Družinsko podjetje Istenič letno napolni od 130.000 do 150.000 steklenic vina, 70 odstotkov proizvodnje proda v Sloveniji, preostalo pa izvozi. Foto: BoBo
Družinsko podjetje Istenič letno napolni od 130.000 do 150.000 steklenic vina, 70 odstotkov proizvodnje proda v Sloveniji, preostalo pa izvozi. Foto: BoBo
Klet penin Istenič, požar
Pogorelo je celotno ostrešje z mansardnim apartmajskim delom. Foto: Televizija Slovenija/ Irena Ulčar Cvelbar

Po podatkih Policijske uprave Novo mesto so brežiške policiste nekaj pred poldnevom obvestili o požaru na gospodarsko-turističnem objektu v Stari vasi.

Požar, v katerem ni bil nihče poškodovan, so gasilci v nekaj urah omejili in pogasili. Kriminalisti in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija pa so danes tam opravili ogled in ugotavljali okoliščine požara.

Po podatkih krških gasilcev je šlo za obsežen požar, pogorelo je celotno ostrešje z mansardnim apartmajskim delom. Ogenj naj bi uničil tudi opremo v pritličnem delu omenjenega poslopja, vinske kleti pa naj ne bi poškodoval.

Hiša zagorela "kot bakla"
Bizeljska družina Istenič je znana po kakovostnih peninah lastne pridelave. Kot je za medije danes povedal solastnik tega družinskega podjetja Janez Istenič, se je požar vnel izredno burno, hiša je zagorela "kot bakla".

Požar ni poškodoval proizvodnje, vinskih zalog in končnih izdelkov podjetja. Zgorelo pa je precej reprodukcijskega materiala, dva polavtomatska stroja za polnjenje in mašenje steklenic ter približno 40.000 evrov vreden traktor, kar bo še največja izguba.

Na objektu je pogorel predvsem turizmu namenjeni zgornji del z ostrešjem in mansardo, ki je popolnoma uničen, hkrati pa je zgorel tudi nadstrešek ob kleti z omenjenim reprodukcijskim materialom in drugo opremo. Preostalih objektov na posestvu ogenj ni dosegel ali poškodoval.

Čakajo na cenilca in zavarovalnico
V prizadeti 22 let stari stavbi so uničene tudi vse električne in vodovodne napeljave, lastniki pa se bodo čiščenja pogorišča lotili čim prej. Ravnali bodo po nasvetih strokovnjakov, ker so imeli vse skupaj z zalogami zavarovano za 250.000 evrov, pri sanaciji računajo na zavarovalnino, čeprav je vprašanje, kaj vse jim bo zavarovalnica priznala, je dodal Istenič, ki je skupno škodo in sanacijo ocenil na "nekaj sto tisoč evrov". Po odhodu kriminalistov pričakujejo cenilca, je dejal.

Družinsko podjetje Istenič letno napolni od 130.000 do 150.000 steklenic vina, 70 odstotkov proizvodnje proda v Sloveniji, preostalo pa izvozi.