V požaru 12. maja v Zalogu je umrl delavec podjetja, ki je na objektu Mercatorjevega skladišča opravljalo vzdrževalna dela. Foto: MMC RTV SLO
V požaru 12. maja v Zalogu je umrl delavec podjetja, ki je na objektu Mercatorjevega skladišča opravljalo vzdrževalna dela. Foto: MMC RTV SLO
Mercatorjevo skladišče ni imelo požarne straže

Na prizorišču požara, ki se je zgodil 12. maja, so našli mrtvega delavca enega izmed zunanjih podjetij, ki je na objektu opravljalo vzdrževalna dela. Gasilci predvidevajo, da ob izbruhu požara ni našel poti ven. V distribucijskem centru je sicer zaposlenih več kot 100 delavcev.

Kot je poročal Radio Slovenija, je republiški inšpektorat po požaru opravil izredni inšpekcijski nadzor in ugotovil nekatere kršitve. Žurnal24 medtem poroča, da med vzdrževalnimi deli ni bilo organizirane požarne straže po veljavnih predpisih.

Glavni republiški inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Milivoj Dolščak je dejal: "Dejstvo je, da je bil v skladu s požarnim redom za izvajanje požarne straže zadolžen pogodbeni izvajalec, gospodarska družba Ceko IN d. o. o., ki je tistega dne opravljala vzdrževalna dela. Ugotovljeno je bilo, da požarne straže ni bilo, niti predpisane, ki bi jo morali izvajati gasilci, in seveda bo zoper Mercator in odgovorne osebe v Mercatorju ter zoper podjetje Ceko IN in odgovorno osebo v tem podjetju uveden prekrškovni postopek."

Odgovornost za to bosta torej nosila tako Mercator kot pogodbeni izvajalec. Po ugotovitvah inšpektorata je sicer Mercator imel izdelano vso predpisano dokumentacijo, izdelan so imeli požarni red, požarni načrt in načrt evakuacije, vendar pa pri izvajanih delih nadzor ni bil izveden v zadostni meri.

Predvidene globe v primeru takšnih kršitev so: za pravne osebe od 1.300 so 20.000 evrov, za odgovorne osebe pa od 600 do 2.000 evrov. Največji požar po desetih letih je gasilo 300 gasilcev.

Mercatorjevo skladišče ni imelo požarne straže