Berginc pet let ne bo mogel opravljati vodstvenih ali nadzornih funkcij v podjetjih. Zdaj je predsednik uprave izlaškega Etija. Foto: BoBo
Berginc pet let ne bo mogel opravljati vodstvenih ali nadzornih funkcij v podjetjih. Zdaj je predsednik uprave izlaškega Etija. Foto: BoBo

Kot poroča časopis Delo, je Berginc tako pravnomočno obsojen na leto in osem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Višje sodišče, ki je Berginčevo pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno, je sodbo potrdilo tik pred sodnimi počitnicami. Prvostopenjska sodba je bila izrečena v začetku maja, višje sodišče pa je o zadevi odločilo zelo hitro, saj bi kazenski pregon jeseni absolutno zastaral, piše Delo.

Berginc je bil obsojen, ker je leta 2004, ko je vodil Siol, z družbo Big Trading, za katero se je skrival prvi nadzornik Telekoma Slovenije Leonard F. Peklar, sklenil dve svetovalni pogodbi oziroma naročil dve nepotrebni študiji v bruto vrednosti 40.000 evrov. Kot je ugotovilo sodišče, je to storil, čeprav je vedel, da sta pogodbi fiktivni.

Pravnomočnost sodbe pomeni, da Berginc, ki je zdaj predsednik uprave izlaškega Etija, naslednjih pet let ne bo mogel delovati v vodstvenih ali nadzornih organih podjetij.

Zaradi pomoči pri kaznivem dejanju je bila na osem mesecev pogojne zaporne kazni že pred časom pravnomočno obsojena nekdanja direktorica podjetja Big Trading Irena Zarnik. Pravna oseba Big Trading je bila medtem izbrisati iz registra.

Peklar v Dubaju
Za spornimi posli naj bi stal Peklar, proti kateremu pa so postopek začasno izločili, ker ga sodna pisanja in vabila sodišča niso dosegla, saj živi v Dubaju. Kot še poroča Delo, naj bi sodišče te dni vabilo na predobravnavni narok oziroma glavno obravnavo v kazenskih postopkih, predvidenih za konec avgusta oziroma za september, vendarle vročilo.