Policija je hudodelsko združbo preiskovala več mesecev. Foto: BoBo
Policija je hudodelsko združbo preiskovala več mesecev. Foto: BoBo

Med štirinajsterico ovadenih so policisti že v sredo pred preiskovalnega sodnika privedli trojico k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje že odredil pripor. Gre za 23-letnega državljana Afganistana, ki v Sloveniji uživa mednarodno zaščito, 32-letnega Slovenca in 31-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki neprijavljen stanuje v Avstriji.

Afganistanec je skrbel za stike z organizatorji nezakonitih migracij na Madžarskem in Hrvaškem, ter za organizacijo nadaljnjega prevoza v Italiji, Avstriji in Nemčiji. Bosanski državljan je skrbel za organizacijo prevozov, Slovenec pa za finančne tokove, ob strani pa se je ukvarjal tudi s preprodajo prepovedane droge zolpidem. Preostali osumljenci so bili le prevozniki.

Osumljenci so v želji po čim večjem zaslužku v kombinirana vozila spravili tudi do 33 ilegalnih prebežnikov. V enem primeru so se nad prebežniki, ki storitve niso mogli plačati, izživljali in jih pretepali. Policija je prijete prebežnike oskrbela in nastanila, v prihodnosti pa jih bo vrnila na Hrvaško oziroma na Madžarsko, kjer imajo status mednarodne zaščite.

Člane hudodelske združbe policisti sumijo kar 12 kaznivih dejanj, skupno pa so storilci z njimi zaslužili med 32 in 38 tisoč evrov. Med hišnimi preiskavami so policisti zasegli tudi pištolo z naboji in 8 tisoč tablet droge zolpidem.

Kriminalisti so hudodelsko združbo preiskovali več mesecev, predkazenski postopek pa je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Pri preiskavi so kriminalisti sodelovali tudi s preiskovalnimi organi iz Madžarske, Hrvaške, Italije in Avstrije.