Črna kronika

Poudarki

  • Povečane koncentracije živega srebra in PM10
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 47 glasov Ocenite to novico!
Tojnica
Poginule ribe naj bi iz Tojnice sproti odnašali delavci Kemisa. Foto: BoBo
Požar
Škoda požara, katerega vzrok še ni znan, bo velika. Foto: MMC RTV SLO
Onesnažen potok Tojnica
Onesnažen potok Tojnica tik ob Kemisu Foto: Barbara Renčof
Kemis, požar
S požarom se že dva dni bori stotine gasilcev. Foto: BoBo
Kemis, požar
Dim se vali daleč naokoli, v njem naj bi bile povečane količine živega srebra. Foto: Barbara Renčof
Kemis, požar
V stavbi še gori. Foto: BoBo
       Govorimo o majhnem številu poginulih rib, pa še te v neposredni bližini podjetja.       
 Predstavnik Civilne zaščite Vrhnika Peter Rodič se ne strinja z ugotovitvami vrhniške ribiške družine
VIDEO
Vzrok za požar na Vrhniki...
VIDEO
Požar v Kemisu močno ones...

Dodaj v

Požar v Kemisu: V potoku Tojnica "pomrlo vse"; vzrok požara še ni znan

Preventivni ukrepi zadrževanja v hišah preklicani
16. maj 2017 ob 06:38,
zadnji poseg: 16. maj 2017 ob 20:08
Vrhnika - MMC RTV SLO, STA

Dvodnevni požar v tovarni Kemis pri Vrhniki je povzročil veliko gmotno škodo in tudi onesnaženje okolja. A najhujše naj bi preprečili. Evakuirani prebivalci se lahko vrnejo domov.

Požar, ki je izbruhnil v delu tovarne, kjer skladiščijo trdne odpadke, kot so embalaže nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, pršila, laki in barve, je gasilcem uspelo omejiti nekaj po polnoči. Do jutra je bil povsem pod nadzorom in skoraj pogašen, požarna straža pa bo tam vztrajala vsaj še v noči na sredo, morda tudi v sredo dopoldne.

Prvi del intervencije so sicer zaznamovale močne eksplozije in visoke temperature, a se je na srečo končalo brez večjih poškodb gasilcev. Enega gasilca so zaradi vdihanega ogljikovega monoksida odpeljali v ljubljanski klinični center, a so ga od tam odpustili brez posledic. Še en gasilec pa se je laže poškodoval.

S potekom intervencije, v kateri je doslej sodelovalo okoli 350 gasilcev, so v vrhniški civilni zaščiti zadovoljni, kot je povedal poveljnik štaba Viktor Razdrh, pa je potekala po zelo dobro izdelanih požarnem in načrtu zaščite in reševanja.

Nanut: Zbiralniki ujeli večino
Direktor Kemisa Emil Nanut o oceni škode dopoldne ni želel govoriti, je pa zagotovil, da bo Kemis po tem, ko bodo po kriminalistični preiskavi ugotovili, kaj je treba obnoviti, lahko naprej normalno deloval. Podjetje Kemis, ki deluje že 30 let, danes zaposluje 43 ljudi. Dejal je, da so večino izteklih kemikalij ujeli zbiralniki pod stavbo, nekaj pa da jih je žal ušlo tudi ven.

Pristojne službe analizirajo
Tudi vpliv nesreče na okolje še ugotavljajo. Državne službe - od agencije za okolje, direkcije za vode, Ekološkega laboratorija z mobilno enoto, ki je del Instituta Jožef Stefan, pa do biotehniške fakultete in drugih - so že opravile prve meritve in vzele vzorce zraka, vode iz bližnjega potoka Tojnica in Ljubljanice, v katero se potok izliva, ter zemljine tako na površju kot v globini.

Sledilo bo še vzorčenje v širši okolici v bližini vrtcev, šol in večjega blokovskega naselja. "S tem želimo preventivno preveriti, ali je prišlo do večjega onesnaženja, a tega ne pričakujemo. Rezultati meritev bodo znani do konca tedna," je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil Peter Rodič iz vrhniške civilne zaščite.

