Žagar je sicer prestal že dve tretjini na mariborskem sodišču izrečene kazni, zato je pričakoval odločbo o pogojnem izpustu iz zapora. Foto: BoBo
Žagar je sicer prestal že dve tretjini na mariborskem sodišču izrečene kazni, zato je pričakoval odločbo o pogojnem izpustu iz zapora. Foto: BoBo

Žagar je bil tako po poročanju Večera znova obsojen zlorabe uradnega položaja, potem ko je med letoma 1996 in 2003 iz stečajne mase Tama družbi Pompe nepooblaščeno in v nasprotju s pravili stečajnega postopka posodil okoli devet milijonov evrov, ne da bi denar zavaroval.

Ob tem naj bi prek družinskega podjetja Mitrej, ki ga je leta 1998 podaril hčerkama, družbi Dušana Pompeta izstavljal fiktivne račune za svetovanje, elaborate, vodenje računovodstva in podobno, ta pa naj bi mu plačala 584.000 evrov v zameno za posojanje denarja.

Žagar je sicer prestal že dve tretjini na mariborskem sodišču izrečene kazni, zato je pričakoval odločbo o pogojnem izpustu iz zapora.

Ustavno sodišče naložilo ponovno sojenje
Žagar je bil zaradi zlorabe položaja ali pravic konec leta 2011 obsojen na tri leta in pol zaporne kazni. Njegovo hčer Jasno Žagar je takrat mariborsko sodišče zaradi pomoči obsodilo na enoletno pogojno zaporno kazen s preskusno dobo treh let, lastnika družbe Pompe Dušana Pompeta pa oprostilo napeljevanja h kaznivemu dejanju. Sodbo je leto dni pozneje potrdilo tudi višje sodišče.

Ustavno sodišče pa je februarja letos razveljavilo pravnomočno sodbo, pri čemer krivde sploh ni presojalo, mariborskemu višjemu sodišču pa naložilo, da mora ponovno odločati o njegovi pritožbi.

V njej je Žagar med drugim trdil, da mu na mariborskem okrožnem sodišču ne bi smeli soditi, ker je prav to naznanilo kaznivo dejanje zoper njega. Potem ko je s pritožbo uspel, se je primer preselil v Mursko Soboto, a ga je tudi tamkajšnje sodišče obsodilo za očitana kazniva dejanja.