Napad se je zgodil pred filozofsko fakulteto v času, ko so študetnje v avli predstavljali svoj časopis. Foto: MMC RTV SLO
Napad se je zgodil pred filozofsko fakulteto v času, ko so študetnje v avli predstavljali svoj časopis. Foto: MMC RTV SLO

Trojico, staro od 15 do 17 let, so policisti policijske postaje Ljubljana Center ovadili konec aprila. Kazensko ovadbo so napisali zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva.

Kot so ugotovili policisti, naj bi mladeniči 6. aprila okoli 13. ure v bližini filozofske fakultete na Aškerčevi cesti v Ljubljani stopili do 29-letnika in ga napadli, pri tem pa uporabili tudi solzivec ali njemu podobno snov. Napadeni je dobil več udarcev, a zdravniške pomoči ni poiskal.

Bili so obritoglavci
O dogodku je javnost kmalu po napadu obvestila tudi skupina študentov omenjene fakulete, ki je sporočila, da je šlo za skupino obritoglavcev. Napad naj bi se zgodil, ko so študentje v avli predstavljali časopis. Menili so, da "gre za organiziran napad skupine, ki sovraži vse, ki so videti drugače, mislijo drugače, njihovo glavno orožje pa je ustrahovanje". Napad je ostro obsodila tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani.

Opisani incident pa ni bil prvi take vrste na filozofski fakulteti. Lani aprila je prav tako skupina obritoglavcev prišla na okroglo mizo z naslovom Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji in fizično napadla snemalca.