Črna kronika

Poudarki

  • Pridržali šest ljudi, dva (neuradno tudi Jureta Jankovića) že izpustili
  • Preiskava plod večmesečnega sodelovanja z Dursom in KPK-jem
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 29 glasov Ocenite to novico!
Preiskava na MOL-u
Policisti so iz prostorov MOL-a odnesli več škatel z dokumenti in nekaj računalnikov. Foto: BoBo
Zoran Janković
Zorana Jankovića so policisti okoli 6. ure zjutraj obiskali na domu, nato pa ga pospremili na sedež Mestne občine Ljubljana, kjer so preiskavo končali malo pred 15. uro. Foto: BoBo
Policija na MOL-u
Policisti in kriminalisti so izvajali 23 hišnih preiskav, nekaj jih je že končanih. Foto: BoBo

Dodaj v

Preiskujejo nepravilnosti pri gradnji Stožic in pot več 10 milijonov evrov

23 hišnih preiskav, šest pridržanih, eden že na prostosti
27. september 2012 ob 16:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Okoli 120 policistov in kriminalistov preiskuje sume nepravilnosti pri gradnji športnega objekta Stožice in ugotavlja zakonitost "finančnih tokov v višini več 10 milijonov evrov".

Pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko je na tiskovni konferenci pojasnil, da v okviru predkazenskega postopka na območju policijskih uprav Ljubljana in Kranj skupaj s policisti in kriminalisti preiskujejo sume storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije.

"Danes kar 120 policistov in kriminalistov izvaja hišne preiskave v 23 sklopih, in sicer se izvajajo na devetih naslovih fizičnih oseb in na 14 naslovih pravnih oseb in drugih uradnih prostorih," je poudaril Črepinko. Pet preiskav še poteka.

Preiskujejo sume zlorabe položaja, goljufije, pranja denarja, ponarejanja ...
V preiskavi, ki jo usmerja specializirano državo tožilstvo, utemeljujejo sume storitve več kaznivih dejanj, med drugim tudi zlorabe položaja ali uradnih pravic, goljufije na škodo Evropskih skupnosti, nevestnega dela v službi, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja, ponareditve ali uničenja uradne listine ter sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Za ta dejanja je predpisana kazen tudi do osem let zapora, je pojasnil Črepinko.

Pridržali šest ljudi, enega (neuradno Jureta Jankovića) že izpustili
Policisti so pridržali šest ljudi, enega pa pozneje že izpustili. Pridržanje bo sicer trajalo tako dolgo, dokler bodo za to izpolnjeni zakonski pogoji. "Zaslišanja še ne potekajo," je dodal Črepinko. Policijske dejavnosti bodo potekale do večera, nato pa, je dejal Črepinko, bo sledilo "tisto najbolj zahtevno in mukotrpno delo", ko bodo pregledali zaseženo dokumentacijo.

Med pridržanimi naj bi sicer bili Jure in Damijan Janković, direktor Grepa Uroš Ogrin, Jankovićeva sodelavka Jadranka Dakić in lastnik Energoplana Zlatko Sraka. Jureta Jankovića in še enega izmed pridržanih so medtem že izpustili na prostost. Preiskovalci so že v jutranjih urah na domovih vseh omenjenih izvajali preiskave, nato pa so z njimi obiskali tudi mestno hišo, Stožice in Grep. Grep, ki je v lasti Energoplana in Gradisa skupine G, je namreč gradil športno-nakupovalni center Stožice.

Preiskava je po neuradnih informacijah povezana s projektom Stožice in odkupi zemljišč. Podjetje Grep naj bi namreč novembra 2010 od ljubljanske občine za gradnjo stadiona v Stožicah prejelo dobrih 11 milijonov evrov in avgusta lani še skoraj štiri milijone evrov. Del tega denarja pa naj bi se prek Electe prelil v KLM Naložbe, ki je v 62,5-odstotni lasti ljubljanskega župana. S tem denarjem pa naj bi se pozneje financiral nakup zemljišč v Bohinju.

