Odvetniška zbornica Slovenije predlaga razveljavitev novele zakona, ki znižuje odvetniške tarife v primerih brezplačne pravne pomoči in zastopanja po uradni dolžnosti. Foto: BoBo
Odvetniška zbornica Slovenije predlaga razveljavitev novele zakona, ki znižuje odvetniške tarife v primerih brezplačne pravne pomoči in zastopanja po uradni dolžnosti. Foto: BoBo
Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada
Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada leta 2012. Kresalova izpodbija mnenje KPK-ja, da je pri najemu teh prostorov ravnala koruptivno. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Ustavni sodniki so ustavni pritožbi brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča zoper sodbo v zadevi Patria obravnavali že na seji 22. januarja, vendar odločitve takrat še niso sprejeli. Oba poleg razveljavitve sodbe predlagata tudi, da ustavno sodišče do končne odločitve zadrži njeno izvršitev.

Odvetniki zahtevajo odpravo znižanja tarif
V Odvetniški zbornici Slovenije predlagajo razveljavitev določb nedavno sprejete novele zakona o odvetništvu, ki znižuje odvetniške tarife v primerih brezplačne pravne pomoči in zastopanja po uradni dolžnosti. V zbornici ustavnemu sodišču predlagajo, naj zadevo obravnava absolutno prednostno, pa tudi, naj do končne odločitve zadrži izvajanje zakona.

Najem stavbe za NPU
Nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal pred ustavnimi sodniki izpodbija odločitev upravnega sodišča v zvezi z načelnim mnenjem Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), s katerim je ugotovila, da ravnanje ministrstva pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Omenjeno sodišče se je namreč odločilo za nepristojno, zaradi česar se je Kresalova pritožila na vrhovno sodišče, ki pa jo je tudi zavrnilo.

Tudi Janševa pritožba
Naknadno so na dnevni red ustavni sodniki uvrstili tudi pritožbo predsednika SDS-a Janeza Janše, izhaja iz dnevnega reda sodišča. Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je sicer že večkrat poudaril, da bi do končne odločitve lahko minilo več mesecev.

Že 12. decembra lani je sodišče ugodilo Janševemu predlogu, da do dokončne odločitve začasno zadrži izvajanje sodbe. Janša je tako še isti dan zapustil Dob, kjer je na odprtem oddelku od 20. junija prestajal dveletno zaporno kazen.