Do dokončne odločitve ostajata na Dobu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Do dokončne odločitve ostajata na Dobu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Črnkovič o neodločanju Ustavnega sodišča

Odločitev, ki še ni dokončna, naj bi sprejelo osem ustavnih sodnikov, saj se je Jan Zobec iz odločanja izločil, poroča POP TV. Po neuradnih informacijah se je ta ustavni sodnik na lastno zahtevo izločil v vseh treh primerih, tudi pri predsedniku SDS-a Janezu Janši.

Neuradno je to storil, da bi se izognil morebitnim očitkom o pristranskosti, saj je njegovo stališče že dlje časa jasno. Sodbo Patria namreč obsoja in jo vidi kot neutemeljeno, je poročala televizija.

Ustavni sodniki so ustavni pritožbi brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča zoper sodbo v zadevi Patria obravnavali že na seji 22. januarja, vendar odločitve takrat še niso sprejeli. Odločanje so nadaljevali v četrtek, ko so na dnevni red naknadno uvrstili tudi ustavno pritožbo Janše v zadevi Patria.

Tako Krkovič kot Črnkovič poleg razveljavitve sodbe predlagata tudi, da ustavno sodišče do končne odločitve zadrži njeno izvršitev.

Krkovič, ki je bil v zadevi Patria obsojen na 22 mesecev zaporne kazni, je zapor začel prestajati 4. julija lani, po treh dneh pa je bil prerazporejen na odprti oddelek Puščava. Črnkovič, prav tako obsojen na 22 mesecev zapora, pa je zaporno kazen na Dobu začel prestajati 22. oktobra lani, potem ko mu je sodišče zavrnilo predlog za odlog prestajanja kazni.

Poleg Krkoviča in Črnkoviča je bil v zadevi Patria spoznan za krivega tudi Janša, ki ga je ljubljansko okrajno sodišče obsodilo na dve leti zapora. Janša je zapor začel prestajati junija lani, a je ustavno sodišče decembra lani ugodilo njegovemu predlogu za začasno zadržanje izvršitve sodbe in ga najmanj do končne odločitve o njegovi ustavni pritožbi izpustilo na prostost.

Po poročanju POP TV iz virov blizu ustavnega sodišča prihaja vse več namigov, da nameravajo ustavni sodniki že zelo v kratkem, lahko tudi prihodnji teden, dokončno odločiti glede zadeve Patria.

Črnkovič: Še naprej so mi kršene pravice
Ker uradno ustavno sodišče še ni odločalo, je Črnkovič za TV Slovenija (ne)odločanje obsodil. "Jaz sem še do včeraj verjel ustavnemu sodišču. Če jih je devet reklo, naj gre Janša ven, mi je bilo jasno, ti so spoznali, da so bile kršene človekove pravice." A ker tudi na zadnji seji uradno ni bilo sprejeto nič, Črnkovič pravi, da so mu pravice nadalje kršene. Stanje si razlaga tako, da so sodniki pod velikim pritiskom, saj bi z odpravo sodbe "padlo sodstvo".

Črnkovič o neodločanju Ustavnega sodišča