Povečana koncentracija PM10 v zraku
Prve meritve pa v neposredni bližini nesreče kažejo na povečanje delcev PM10 ter živega srebra v zraku. Janja Turšič z Arsa je pojasnila, da so izmerjene koncentracije delcev PM10 dosegle 200 mikrogramov na kubični meter, medtem ko mejna dnevna vrednost znaša 50 mikrogramov na kubični meter. To je približno dvakrat več kot na zimski dan v Ljubljani, je pojasnil Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Takšne vrednosti ogrožajo predvsem bolnike z boleznimi dihal, ki se v teh dneh lahko poslabšajo. To velja predvsem za bolnike z bronhitisom in kronično obstruktivno pljučno boleznijo.

Kot je še dodal Otorepec, imajo lahko ob povečanih vrednostih delcev PM10 več težav tudi srčni in sladkorni bolniki ter otroci z astmo. Zaradi onesnaženega zraka so se čez dan zunanjim aktivnostim sicer odpovedali v vrhniških šolah in vrtcih, pa tudi sicer je veljalo opozorilo, naj se ljudje ne zadržujejo zunaj. Otorepec je sicer poudaril, da je zadrževanje v zaprtih prostorih začasna rešitev, saj se koncentracije delcev PM10 v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.

Povečana tudi vsebnost živega srebra v zraku
Nevarnejša od delcev PM10 pa je po besedah Otorepca vsebnost živega srebra v zraku. Po navedbah Turšičeve so bile namreč te v neposredni bližini požara glede na siceršnje običajne vrednosti povišane za od 100- do 1000-krat.

Je pomrlo vse ali le nekaj rib?
Onesnaženje je prizadelo tudi potok Tojnica. V nasprotju s podatki tamkajšnje ribiške družine, kjer zatrjujejo, da je v potoku na 1,5-kilometrskem odseku od Kemisa do Ljubljanice pomrlo vse, pa so po Rodičevih besedah našli le nekaj mrtvih rib. Onesnaženje potoka je sicer po njegovih besedah intenzivnejše v okolici podjetja, nato pa se nizvodno do Ljubljanice zmanjšuje. To kaže, da so s pregradami uspešno preprečili večje iztekanje onesnažene vode v Ljubljanico, je poudaril.

Prve pomembnejše rezultate vzorčenj bi lahko imeli že konec tedna. Merilna mesta so po besedah Turšičeve določili glede na vpliv vetra in iztoke. Vzhodnik je namreč poskrbel za to, da so učinke dima oz. smrdeči zrak čutili tudi prebivalci pet kilometrov oddaljene Zaplane.

Težav z vodo ni
A prebivalci doslej niso prijavili težav zaradi požara, zato jih tudi v prihodnje ne pričakujejo. Prav tako ne pričakujejo onesnaženja vodnega vira, ki Vrhničane oskrbuje s pitno vodo. Zaradi vsega tega in v skladu s prvimi meritvami so preventivne ukrepe že nekoliko zmanjšali. Še vedno pa ostajajo opozorila, da je treba prekuhavati vodo iz podtalnice, povrtnine pa je treba pred uporabo oprati.

Sadje in vrtnine naj raje zavržejo
Kot so ob tem poudarili na NIJZ-ju, lahko s hrano zaužijemo tudi delce onesnaženosti, ki se posedajo na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali. Strokovnjaki NIJZ-ja sicer ljudem priporočajo, da naj s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, raje zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno.

Vzrok požara še ni znan, na delu so pristojne službe, tudi kriminalisti. Tudi inšpekcija za okolje in naravo bo v naslednjih dneh opravila izredni inšpekcijski pregled nesreče. Inšpektorat bo preveril tudi, ali z odpadki, ki so nastali pri požaru, in pri sanaciji stanja ravnajo skladno s predpisi.

Kot so navedli na ministrstvu za okolje, ima podjetje Kemis pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje, v skladu s katerim odvajajo odpadne in padavinske vode.

V zadnjem času več obsežnejših požarov
Ogenj, ki je v ponedeljek zajel tovarno Kemis, je sicer nov v vrsti industrijskih požarov, ki so v zadnjih desetletjih povzročili že veliko škode v slovenskih podjetjih. Osrednji Sloveniji je v bližnjem spominu ostal denimo lanski požar ostrešja logističnega centra Pošte Slovenije na Cesti v Mestni log v Ljubljani, pa popolno uničenje Mercatorjevega skladišča v ljubljanskem Zalogu, ko je v požaru umrl vzdrževalni delavec. Še leto prej je zagorelo tudi v bližini bivšega podjetja KIK Kamnik v obratu Iskre Mehanizmov, leta 2012 pa zagorelo skladišče tovarne Liko v Borovnici.

