Igor Kršinar meni, da hoče Zemljaričev odvetnik med dokaze uvrstiti ponarejen dokument. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Igor Kršinar meni, da hoče Zemljaričev odvetnik med dokaze uvrstiti ponarejen dokument. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zemljarič Kršinarja preganja zaradi več člankov, ki jih je napisal o umorih nekdanje Službe državne varnosti (SDV) v Avstriji v 70. letih prejšnjega stoletja. Med drugim je pisal tudi o umoru hrvaškega emigranta Nikice Martinovića leta 1975 v Celovcu, ki naj bi ga odobril Zemljarič.

Kršinar je po naroku povedal, da je na sodišču pojasnil, da so vsi prispevki nastali na podlagi arhivskega gradiva. Prav tako je Zemljariča večkrat prosil za pojasnila, vendar je dobil le malo odgovorov. Lavreta pa Zemljarič toži zaradi fotomontaž, ki jih je tednik objavil ob prispevkih. A, je pojasnil Kršinar, Lavre ni avtor fotomontaž, pač pa le avtor fotografij.

Zemljaričev odvetnik je zahteval dodatna zaslišanja
Na naroku je Zemljaričev odvetnik po Kršinarjevih besedah predložil dodatno domnevno obremenilno gradivo in predlagal zaslišanje nekaterih takratnih Zemljaričevih sodelavcev, med drugimi tudi Marjana Orožna, nekdanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve.

Predlagal je tudi, da se med dokaze uvrsti dokument, ki naj bi dokazoval, da je Martinoviča ubilo Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB). A temu Kršinar in njegov odvetnik nasprotujeta, saj gre po Kršinarjevih navedbah za dokument, ki je ponarejen. Zato z odvetnikom predlagata, naj se med dokaze uvrsti izjava Boža Spasića, nekdanjega operativca SDV-ja, ki govori o tem, kako je SDV ponarejal dopise in pri tem uporabljal pečat HRB-ja. Kdaj bo glavna obravnava, še ni znano.