Preiskava plod večmesečnega sodelovanja z Dursom in KPK-jem
NPU v omenjeni preiskavi sicer že več mesecev sodeluje z Davčno upravo RS, Uradom za preprečevanje pranja denarja in s Komisijo za preprečevanje korupcije. Vse dejavnosti že ves čas usmerja specializirano državno tožilstvo.

Črepinko je v izjavi za medije odgovoril tudi na očitke, da se preiskave izvajajo zelo pozno, glede na to, da se sumi o nepravilnostih pri financiranju Stožic že dalj časa pojavljajo v javnosti. "Vse kompleksne preiskave so seveda dolgotrajne. Policija je večkrat tarča očitkov, vendar pa je treba povedati, da slovenska zakonodaja postavlja zelo visoke standarde, da lahko policija državnemu tožilstvu in kasneje preiskovalnemu sodniku predlaga izvedbo hišnih preiskav," je poudaril kriminalist.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
pingvini slo
# 27.09.2012 ob 16:50
Arena Zagreb
ena najlepših dvoran v Evropi z res fenomenalno konstrukcijo
16.500 gledalcev pri košarki
89 milijonov eur


Allianz Arena
eden najlepših stadionov na svetu
70.000 gledalcev
11.000 parkirišč (največja parkirna hiša v Evropi)
340 milijonov eur

Stožice
12.500 gledalcev za košarko, 16.000 gledalcev za nogomet
na zunaj ne preveč lepa dvorana, nedokončan kompleks , nedokončana okolica, neplačani delavci, neplačani izvajalci, neplačani podizvajalci, itd
200 miljonov eur - toliko je samo dolgov do bank!
pingvini slo
# 27.09.2012 ob 16:51
Arena Zagreb
ena najlepših dvoran v Evropi z res fenomenalno konstrukcijo
16.500 gledalcev pri košarki
89 milijonov eur


