbah tožilstva vsebovala tudi prekrškovni sistem, ki v razpisu ni bil predviden.

Datum sojenja še ni določen
Tako Eisenhut kot Vrčko sta danes krivdo zanikala. Tožilstvo jima je v primeru priznanja ponudilo pogojno kazen v višini treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta, a ponudbe nista sprejela. Njuna obramba pa je zahtevala izločitev dokazov, ki so bili pridobljeni na nezakonit način.

Kdaj se bo začelo sojenje, ni znano. Najprej bo namreč treba izvesti še predobravnavni narok za Kanglerja in Ferka, ki ga je sodnica danes razpisala za 18. februar.

Nekdanjega župana ni bilo na sodišče