"Ko te štirje psi vlečejo vsak na svoj konec, je človek nemočen. Poskušal sem se braniti z desno roko, zato so mi jo čisto raztrgali in imam še zdaj dnevno hude bolečine," je za MMC povedal Meglič, ki je napad bulmastifov preživel leta 2006. Foto: Foto: Helena Božič

Bojim se predvsem ljudi, ki za pse ne znajo skrbeti in ki nimajo vesti, da bi ob takšnem dogodku pomagali. Bojim pa se tudi države, ki ni sposobna zaščititi svojih državljanov. To je moja hujša travma kot pa strah pred samimi psi, čeprav se ob pogledu nanje v meni sproži nek psihološki efekt.

Stanislav Meglič za MMC
Napad psov
Leta 2006 je policija ob prihodu na kraj dogodka enega psa ustrelila. Zdaj so usmrtili vse tri. Foto: RTV SLO
Policija
Policisti so ob prihodu na kraj torkove tragedije morali preskočiti ograjo. Enega psa so ustrelili, dva sta se zatekla v uto, usmrtili so ju veterinarji. Foto: MMC RTV SLO
Psi ubili lastnika

Psi, ki so v torek do smrti obgrizli svojega lastnika, so imeli nasilno zgodovino, saj so predtem napadli že večkrat. Najprej so napadli druge pse, nato so se obrnili tudi proti ljudem in na koncu proti lastniku.

Govorili smo s Stanislavom Megličem, ki je nekega zimskega dne pred štirimi leti hodil po pločniku, ko so ga naenkrat začeli napadati ti štirje veliki psi. "Šel sem iz službe proti svojemu avtomobilu. Na desni strani sem videl v avtomobilskem prtljažniku tri pse, lastnica pa je s četrtim prihajala nasproti. Pes se ji je iztrgal iz rok in stekel proti meni, takoj so mu sledili še ostali psi iz avtomobila. Vsi štirje so me začeli napadati, gristi za roke, noge, vlekli so obleko iz mene. Dokler sem lahko stal na nogah, sem se branil, potem pa so me zbili na tla in me začeli gristi po glavi, ušesih, prsih in bokih. Raztrgali so me od glave do pete. Grozno je bilo, pravi masaker. Ker je bil zimski čas, sem bil toplo oblečen, a so mi strgali vso obleko. Napad je trajal najmanj 15 minut, in bil sem prepričan, da je z menoj konec, da bom umrl," opisuje svojo grozljivo izkušnjo.

Lastnica Megliču med napadom ni pomagala
Takratna lastnica psov, upokojena zdravnica Zora Roter, je po njegovih besedah stala in opazovala dogajanje, ko je padel po tleh, pa je šla v hišo poklicat odvetnike. Ni mu nudila prve pomoči, čeprav je bila zdravnica. Policijo je poklical očividec in šele policisti so s streli odgnali pse, enega so tudi ubili. "Lastnica pa je takrat prišla iz hiše in rekla, naj ne streljajo njenih otrok." Megliča so odpeljali na urgenco, kjer je prestal večurno operacijo, ležal na bolnišničnem oddelku mesec dni in nato eno leto ostal na intenzivni rehabilitaciji v kliničnem centru. Zdaj lahko dela, a le skrajšan delovni čas.

Kinolog Gerbec za MMC:
"En sam pes lastnika ne bi napadel"

Lastnikoma Roterjevi in njenemu življenjskemu sopotniku Saši Baričeviću je poslal odškodninski zahtevek, a ker ni bilo odgovora, je šel v tožbo. V štirih letih, odkar je postopek na sodišču, je prišlo do zaslišanja prič, predloženi so bili dokazni materiali, ni pa prišlo do sodbe in nobenih sklepov, pojasnjuje. "Proti Roterjevi je vzporedno tekel tudi kazenski postopek, a se je z zdravniškimi opravičili izogibala prihodu na sodišče, zato se sojenje pred njeno smrtjo ni začelo."

"Želim, da pride do pravične sodbe"
Zdaj pravi, da bo izkoristil vsa pravna sredstva, da bo pravici zadoščeno. "Želim, da pride do neke sodbe, v kateri bo sodišče, država ugotovila, kaj se je zgodilo, ter navedla eksplicitnega krivca za dogodek, ki se je ves čas sprenevedal in cinično izmikal odgovornosti. Ne gre se samo za denarno odškodnino, ampak tudi za pravično sodbo," dodaja.

Napadi bulmastifov so se dogajali več let
Že pred napadom na Megliča so se psi izkazali za napadalne. Prvi napad teh psov - napadla sta samec Knight in samica Joy - se je namreč zgodil že leta 2002, ko sta na počitnicah ob morju na Hrvaškem napadla drugo psičko in jo tako poškodovala, da je poginila. Leto pozneje je psica Joy v Rožni dolini sredi Ljubljane napadla lastnika neke psičke, ga prevrnila in hudo ranila psičko.

Psi so lastnici ušli izpod nadzora
Leta 2006 pa so trije od štirih psov, ki so prebivali skupaj, napadli Megliča. Takratna lastnica Zora Roter je o dogodku povedala, da so ji psi ušli izpod nadzora in se zagnali v našega sogovornika, ki je hodil po pločniku. Po njenih besedah so jo psi očitno želeli braniti. Policija je enega izmed štirih psov (Knighta) ubila.

Lastnika sta se trudila obdržati vse pse
Ostale tri pse so odpeljali v zavetišče na Gmajnice, kjer naj bi jih pregledali veterinarji in odločili o njihovi evtanaziji. A sta lastnika Roterjeva in Baričević usmrtitev na vsak način želela preprečiti, čeprav je takrat začela veljati novela zakona, po kateri je mogoče nevarne pse uspavati. Na upravnem sodišču sta dosegla, da zakon ne more veljati za nazaj, in najela strokovnjake, da bi njune pse izšolali.

Napadli so tudi pasjo inštruktorico
Še istega leta pa so napadli inštruktorico in jo ogrizli, tako da je v bolnišnici dobila kar nekaj šivov. Ker v napadu eden izmed psov ni sodeloval, so ga kmalu vrnili lastnikoma. Roterjeva je medtem umrla, pse je "podedoval" Baričević, ki se je nato udeležil šolanja še preostalih dveh psov. Čeprav je veterinarska inšpekcija izdala odločbe za njuno usmrtitev, je lastnik sprožil ustavni spor, trenerji pa so sporočili, da sta prestala prevzgojo.

Na koncu so se obrnili proti lastniku
Lansko poletje je zato kmetijski minister Milan Pogačnik podpisal odločbo, s katero je dovolil, da pse vrnejo lastniku, ki pa mora upoštevati določene pogoje ravnanja z njimi. Na veterinarski upravi so za MMC zatrdili, da je njihov veterinarski inšpektor šestkrat opravil kontrolo, ali lastnik upošteva te posebne pogoje, nazadnje 5. januarja. Kljub temu se je v torek popoldan zgodil tragični dogodek, da so se psi obrnili proti lastniku in ga smrtno poškodovali. Policija in veterinarji so še isti dan usmrtili tudi vse tri pse.

Bojim se predvsem ljudi, ki za pse ne znajo skrbeti in ki nimajo vesti, da bi ob takšnem dogodku pomagali. Bojim pa se tudi države, ki ni sposobna zaščititi svojih državljanov. To je moja hujša travma kot pa strah pred samimi psi, čeprav se ob pogledu nanje v meni sproži nek psihološki efekt.

Stanislav Meglič za MMC
Psi ubili lastnika