B. R., T. K. B., Al. Ma.; foto: BoBo, Barbara Renčof
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Prijavi napako
Komentarji
Baba Tečna
# 16.05.2017 ob 07:30
Vsa čast "norcem", ki ste napadal iz severne strani (od Prigota) in ki ste rili skozi tisto brozgo svinjarije.
Enako velja za tiste, ki ste uspešno ubranili Komunalo.
smeško 562
# 16.05.2017 ob 09:08
Nas pa lahko veseli da so pristojne službe reagirale izjemno. V 15 minutah 200 gasilcev, celoten štab civilne zaščite in so požar omejili.
por
# 16.05.2017 ob 07:21
Prekuhavat da je treba ''podtalnice''? A to potem ''pobije'' saje al kako? joj joj... A zaradi požara so zašle bakterije v vodo al kako? Ne razumem tega prekuhavanja... Saj kar se je melo za prekuhat se je prekuhalo med požarom...?
Lublanski
# 16.05.2017 ob 07:48
Kva pa vem, zrak tak k ponavad .. nč posebnga ... Itak so pa vsi na tablicah in telefonih, tko da ...
smeško 562
# 16.05.2017 ob 09:03
Tuljava ne delaj panike v brezveze. Gasilci pa izmučeni, nekateri komaj stojijo. Kapo dol vsem prostovoljcem ki so hodili po tej brozgi svinjarije in preprečili najhujše.
MuDeL
# 16.05.2017 ob 07:36
A bi lahko pros nehali zganjat paniko? Spremljaš komentarje im FB in se ti zdi, da bo 1/4 slovenskega prebivalstva umrlo zaradi zastrupitve...
zigag
# 16.05.2017 ob 07:05
V Ljubljani na Prulah je bil ob 5.20 ko sem kot vsao jutro zracil, obupen vonj in zrak. Nikoli še tako poprej. Najprej sem mislil da sosed kadi na balkonu. Ni. Potem preverim ali imam kak plin prizgan. Nimam. In se koncno spomnim na ta nesrecni dogodek. Zaprem okna. Malo me v nosu pece in praska.

Ce jaz v Ljubljani cutim to, kako šele okoliski prebivalci!!!! To je katastrofa. Posledice bomo cutili vsi. In neko nabijanje da voda ni ogrozena, da zivalim ni nic, lepo vas prosim! Komu pa še verjamete! Ni nujno res kar napisete saj papir prezivi veliko.
To nrodgovorno ravnanje, ki ima za posledico ze tako ali tako prizadeto okolje od posegov cloveka v naravo, je vsekakor vredno tozbe, ker sicer ne bo nihce odgovarjal.

Oprostite direktor Kemisa, a ravno vi ste odgovorni, da niste poskrbeli za vecjo varnost, visje standarde in vecji nadzor. Varcevanje pri zaposlenih in standardih je nekaj najslabsega kar se lahko zgodi podjetju.

Posledice bomo čutili vsi. Ce jih že ne.
m2
# 16.05.2017 ob 10:16
Manj odpadkov bomo proizvedli, manj možnosti bo, da se zgodi taka nesreča kot je ta. Jemo zdravila, uporabljamo tisoč in eno elektronsko stvar, akumulatorje... Hvala bogu je bilo to skladiščeno v primernem skladišču in ne v gozdu, divjih odlagališčih, tako kot včasih kjer se je bistveno bolj zastrupljalo vse.

Nesreče se dogajajo in se bodo tudi v naprej. Samo zminimalizirat moramo možnost za to. Smo pa izbrali tak način življenja in moramo zaradi tega tudi plačat ceno.

