Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 14 glasov Ocenite to novico!
false
Peran Bošković je s transakcijskega računa Srbske pravoslavne cerkve plačeval zasebne izdatke zase in za svoje družinske člane. Foto: BoBo
VIDEO
Izrek sodbe Boškoviću

Dodaj v

Paroh Srbske pravoslavne cerkve Bošković obsojen na šest mesecev pogojno

Sodišče je Boškovića oprostilo zlorabe položaja
13. julij 2017 ob 14:26,
zadnji poseg: 13. julij 2017 ob 14:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković je bil obsojen na šest mesecev pogojne kazni zapora zaradi poneverbe okoli 32.500 evrov, hkrati pa je bil oproščen zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti ob gradnji cerkvenega centra.

Sodnica Mojca Kocjančič je v izreku sodbe na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnila, da gradnja kulturno-pastoralnega centra v Ljubljani, ki je potekala v času, ko je Srbsko pravoslavno cerkev zastopal Peran Bošković, nima narave gospodarske dejavnosti.

Vendar je po njenih besedah nedvomno protipravno ravnanje, da je Bošković s transakcijskega računa Srbske pravoslavne cerkve plačeval zasebne izdatke zase in za svoje družinske člane, kot so dopolnilno zdravstveno in življenjsko zavarovanje, premije za motorna vozila, stroški za telekomunikacijske in kabelske storitve ter mobilni telefoni. Sredstva v višini okoli 32.500 evrov bo moral po odločitvi sodnice vrniti.

Tožilstvo predlagalo tri leta zapora
Tožilstvo, ki je za Boškovića predlagalo tri leta zaporne in 30.000 evrov denarne kazni, ga je obdolžilo, da je Srbsko pravoslavno cerkev oškodoval za skupno nekaj več kot 250.000 evrov. Od tega se 74.000 evrov nanaša na poneverbe oziroma uporabo tujega premoženja v lastno korist, okoli 180.000 evrov pa naj bi bilo škode zaradi zlorabe položaja pri gradnji kulturno-pastoralnega centra.

Boškovićev zagovornik Milan Krstić je vse očitke iz obtožnice zanikal in poudaril, da je več vidnih predstavnikov Srbske pravoslavne cerkve zatrdilo, da Srbska pravoslavna cerkev zaradi Boškovića ni oškodovana in ni zainteresirana, da zoper njega teče kazenski postopek. "Če ni oškodovanca, ni škode," je dejal Krstić.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
spy rtv slo
# 13.07.2017 ob 15:02
srbi so vedno nedolžni za vse!
dopisnik
# 13.07.2017 ob 15:06
Tale bivši paroh je zelo dobro sudeloval z enim znanim županom. In glej ga zlomka, spet ta Mojca Kocjančič - Zalar. :)))))))))))
nocoment78
# 13.07.2017 ob 19:15
srbska posla
boroč
# 13.07.2017 ob 21:08
cocker

Hahahahahahahaha bože sačuvaj...
popovi lopovi . . . . On malo za dobro bit ljudi, ovoga, sebe... Se je pokesal pred sodnico s kurverto?
Sm mislu, da sam zvonarji kradu, se je nauču od rimokatoliških ... No in kaj sedaj - pogojno. Bom vidu, al mi bodo naslednjič dal pogojno za radar !!! Ne moreš da verjameš. Mogoče jaz zato najebem, ker sem čist Slovenc, da me vedno tko mlatijo ??
------------------------------------------------------------------------
Praviš, da si čist Slovenc. Kako to misliš, kot nasprotje temu, da si umazan. Če je Bošković obsojen, to ti še ne daje pravico, da zmerjaš vse duhovnike srbske pravoslavno ali rimokatoliške cerkve.
Tudi med čobani, med katere te štejem, bi dobil kakšnega lopova, a to mi ne daje pravice, da imam vse čobane za lopove.
sistemc.
# 13.07.2017 ob 18:51
Zanima me, če so med razpravo na sodišču potrebovali prevajalca?
dopisnik
# 13.07.2017 ob 15:13
"Če ni oškodovanca, ni škode," je dejal Krstić.

V celoti je poniklo kar 800.000 evrov. Toliko je namreč pokazala preiskava. Parohu so naprtili 250.000. Le kje je razlika?

