Celjsko višje sodišče je potrdilo kazni v primeru Kajtna. Foto: MMC RTV SLO
Celjsko višje sodišče je potrdilo kazni v primeru Kajtna. Foto: MMC RTV SLO

Senat celjskega višjega sodišča je potrdil sodbo celjskega okrožnega sodišča, ki je Žilavca in Šuperjevo zaradi smrti Kajtne obsodilo na pogojno desetmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let. S primerom pa se bo, kot kaže, ukvarjalo tudi vrhovno sodišče, saj je odvetnik Žilavca že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče oziroma vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.

Bojan Kajtna je leta 2007 prišel v celjsko bolnišnico zaradi hudih bolečin v prsih, vendar s seboj ni imel napotnice in potrjene zdravstvene izkaznice. Vrata ambulante 14 mu je odprla Šuperjeva, ki je v svojem zagovoru zatrjevala, da ji Kajtna ni pravilno opisal svojega stanja oziroma ji ni omenjal bolečin v prsih, temveč bolečine v grlu. Zato ni vedela, da jenjegovo zdravstveno stanje zelo resno.

Ker ni imel potrjene zdravstvene izkaznice in napotnice, sta ga Šuperjeva in Žilavec napotila po napotnico v bližnji celjski zdravstveni dom, do katerega pa ni prišel, saj se je zgrudil pred vrati celjske urgence in umrl.

Zagovornika pravnomočno obsojenega zdravstvenega tehnika in medicinske sestre menita, da bi morala biti pravzaprav ovadena zdravnica Andreja Strmčnik. Odvetnik Šuperjeve Boris Kmet, meni, da se je Strmčnikova, ki je bila usodno noč dežurna na celjski urgenci, na celjskem okrožnem sodišču pretvarjala, da ni ničesar slišala in da je za težave Kajtne s srcem izvedela šele, ko je bilo prepozno.

Šuperjeva in Žilavec sta sicer na eni izmed obravnav povedala, da nista odgovorna za smrt Kajtne. Sodni senat pa je ugotovil, da dežurne zdravnice nista seznanila s težavami Kajtne, kar pomeni, da sta prekršila poklicno dolžnost in ravnala v nasprotju s svojimi pooblastili.