Gasilcem pa vsa pohvala
eos
# 16.05.2017 ob 07:49
Še predno je Kemis postavil tale moderen obrat za zbiranje in predelavo odpadkov, so te odpadke zbirali in sortirali na dvorišču. V preteklosti se jim je že večkrat po malem kaj vžgalo. Tako da....
Bogi vsi bližnji prebivalci v Sinji gorici, ki so bili tam že desetletja pred Kemisom. Zraven lokacije Kemisa je tam najprej stala samo vrhniška komunala (ki je tudi poškodovana) in deponija. Pa je očitno ta manj vreden prostor zadišal še parim. Zdaj pa žal vsem močno smrdi.
kolnkista
# 16.05.2017 ob 09:45
"Te snovi v osnovi niso tako zelo nevarne. Gre za lake, barve, zdravila, olja in podobne odpadke. Vendar je težava, če te stvari zagorijo," je včeraj pojasnil direktor Kemisa.

Ja težava je če te stvari zagorijo in so gorele in to močno. A lahko končno kdo že pojasni občanom kaj točno je gorelo, kakšne snovi in plini so se ob tem sproščali in kaj to pomeni za dihanje, povrtnine, živali, bližnji rečni sistem in barjanske vode, kjer se stalno nahaja močvirje.

A bo kdo že povedal občanom kako močno je onesnaženje in kakšne bodo posledice??
malasraka
# 16.05.2017 ob 09:43
Bravo gasilcem in vsem, ki so pomagali pogasiti požar in s tem kaj lahko preprečili katastrofo.
Lovec
# 16.05.2017 ob 10:08
Izredno malo podatkov in zavajajoče.

Potrebno je vedeti kaj je gorelo in in kakšen ima vpliv na okolje in življenje ljudi ?

Poz posnetkov in prispevka je bilo razvidno, da je bil dim gost in dokaj ni nizek na gorišču, kar da vedeti, da je bila temperatura izgorevanjan nizka, kar pa ima za posledico, da so v sajastem delu ostali delci. Ali so ti delci nevarni za okolico ? Seveda so. Ali gre za karcogene stvari ? Seveda gre.
Vprašanje nje samo kakšna je koncentracija in kje ?
Kaj pravijo v Logatcu.

Ker je bila aktivirana CZ pomeni, da so na terenu že vse laboraqtorijske terenske enote vključno z enoto za kemično in biološko vojskovanje SV. Le tako bomo hitro prišli do rezultatov in analiz.

V kolikor bodo ustvarjali meglo, bodo ljudje to občutili in začele se bodo govorice, kar pa je najslabše.
politik kritik
# 16.05.2017 ob 08:12
Torej ni bili nič hudega..... Gasilci so s tisoči litri vode poleg tega da so pogasili ogenj, v tla in v Ljubljanico sprali rakotvorne kemikalije. Sem pomirjen.
alah
# 16.05.2017 ob 07:25
Kako se lahko to zgodi leta dva tisoč 17?

Ker gasilce imamo pa kar tako, zaradi veselic...
Bivši uporabnik
# 16.05.2017 ob 17:46
@vzdev; 16.05.2017 ob 17:40
Spet čisto pretiravanje. Kak dan ali dva, pa bo večina pozabila na ta požar. Vedno se dela iz miši slona in povzročate brez vezno paniko.