P.S.: Odvetnik ima pa seveda prav! :)))))))))))))))
Majestic12
# 13.07.2017 ob 14:50
Popolnoma vseeno. Naj svoje vernike izropa do golega kot jih je do sedaj.
boroč
# 13.07.2017 ob 20:44
Feminist, imaš malo zmešane pojme. V zadevi Perana Boškovića ni bila obsojena Srbska pravoslavna cerkev, ampak Peran Bošković kot fizična oseba. Torej ni govora o tem, da bi bila obsojena Srbska pravoslavna cerkev, njena po tvojem sestrska ustanova RKC pa ne. Torej najprej postavi stvari na pravo mesto, potem operiraj.
Kar se tiče nadškofa, o katerem moram speti ugibati, koga imaš v mislih, spet fantaziraš. Nadškof kot fizična oseba mora biti pred zakonom enako tretiran kot vsak drug državljan. Če zagreši katerokoli kaznivo dejanje, so za to določeni postopki od policije, tožilstva do sodišča. Za vse enako to velja. Jaz trdim, da nadškof ni storil nobenega kaznivega dejanja, lahko razmišljam o moralnih vidikih njegovih presoj in odločitev. Kaj je kaznivo dejanje, o tem določa zakon. Napačna poslovna odločitev pa ni kazniva. Ali poslovna odločitev, za katero šele čas pokaže, ali je bila prava ali ne, tudi ni kazniva.
RKC ni dobila v zahvalo nobenega hektarja zemljišča od države. Prej bo veljalo obratno.
Dobro vem, kaj je država nacionalizirala (to gre pripisati komunistom) in kaj je ta država vrnila.
Največkrat opustošeno in izropano.
Flagellum Dei
# 13.07.2017 ob 16:08
"koliko je bilo obsojenih, pa magar na pogojno, zaradi MILIJARDNE luknje v podjetjih Zvon - luknjo, ki so jo naprtili davkoplacevalcem v drzavi, ki je menda sekularna? kot je znano je sel takratni nadskof za nekaj casa v tujino pa malo so premesali hierarhijo in vse tiho je bilo.
so pa dobili v zahvalo se nekaj hektarjev zemljisc od drzave.
"

Tiste, ki so upravljali Zvonove verjetno država že toži - pozanimaj se - tukaj ne poročajo o tem. Veliko tega dolga izvira iz podjetja T-2 zaradi gradnje optičnega omrežja in če ne drugega ima Slovenija od vseh teh milionov zgrajen del optičnih omrežij. Poleg tega se dolg poravnava s prodajo podjetij v lasti Zvonov. Če bi naši kljukci znali prodajati bi bilo že večino dolga odplačanega, kar pa ne moremo trditi za vse dolg, ki so nam ga levičarji pridelali, ki za večkratnik presega to vsoto.
boroč
# 13.07.2017 ob 14:59
feminist

To pa je čudno...
predvsem da je sploh prislo do sodbe - pri "sestrski" ustanovi se hitro najde zatocisce kje drugje in potem sodni sistem nima sans.
lahko pa bi ga poslali v keho - ker ce ze tako ali tako ne placujejo davkov in potem se takole ekstra goljufa...pa ne me J?!
----------------------------------------------------
Za katero sestrsko ustanovo gre? In zakaj tako skrivnostno zamegljevanje. Naj jaz ugibam, kaj se ti mota v glavi. Če boš kaj odgovoril, nikar ne posplošuj.
tim sein
# 13.07.2017 ob 14:48
@feminist
Saj ni čudno... samo malo smo ironični.. kaj pa nam ostane drugega pri vseh teh institucionalnih barabah?
Flagellum Dei
# 13.07.2017 ob 16:03
"Ko pa se levičarjem utrga, pa vsi začudeni in nikomur nič jasno, vsi pa branijo take in podobne kot je ta tip."

Koliko škode povzročajo in so jo že povzročili levičarji se sploh ne da več prešteti.
dopisnik
# 13.07.2017 ob 15:52
RJSlo

Vsi, ki so bili pri koritu, so se 'očigledno omastili'. Zato pa v en glas trdijo, da niso oškodovani, ne. :)))))))
RJSlo
# 13.07.2017 ob 15:46
KLIPAN
# 13.07.2017 ob 15:45
-----------------------------------
No ja. In zakaj bi se tebi kot levičarju v tem primeru utrgalo?
ozi
# 13.07.2017 ob 15:25
človeka samo dobro v oči pogledaš pa ti je marsikaj jasno.
vojnaslo91
# 13.07.2017 ob 15:13
Peran Bošković je s transakcijskega računa Srbske pravoslavne cerkve plačeval zasebne izdatke zase in za svoje družinske člane.
----------------------------------
Res da je kradel svoje... ampak to ga ne opravičuje pred slovensko zakonodajo

ki je potekala v času, ko je Srbsko pravoslavno cerkev zastopal Peran Bošković, nima narave gospodarske dejavnosti.
-------------------------
Tukaj je še sum dela na črno....
boroč
# 13.07.2017 ob 15:03
tim sein

