NPU izvaja preiskave po vsej državi. Foto: BoBo
NPU izvaja preiskave po vsej državi. Foto: BoBo
Hišne preiskave zaradi lažnega investicijskega sklada

Preiskovalci NPU so zaključili z izvajanjem hišnih preiskav glede sumov kaznivih dejanj goljufije in pranja denarja. Štirim osebam je bila pri tem odvzeta prostost.

Kot je sporočil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na podlagi odredb ptujskega okrožnega sodišča, izvedli 42 hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih vozil na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj in Koper.

Pri tem so zasegli več listinske dokumentacije in različne nosilce elektronskih podatkov, ki lahko služijo kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Štirim osebam je bila odvzeta prostost in bodo privedene k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju.

Zoper 7 osumljencev pa bodo na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja goljufije po členu 211 in pranja denarja po členu 252 Kazenskega zakonika. Za prvo navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do 8 let, za drugo pa do 10 let.

S policije so še sporočili, da je "hudodelska združba od 2005 naprej z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin o varnih in donosnih naložbah panamske družbe spravila v zmoto najmanj 36 oškodovancev, da so ti v škodo svojega premoženja vložili najmanj 1,8 milijona evrov".

Policija pojasnjuje, da naj bi se panamska družba ukvarjala z različnimi naložbami v nepremičninske in podjetniške sklade, Forex posli, nakupi delnic, pri tem pa so bili obljubljeni letni donosi tudi do 39 odstotkov z možnostjo predčasnega izplačila glavnice in obresti ter donosa v obliki rente. Osumljeni pa vloženega denarja niso investirali v skladu s sklenjenimi pogodbami, ampak so denar porabili za druge namene. Zato tudi vlagatelji vloženih denarnih sredstev in donosov niso prejeli.

S tem si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist v vrednosti najmanj 1,8 milijona evrov. Policija sicer razpolaga s podatkom, da naj bi bilo vseh oškodovanih več kot 800 vlagateljev, združba pa naj bi pridobila kar za 15 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Profit Club ni prinesel profita
Večer sicer poroča, da NPU preiskuje združbo okoli lažnega investicijskega sklada Profit Club. Gre za sistem, za katerim sta stala ptujski podjetnik Mitja Petrič in njegova partnerica Urša Šprah. Oba se po informacijah Večera že dalj časa skrivata v tujini.

Profit Club ni bil registriran za opravljanje dejavnosti investicijskih skladov, na kar je leta 2010 opozorila Agencija za trg vrednostnih papirjev. Prispevke vlagateljev so zato zakrili kot "članarino". Teh pa niso nalagali v delnice, kot so prikazovali ljudem, temveč v številne off-shore družbe v Panami, Švici in Dubaju, ki jih je Petriču pomagal ustanoviti v ZDA živeči poslovnež Jure Valant, še piše Večer.

Veliko vlagateljev je celo najelo kredite in vplačalo po nekaj 100.000 evrov, na koncu pa so ostali brez vsega. "Ni šlo za davek na neumnost, saj smo verjeli, da vlagamo denar v pravi investicijski sklad. Vse je bilo vrhunsko pripravljeno, dokumenti, pogodbe, projekcije donosov in naložb," je za Večer povedal eden od opeharjenih.

Hišne preiskave zaradi lažnega investicijskega sklada