Naj uganem:
- tvoje stalno prebivališče je več kot 20 km stran od Vrhnike, po možnosti že znatno več,
- tega požara nisi niti videl, niti zavohal niti ne vpliva kako drugače nate,
- nisi niti ribič, ne poznaš našteti vsaj 10 vrst ptic, niti ti v splošnem ni mar za naravo, v bistvu ti je vseeno, kar se dogaja izven tvoje osebne sfere,
- si apatičen do okolice, humanitarne in dobrodelne akcije te ne zanimajo.
smeško 562
# 16.05.2017 ob 16:26
Kako lahko delavci tovarne pobirajo ribe? novinarji ali bi lahko prosim začeli opravljati svoj posel?
Lluka
# 16.05.2017 ob 08:04
Vseeno boljš da v Kemisu, kot pa kakšna cisterna polna goriva na relaciji Ljubljana Koper, kjer vi vse odteklo v podtalnico. v Kemisu pa je že tako narejeno da bo škoda MINIMALNA. No ja.... za 1 Maj je bilo veliko več strupenih spojin(gume) v zraku....
BACK
# 16.05.2017 ob 13:35
Iz prve roke povem, da je stanje precej slabše, kakor pišejo medijo...in dejasnko je sranje v ozračju, nevem sicer kakšno, samo zelo čudno se voha ... ne verjamem,da je nestrupeno, glede na to, kaj vse je tam gorelo....tablete...tablete??...mislm, da se bo čez čas pokazale posledice na ljudeh...pa brez minusov, dvigni rit, se vsedi v avto, pripelji na vrhniko, izstopi ven in duhaj!!
eos
# 16.05.2017 ob 13:27
Pričelo se je zavanje in mehčanje informacij. Dejansko stanje pa je katastrofalno. Bližnji potok Tojnica je mrtev. Ribe so odstranjevali zaposleni Kemisa. Bogve kaj se že prikriva. Mastna črna vode odteka naprej v Ljubljanico. Tole bo še precj huje. Ljudje iz okoliških krajev objavljajo fotografije velikih kosov saj po travnikih. Ampak važno, da na samem objektu ni tako hudo, kot je sprva kazalo. Tole bombo po hitrem postopku zapret!! Prav tako je še ena precej večja, tovarna fenolnih smol Fenolit v Borovnici. Da sta samo dve taki v Evropi, pove vse.
firtoh
# 16.05.2017 ob 12:00
Prekuhavanje vode velja samo,če gre za vdor mikroorganizmov iz fekalij,meteorna voda,kot posledica poplav...Kemikalij in strupenih snovi prekuhavanje ne odpravi
Takšno opozorilo je čista za**bancija.
KLIPAN
# 16.05.2017 ob 19:05
@Gepard007
"Predlagam, da se v Sloveniji postavijo same kmetije na bio pridelavo in bomo vsi zdravi s 750.000 brezposelnimi."

Jaz pa predlagam, da se postavijo še tri jedsrke elektrarne, pet termoelektrarn, pet kemičnih tovarn, štiri Magne in da se po njivah lahko šprica samo z strupenimi sestavinami.
Vsi bomo zaposleni in vsi bolani.
Neoliberalno-kapitalistični raj.
KLIPAN
# 16.05.2017 ob 19:08
To o onesnaženosti je spet "fake news"!!!
Okoljevarstveniki, levičarji, ribiči.....spet nekaj bluzijo.
Kje pa ste že videli, da bi kemijski odpadki bili nevarni za ljudi, živali in okolico???
Vprašajte republikance in Trumpa, on že ve.

In sedaj se bomo sekirali zaradi Vrhnike in nekaj tisoč ljudi tam??? Pa kaj ste nori???
Kdo bo pa skrbel za profit?????
Pa kako okolje lepo vas prosim, naj se preselijo, če jim kaj ne paše, a ne?
kolnkista
# 16.05.2017 ob 15:50
Če bo stopnja onesnaženosti zraka na Vrhniki presegala dovoljeno mejo, bodo na MORS-u pač sprejeli novo Uredbo, ki bo znižala kriterije dovoljene onesnaženosti.
Tako pač to gre pri nas...
eos
# 16.05.2017 ob 15:35
Prve meritve zraka kažejo, da je onesnaženost zraka 2x večja, kot najbolj onesnažen zimski dan v recimo Ljubljani. Bravo Kemis!
BACK
# 16.05.2017 ob 14:40
Zdele tlele uradno povem: če se na dolgi rok izkaže, da ima moj otrok pizdarije z zdravjem zaradi te katastrofe. bom lastno ročno vzel zakon v svoje roke. Kaj to pomen, si lahko vsak po svoje, z maximalno domišlijo, lahko samo predstavlja... Začel pa bom od odkupa zemlje za gradnjo tega kemisa, pa nadalje....vse bom najdu v verigi ;)
hexen
# 16.05.2017 ob 11:40
To je cena ignorantnega potrošništva in prav je, da take tovarne stojijo v naših soseskah, da se zavedamo posledic materializma, ne v kakšni Afriki ali Aziji, kamor izvažamo svinjarijo in plastiko.
seven7
# 16.05.2017 ob 08:13
Fse so zastrupili. O posledicah lažejo da jim ne hi bilo potrebno izplačevati odškodnin.
smartass2011
# 16.05.2017 ob 19:00
Tistih nekaj rib je poginilo od šoka, ko so zagledale ribiče. Drugače je pa potok bistra studenčnica in predstavniki civilne zaščite jo pijejo sedaj, ko so na terenu, zaradi zdravilnih učinkov pa si jo nosijo tudi domov.
luxmundi
# 16.05.2017 ob 10:24
Pff, to pa zgleda precej grdo. Tisti, ki se pritožujete čez naš "bananastan", pa samo v vednost, podobne nesreče se dogajajo tudi v še tako razvitih državah, pred leti se spomnim ene na Nizozemskem, kjer je ogromno kemične industrije.
Ti obrati za zbiranje in predelavo kemikalij so potrebni in nujni, vprašanje je samo njihova umestitev v prostor (zakaj tako blizu vode?), in pa samo zagotavljanje varnosti.

