Je bil SŽ oškodovan za tisoče evrov? Foto: BoBo
Je bil SŽ oškodovan za tisoče evrov? Foto: BoBo


Urad (NPU) je po informacijah Dnevnika kazensko ovadil direktorja družbe SŽ-Vleka in tehnika (VIT) Dušana Žičkarja in nekdanjega prvega moža SŽ-Železničarskega gradbenega podjetja (SŽ-ŽGP) Leona Kostiova. SŽ-VIT sicer velja za utrdbo predsednika sveta delavcev Slovenskih železnic (SŽ), generalnega sekretarja sindikata strojevodij in podpredsednika nadzornega sveta SŽ-ja Silva Berdajsa.

Ena ovadba se nanaša na prodajo obnovljenih lokomotiv v BiH, ki jo je družba SŽ-VIT izpeljala leta 2009 prek posrednika, samostojnega podjetnika Matjaža Lešnika, ki naj bi v poslu prejel 600.000 evrov provizije. Žičkarja in Lešnika so kriminalisti pridržali že med hišnimi preiskavami, ki so jih opravili septembra lani. Kje je teh 600.000 evrov zdaj, ni znano, piše časopis Dnevnik.

Druga ovadbe pa se nanaša na sporne posle SŽ-ŽGP-ja. Ta je leta 2008, ko ga je vodil Kostiov, zdaj pomočnik direktorja, za podizvajalca pri modernizaciji 17 kilometrov proge med Grosupljem in Kočevjem najel danes že izbrisano podjetje NB Inženiring, poroča Dnevnik. To ni imelo zaposlenih, prav tako ni nikoli objavilo podatkov o svojem poslovanju. Za podizvajalska dela je NB inženiring od SŽ-ja prejel skoraj 400.000 evrov.

Zadnji lastnik NB Inženiringa je bil Nihad Bešić, ki je zaradi suma poslovnih goljufij septembra lani pristal v priporu. Bešić je tudi ustanovitelj podjetja Daltar, lastniška veriga podjetja se konča v Liechtensteinu, družba HSE Invest pa ji je za svetovanje pri energetskih projektih pred leti plačala skoraj 600.000 evrov, še pišejo v časopisu.