@feminist
Saj ni čudno... samo malo smo ironični.. kaj pa nam ostane drugega pri vseh teh institucionalnih barabah?
---------------------------------------------------
Kot institucionalne barabe (zanimiv izraz) imaš gotovo v mislih vse parohe, škofe, predsednike, ministre....skratka vse, ki so na čelu nekih institucij od predsednika krajevne skupnosti do predsednika države, od najmanjšega župnika do papeža. Si morda tudi ti institucionalna baraba? Jaz sem bil, pa nisem bil ne tožen in ne obsojen.
fah-q
# 13.07.2017 ob 16:55
@flagellum dei
Koliko škode povzročajo in so jo že povzročili levičarji se sploh ne da več prešteti.

no, so imeli pač to "srečo" da so imeli tehnologijo za uničevanje na voljo...500 in več let nazaj je blo vse treba vse narest "ročno"... če bi takrat imeli tehnologijo bi najbrž ostalo le par % populacije še žive...
RJSlo
# 13.07.2017 ob 15:57
dopisnik
# 13.07.2017 ob 15:52
-----------------------------------
No ja. Resno misliš, da se to dogaja? :)))))))))))))
boroč
# 21.07.2017 ob 16:05
cocker
Sem nato zapisal tud, da si je vzel zgled po zvonarjih (kar sem mislil na tiste ljudi pri RKC, ki so pokradli ogrono milijonov! Koga sem sedaj žalil?
--------------------------------------------------
Kateremu škofu ti očitaš, da je v t.i. aferi mariborske škofije ukradel kakšen evro in ga odnesel na varno v tuje banke. Prosim te, da nemudoma ovadiš tega škofa, če s takimi sumi razpolagaš.
Res pa je, da smo med storilci prekrškov in kaznivih dejanj vsi ne glede na spol, nacionalnost, versko pripadnost...
gnes
# 18.07.2017 ob 16:23
No tale ima očitno dovolj velik poštni nabiralnik, da bo poštar lahko dal sodniško pošto notri.
fah-q
# 13.07.2017 ob 16:16
za vse parohe, župnike, pope, škofe, papeže in podobne itak velja, da zavajajo in lažejo že po definiciji. pa preden me kdo narobe obsodi-kako pa naj drugače definiram obnašanje človeka, ki na podlagi enega teksta TRDI DA ZAGOTOVO VE ali pa SE OBNAŠA KOT DA VE kaj se je zgodilo enih 2000 let nazaj? vsak normalen, inteligenten in predvsem POŠTEN človek bo priznal sebi in vsem ostalim, da POJMA NIMA kaj je takrat bilo ter da kvečjemu sprejme dogajanje kot njemu všečno in zato raje slepo zaupa knjigi ter slepo verjame in živi, kot da je vse bilo res tako kot je opisano...egocentriki, bedaki, lažnivci, manipulatorji in podobni pa dajejo vtis poznavanja zadev v nulo in se tako tudi vedejo-še več-novačijo druge v to isto manipulacijo brez, da bi jim pošteno povedali kako ne vedo kaj in kako...

pa da ne bo kakih pametnjakovičev-ne trdim niti kaj se je takrat zgodilo niti kaj se ni-jaz tudi ne vem...in to priznam...ampak vsak ki ima le enake informacije kot jaz (beri je pismen in zna brat ter je prebral recimo 4 evangelije) pa se pretvarja da ve več je pa točno to-manipulator. in to tudi če dejansko gre za resnico kar govori...ker tega preprosto ne more vedet...

za vsak minus pričakujem utemeljitev doslednega minusarja kje sem falil...

itak bom utemeljitve dobil...
:)
feminist
# 13.07.2017 ob 15:59
Za katero sestrsko ustanovo gre?

RKC

In zakaj tako skrivnostno zamegljevanje.

ker sem nekako sklepal, da so vsi komentatorji starejsi od 14 let, imajo koncano osnovno solo, so vsaj enkrat v zivljenju prebrali eno knjigo in ce nic drugega, hodijo z odprtimi ocmi - in jim zatorej ni ttreba vse narisat kot prvosolckom

Naj jaz ugibam, kaj se ti mota v glavi. Če boš kaj odgovoril, nikar ne posplošuj

koliko je bilo obsojenih, pa magar na pogojno, zaradi MILIJARDNE luknje v podjetjih Zvon - luknjo, ki so jo naprtili davkoplacevalcem v drzavi, ki je menda sekularna? kot je znano je sel takratni nadskof za nekaj casa v tujino pa malo so premesali hierarhijo in vse tiho je bilo.
so pa dobili v zahvalo se nekaj hektarjev zemljisc od drzave.
RJSlo
# 13.07.2017 ob 15:43
vojnaslo91
# 13.07.2017 ob 15:13
Res da je kradel svoje... ampak to ga ne opravičuje pred slovensko zakonodajo
--------------------------------------
No ja. Seveda ga opravičuije, saj je dobil pogojno.