Se mi pa zdi malo čudno, kako se lahko takšna nesreča konča brez hujših posledic, kakor nas obveščajo. Za začetek je seveda najbolj pomembno, da ni bilo huje poškodovanih ali celo mrtvih, je pa takšen oblak toksičnega dima + stanje voda, kot je vidno na eni izmed slik seveda kar resna zadeva.
PONOS
# 16.05.2017 ob 10:21
Sedaj si zamislite da bi bil požar pozimi v trenutku inverzije Vrhnika bi se dobesedno zadušila smog bi imel hude posledice na zdravje 15.000 ljudi zaprta okna ne bi pomagala....
sirus
# 16.05.2017 ob 09:44
bilzerian

Sredi mesta?

Meni zgleda kot vsaka industrijska/obrtna cona v Sloveniji.
Adebisi
# 16.05.2017 ob 16:51
Preberite si,.kaj se je dogajalo pri katastrofah v Sevesu in Bhopalu. Nikjer ni noben priznal nevarnosti, dokler jim je niso dokazali oz. so zaceli ljudje umirati po ulicah. Ne verjemite predstavnikom podjetja!!!
politik kritik
# 16.05.2017 ob 16:25
V BASFu pri Mannheimu imajo tudi sistem avtomatskega gašenja. In ne z vodo, ki bi odplaknila vse kemikalije v reko Ren, ampak se kompleten prostor napolni s peno. Tako bi moralo biti tudi pri nas.
špohtl
# 16.05.2017 ob 15:38
Torej čakamo Arso, da da izjavo in potegne sankcije - glede štadiona za Bežigradom vedo za vse škodljivosti in slabe vplive. Neverjetno, da so tu spregledali Barje, Naturo 2000 in podobne floskule in dali soglasje za kemijski obrat. Banda.
Bivši uporabnik
# 16.05.2017 ob 17:32
Vrhnika lahko na krilih te ekološke tragedije vstane in eliminira Kemis.

Pri nas v Celju nas v radiusu 4 km dnevno zastrupljajo:
- Cinkarna Celje
- jeklarna Štore Steel
- livarna sive litine Valji
- livarna Kovis Livarna
- Pocinkovalnica (vroče cinkanje jekla)
- Regijski center za ravnanje z odpadki
- odlagališče metalurških odpadkov Storkom Štore
- proizvodnja furnirnih plošč Merkscha Furnirnica
- sežigalnica komunalnih odpadkov Energetika Celje
- podjetje Emo Frite
in drugi strokovnjaki za redno smrdljiv zrak, pa nikome ništa, ker so vsi tukaj že itak "navajeni" na smrdljiv zrak, kadar se človek giblje v vzhodnem delu Celja.

