Policija že leto dni neuspešno išče ubežnika Roberta Časarja. Foto: MMC RTV SLO
Policija že leto dni neuspešno išče ubežnika Roberta Časarja. Foto: MMC RTV SLO
Denar za informacije o Časarju

Policija bo vsako pridobljeno informacijo o najbolj razvpitem ubežniku ta hip denarno nagradila, višina nagrade pa bo odvisna od koristnosti informacije in od okoliščin, v katerih bo posredovana.

"Za poziv smo se odločili, ker doslej vsa preverjanja tudi ob sodelovanju tujih varnostnih organov niso pripeljala do odkritja pobeglega. Ker gre za iskanje že obsojene osebe, je policija žal omejena zgolj na uporabo klasičnih preiskovalnih metod in sodelovanja s tujimi policijami, kar pa ne vključuje uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov, kot je na primer uporaba prisluhov ali sledenja družinskim članov," je za TV Slovenija povedal predstavnik za stike z javnostmi na GPU-ju, Drago Menegalija.

Časar se pred roko pravice skriva že od decembra lani. Jeseni lani je bil pravnomočno obsojen na pet let in devet mesecev zapora zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin v luških poslih na Krasu. Najprej mu sodišče ni moglo vročiti sodbe, saj je njegova žena, ki jo je Časar že lani poleti pooblastil za zastopanje v vseh uradnih postopkih, na upravni enoti sproti spreminjala moževe stalne naslove in jih sporočala sodišču. Prav tako ni prevzel poziva na prestajanje kazni. Namesto tega je raje pobegnil. Okrožno sodišče je zato za njim razpisalo mednarodno tiralico in evropski priporni nalog.

"Čimprejšnje prijetje Časarja je ključnega pomena za pravočasen in ustrezen zaključek kazenske zadeve," so v pozivu javnosti zapisali na GPU-ju.

Časar na begu ni sam. Septembra so mu v ubežništvo sledili še žena in šoloobvezna otroka. Časarjeva kazen bi zastarala po dvajsetih letih, medtem ko se skriva pred roko pravice, pa zoper njega potekajo številni novi kazenski in odškodninski postopki. Preiskovalci so se že od začetka bolj usmerili k domnevi, da se skriva v kateri od balkanskih držav, s katero Slovenija nima sporazuma o izročanju. Da bi pobegnil v katero od eksotičnih čezmorskih držav, se jim zdi malo verjetno, vendar ne izključujejo niti tega.

Je glavna priložnost zamujena?
Predsednik detektivske zbornice Janko Trivunović je za Radio Koper povedal, da je bila po njegovem mnenju glavna priložnost zamujena. "Predvsem je bila zamujena, ko se je družina pripravljala, da mu sledi. Temu niso posvečali dovolj pozornosti. Res pa je, da je policija omejena z zakonodajo pri uporabi prikritih preiskovalnih sredstev." Meni, da bo Časar prej ali slej najden: "Otroci se bodo morali tudi v tujini šolati, poiskati bodo morali zdravnika. Prej ali slej bo družina morala zaživeti normalno življenje. Nekaj let se da z dovolj denarja brisati sledi, dolgoročno pa ne".

Denar za informacije o Časarju