Tukaj je še sum dela na črno....
---------------------------------------
No ja. Trdiš, da je tudi utajeval davke?
tim sein
# 13.07.2017 ob 14:41
To pa je čudno...
cocker
# 13.07.2017 ob 17:38
Hahahahahahahaha bože sačuvaj...
popovi lopovi . . . . On malo za dobro bit ljudi, ovoga, sebe... Se je pokesal pred sodnico s kurverto?
Sm mislu, da sam zvonarji kradu, se je nauču od rimokatoliških ... No in kaj sedaj - pogojno. Bom vidu, al mi bodo naslednjič dal pogojno za radar !!! Ne moreš da verjameš. Mogoče jaz zato najebem, ker sem čist Slovenc, da me vedno tko mlatijo ??
lojal
# 13.07.2017 ob 17:09
Mu je pomagal bog.
RJSlo
# 13.07.2017 ob 15:45
dopisnik
# 13.07.2017 ob 15:13
V celoti je poniklo kar 800.000 evrov. Toliko je namreč pokazala preiskava. Parohu so naprtili 250.000. Le kje je razlika?
--------------------------------------
No ja. Če odvetnik trdi, da ni škode torej ni poniknilo, ampak je on daroval ali pomagal ali ...? :)))
cocker
# 17.07.2017 ob 22:15
No boroč, zmerjal nisem vse duhovnike ne ene ne druge cerkve. ("Popovi lopovi" je rek iz konteksta, ki ga slišiš v južnem pogovrnem jeziku velikokrat), ampak sem zapisal bolj po, kot si me ti označil po čobansko, da je vodja pravoslavne cerkve gospod Boškovič KRADEL (kradu) a poneveril pomen nekaj drugega? Sem nato zapisal tud, da si je vzel zgled po zvonarjih (kar sem mislil na tiste ljudi pri RKC, ki so pokradli ogrono milijonov! Koga sem sedaj žalil? Mogoče, pa ti ne razumeš, ker si večji, kar si zapisal za mene. Po mojem, te je zmotilo tist ta drugo, kar sem napisal za Slovenca verjetn. Glej napisal sem resnico za sebe, tebi pa naj Bog odpusti, ker si dokaj nestrpen in ne razumeš, da me je naslov zelo nasmejal.
KLIPAN
# 13.07.2017 ob 15:45
Sami poštenjaki.....
Ko pa se levičarjem utrga, pa vsi začudeni in nikomur nič jasno, vsi pa branijo take in podobne kot je ta tip.
svyatoslav
# 13.07.2017 ob 16:21
Ko bo sodba pravnomočna, se bodo verniki SPS vprašali glede moralne drže in primernosti dosedanjega paroha pri vodenju Ljubljanske parohije.
Upam, da Patriaršija v Beogradu deli podobno mišljenje z mano.

Žal se tudi pravoslavna duhovščina, tako kot celotna družba, doživela (z neka izjemami) hud moralni padec. Od smrti patrijarha Pavla, ki je bil med ljudmi priljubljen in je zadeve vzdrževal v skladu z evangeliji, skromnostjo in poštenostjo, so z novim politično nastavljenim patriarhom Irinejem zadeve doživele polom. Duhovščina skrbi za materialno bogastvo, vrh patriaršije pa je s prevlado ekumenistične jeretične struje zadal še zadnji smrtni udarec SPC. Dolgoletna infiltracija jezuitskega kadra, titoistov in ekumenistov je obrodila sadove.
feminist
# 13.07.2017 ob 14:44
To pa je čudno...

predvsem da je sploh prislo do sodbe - pri "sestrski" ustanovi se hitro najde zatocisce kje drugje in potem sodni sistem nima sans.
lahko pa bi ga poslali v keho - ker ce ze tako ali tako ne placujejo davkov in potem se takole ekstra goljufa...pa ne me J?!
LTMS
# 13.07.2017 ob 15:04
Noro RKC ima za svoje plačane prispevke, nabira neobdavčeno gotovino po cerkvah in se gre razne Zvone 1 in T2-je, ta revež pa je plačal za zdravstvena zavarovanja ipd. 32.000.
braun
# 13.07.2017 ob 14:53
Bošković je žrtev in bi se ga moralo povsem razrešiti kakršne koli krivde.
Sam pozor.
Na drugi strani je zelo visok predstavnik slovenskega sodstva, ki je oddajal svoje stanovanje gospodu, ki je Boškovića želel diskreditirati in se polastiti njegovega položaja s tem pa tudi pristojnosti, pa sredstev.
Časopisi pa tudi ta portal so o vsem tem podrobno poročali.

Sodnica Kocijančič je reševala čast kompromitiranega sodstva.
Huda napaka.
S tem, ko je Boškovića pokazala kot grešnega kozla je šele sprožila komromitacijo RS kot pravne države.
Kazalo