Za vas v Vrhniki je tale dogodek priložnost za rešitev, če boste stopili skupaj, medtem ko v našem Celju ni pomoči. Ne vem, koliko ste seznanjeni, ampak v Celju celo sama Občina odsvetuje vrtnarjenje in uživanje vrtnih pridelkov.
špohtl
# 16.05.2017 ob 15:23
Ura je 15:30, drugi dan. Iz obrata se še vedno po malem kadi. Nese v glavnem proti Ljubljani.
Pravijo, da nevarnosti za okolje ni. Le manjše onesnaženje potoka !? Čakamo torej direktorja obrata, ki že razmišlja o obnovi in hitremu delu (svinjanju) naprej in župana Jakina, ki pravi, da ni problema, le materialna škoda - da otvorita kopalno sezono in se okopata v potoku Tojnica - potem pa se lahko še okrepčata z postrvmi, ki jih delavci Kemisa nabirajo (ne lovijo) iz potoka.
Kako je lahko včeraj, ko je še močno gorelo direktor govoril o škodi investicije (kao 8 mio), pa niti z eno besedo omenil nevarnosti za prebivalce, celo nasprotno, rekel je, da ni panike, da imamo to vsi doma ? Župan je zgolj ponovil in minimaliziral - Pozor, medtem ko je še gorelo.
Emsho
# 16.05.2017 ob 11:41
Smola za Kemis, a nesreče se pač dogajajo. Kot izgleda so jo odnesli še ok. Tisto kar pa je neodgovornmo je, da vodilni in z njimi novinarji dan po takšni nesreči izjavijo, da ni nobene škode za zdravje ali vpliva na podtalnico. Analiziranje vzorcev, ki so bili odvzeti traja ponavadi od nekaj dni do nekaj tednov.

Treba se je vzdražati izjav, ki predstavljajo željo po določenem izidu, samo zato ker nas je strah nasprotnega in ker se bojimo oodziva ljudi. Drugače gre verodostojnost h hudiču. Novinarska in vodstvena...

Je pa to lažje nardit doma za računalnikom... še skoraj vse velike nesreče so imele najprej podcenjevanje ali celo zanikanje vpliva na okolje. To je pač človeška narava.
smeško 562
# 16.05.2017 ob 21:09
Prostovoljci do kolen v nafti gasili za par evrčkov. Kapo dol, Borut ne pozabit na odlikovanja. Vsi ki so sodelovali v teli akciji so pravi junaki.
zigag
# 16.05.2017 ob 16:31
Zapisal sem na prvi strani komentar, da je to vsekakor odškodninska odgovornost direktorja Kemisa.

In napisal da bo to imelo posledice za nas.

In danes se oglasi predsednik ribiške druzine, ki pravi da uboge ribe niso imele moznosti. Res se mi smilijo. Če ni dobro za živali kako bo sele za nas?

In sramota za delavce, ki so skusali prikriti napako vecjih razseznosti kot nam jo skušajo prikazati neki mediji.

Zal je resnica da takojšnjih posledic take katastrofe ne čutimo takoj vsi, a na dolgi rok pa gotovo. Nekdo je pred menoj napisal da ena baterija rabi toliko in toliko komposta. Ali veste koliko baterij je zgorelo? Ali veste koliko ton topil in ostalega?

Naj o tem kdo poroča!
3010eur
# 16.05.2017 ob 15:35
Vse je OK. V Sloveniji je vedno vse OK. SLO Mediji v sodelovanju z ex. UDBA.
slovenec5
# 16.05.2017 ob 10:13
V zbirališču za predelavo NEVARNIH odpadkov nekontrolirano divje gori... vali se gost dim, smrdi...
Vsi navzoči pa nam po keks TV in radio postajah razlagajo... da ni nevarnosti za ljudi in živali....
DirtyHarry
# 16.05.2017 ob 09:27
Mene zanima v katero smer je pihal veter v času požara, če kdo ve mogoče.?
kajtimar
# 16.05.2017 ob 22:48
Lej Roky89,
tudi Temza je bila v Londonu še ene 30 let nazaj mrtva reka, pa VB ni nikoli okusila socializma.
Mene bolj skrbi pristranskost TVS, v studio povabijo tri predstavnike organizacij, ki so pravzaprav izdale in nadzorovale delovanje tega podjetja, kar se tiče okoljevarstva.
Jasno, da ne bo nihče od njih pljuval v lastno skledo.
los-t
# 16.05.2017 ob 21:14
Se mi zdi da bo zadeva v kateri se je zastrupila cela Vrhnika in pol barja ter še četrt okolice vkljucno z Ljubljansko četrtino, imela na tem zblojenem portalu manj placa ko dva ilegalna imigranta, ki sta se polomila pri plezanju na vlak...boli jih, ni filantropska novica...
Chicken Boy
# 16.05.2017 ob 21:02
Živim na Vrhniki, dosti blizu katastrofe in vse kar rečem je pač j.... Zgodilo se je kar se je in sedaj nimamo kaj. Te tovarne nekje morajo bit. Vsi bi imeli čisto okolje, smetišča pa nobeden v bližini. Ja žal to ne gre in svojo svinjarijo moremo nekje predelat. Ne pa tako kot soseda, ki na ulici v odtok zliva olje in bog si ga vedi še kaj. Si predstavljate, da bi vsi to počeli?

Koncentracije so velike, kar je seveda ob takem požaru normalno. Zrak se bo spucal in vse bo spet po strem, kaj je šlo še vse v zrak bomo pa še videli po meritvah. Čeprav se vsi tolažimo, da ob normalnem dnevu delci niso čez meje (ki jih je določil kdo?), smo njim izpostavljeni vsak dan. In na dolgi rok to bolj škoduje, kot pa tale kratkotrajna izpostavljenost.

Dejmo prvo pri sebi popucat in ko se bomo vsi nehali vozit z dizli in uporabljat javni prevoz, nehal masovno uporabljat vrečke in se izogibat embalaži ... potem lahko kažemo s prstom na druge. Dokler pa sami v tej smeri ne naredimo nič, pa mislim da nimamo te pravice. In namesto da protestiramo proti zapiranju takih tovarn, ki so žal nujno potrebne, dajmo raje delat v smeri, da jih ne bomo potrebovali. In ko boste naslednjič pekli dunajca, se spomnite, da lahko to olje zgori v eni taki tovarni zaradi požara.
evaevi
# 16.05.2017 ob 19:19
Zanimivo, a z nevarnimi snovmi morda onesnaženo vodo iz vodnjakov naj
ljudje prekuhavajo.
A to za dvig koncentracije teh snovi v vodi ali kako?
JJstyle
# 16.05.2017 ob 15:55
Nekdo mora odvažat kemijske odpadke in jih prepeljat na uničenje, drugače ne gre. Mora pa prevoz in skladiščenje zadostiti vsem varnostnim standardom in močno dvomim, da je bilo pri Kemisu tako. Vsak, ki je kdaj stopil BASF-ov obrat v Ludwigshafnu, je lahko videl, na kakšni ogromni površini se razprostirajo njihova skladišča. Razlog je zgolj en, če zagori na enem mestu, se požar ne more preselit na druga območja, kar bi bilo za kompleks z 110 obrati in 53.000 zaposlenimi na enem mestu, lahko usodno. Upam da bodo kriminalisti in Arso po tem dogodku Kemis konkretno vzeli pod drobnogled Kemisove licence.
anny22
# 16.05.2017 ob 13:18
Vodo je potrebno prekuhavati ob poplavah in to je neke vrste poplava tudi bila...gasilci so iz vodovodnega sistema izčrpali toliko vode, da je padel tlak v pipah po vsej Vrhniki in verjetno tudi vodostaj na črpališču, čeprav so morale črpalke delati kot pri norcih. Če v bližini mesta gašenja (in ponikanja vode v podtalnico) kakšen nenadzorovan odtok fekalij, pušča greznica ali pa je samo njiva, pognojena z gnojevko, obstaja možnost okužbe, ker je voda (pre)hitro poniknila. Saj in v vodi raztopljenih kemikalij s prekuhavanjem seveda ni mogoče odstraniti. Vseeno bi bilo za pitje pametno kupiti ustekleničeno vodo.
kolnkista
# 16.05.2017 ob 13:17
Prve meritve pokazale manjše onesnaženje vode

MMC prosim popravite naslov, za božjo voljo bližnji potok Tojnca je ob tem ''manjšem onesnaženju'' že praktično mrtev.
In seveda teče naprej v Ljubljanico ta pa naprej proti prestolnici.

In požara še vedno niso uspeli do konca pogasiti ampak le ''lokalizirati'', kar pomeni, da še vedno uhajajo v zrak strupeni plini!

Občutek imam,da se samo redki zavedamo, da tole onesnaženje ne bo ravno nedolžno.
Slovenceljček
# 16.05.2017 ob 13:17
Prvo kot prvo je ta tale tisoč 500 ton res močna :)
Drugo kot drugo pa mi tale direktor Kemisa v včerajšnjih odmevih ni deloval niti malo zaskrbljen. Tko mirno je govoril o tej nesreči kot,da bi mu mleko prekipelo po štedilniku. Skratka kot, da se ne bi zavedal posledic.
Kazalo