Allianz Arena
eden najlepših stadionov na svetu
70.000 gledalcev
11.000 parkirišč (največja parkirna hiša v Evropi)
340 milijonov eurStožice
12.500 gledalcev za košarko, 16.000 gledalcev za nogomet
na zunaj ne preveč lepa dvorana, nedokončan kompleks , nedokončana okolica, neplačani delavci, neplačani izvajalci, neplačani podizvajalci, itd
200 miljonov eur - toliko je samo dolgov do bank!
pingvini slo
# 27.09.2012 ob 17:09
viljam_s
# 27.09.2012 ob 16:58
Zoki, Zoki - sedaj boš pa občutil težko roko Slovenskega sodstva. V časih Drnovška in Ropa in LDS je bilo lahko delat svinjarije, ko si moral samo zaverteti HALO MURGLE - pa je bilo vse urejeno. Takrat je bilo lahko govoriti okoli "Pa me tožite, če hočete!" in podobne balkanske izjave.
Ampak zadnje leto je pokazalo, da Slovenec še kako prekleto zna delati, če le hoče. Zoki pozablja, da so prav v tem letu uspeli obsoditi na 1 leto zapora Tovšakovo in Zidarja - na višji stopnji bo ta sodba tudi potrjena in pred kakšnim mesecem tudi Kordeža na 7 let.
Je res, da te kazni niso nič v primerjavi s svinjarijami ki so jih počeli. Vendar pa so te kazni dovolj, da se je te ljudi moralno omadeževalo in da imajo kriminalno preteklost, kar jim bo povsem uničilo kakršnokoli nadaljno kariero.
Enako bo z Zokijem - meni je prav vseeno ali gre v rest za 6 mesecev ali 8 let - njegova bleščeča kariera BO končana - in s tem umazano ime predsednika Turka, Kučana in vseh starčkov, ki so lazili na mestno občino se udinjat temu balkanskemu nestvoru - za katerega so vsi po vrsti vedeli kaj dela.
In to je še en dokaz tega kar že cel čas govorim: Slovenski levičarji so simbol vsega kar je v Sloveniji balkansko in zlagano. Mi potrebujemo novo žlahtno levico. Kdor hoče slovenski levici slabo bo pa volil Tureka.
barezi
# 27.09.2012 ob 16:48
Janković bo očitno postal pianist. Bo šel igrat klavir na Dob.
viljam_s
# 27.09.2012 ob 17:00
pingvinislo
Bravo - naj si folk še enkrat pogleda te Jugoviške polizdelke velikega carja Zorana Jankovića. Izdelki vredni veličine Jugiča, StoEnke in podobnih jugoviških skropucal s katerimi smo morali živeti 45 let.
MIRNČAN
# 27.09.2012 ob 16:56
Obeta se nam res zanimiva politična jesen. Mogoče bodo kaznovani krivci za slabe kredite.
stein
# 27.09.2012 ob 17:24
Mogoče pa bomo res postali normalna država in bodo lopovi pristali tam kjer morajo, v kehi.
zms
# 27.09.2012 ob 17:21
no, je pa socialno čuteč ;) ;) ;)
To je rekel Kučan :(
Saj to ni za verjet! To je banana republika! Kdaj bomo slišali izjave vseh teh njegovih lobistov? Kje si Stanovnik ipd??? Stopite pred pošten slovenski narod in mu poglejte v oči! Ne morete več! SRAMOTA! Pa še ne boste nehali zavajat in lagat.
pingvini slo
# 27.09.2012 ob 17:02
@mandingo
LINK
roli
# 27.09.2012 ob 17:36
a zdej bi pa kar govorili lopovi na vseh straneg....
Ja ja lopovi so res lahko povsod in nimajo barve.
Vendar levičarji so od 45 leta na oblasti razen nekaj
let Janše in pol leta Bajuka.
Torej so možnosti bile ogromne na levi strani.
iN KRIVDA ZA STANJE LE NE MORE BITI ENAKA.
gesan
# 27.09.2012 ob 17:30
Mogoče pa bomo res postali normalna država in bodo lopovi pristali tam kjer morajo, v kehi.

Potem pa bo parlament skoraj prazen in ljudje ne bodo imeli več koga volit :)
pingvini slo
# 27.09.2012 ob 17:20
@mandingo
za seštevanje številk ne rabim niti znati zgraditi gradu v peskovniku.
wests
# 27.09.2012 ob 17:43
gesan; za balkanskega šerifa je to POGREB.
gesan
# 27.09.2012 ob 17:29
nato pa so z njimi obiskali tudi mestno hišo, Stožice in Grep. Grep,

Kakšna pomota!
Pravo ime bi morali bit "GREB GREB"
gesan
# 27.09.2012 ob 17:28
Bravo - naj si folk še enkrat pogleda te Jugoviške polizdelke velikega carja Zorana Jankovića. Izdelki vredni veličine Jugiča, StoEnke in podobnih jugoviških skropucal s katerimi smo morali živeti 45 let.

Največje škropucalo je sodobna demokracija kjer lahko vsak tupoid naglas izjavlja vse mogoče laži proti strani, ki je patološko ne mara!

Sicer pa upam, da bodo čimprej za zapahe šli na dolge počitnice vsi lopovi, desni&levi in ne samo to...
Upam tudi to, da bodo morali nazaj povrnit vse kar so skozi zlorabe nagrabili in kaj jim je padlo v žep v tej njihovi pohlepni igri kdo bo več nagrabil.

Jaz ne vem kaj se tako šopirijo desni in levi vedno samo proti nasprotnim, ko pa je lopovov v tej državi polno na vse strani.
kralj matjaž
# 27.09.2012 ob 17:46
jast123
Kolikor jaz vem so bili gradbeni baroni že obsojeni, ampak naši neodvisni mediji pač o tem niso poročali.
GD
# 27.09.2012 ob 18:06
upam da bo šel janković delat družbo ostalim prijateljem/kriminalcem. Od Kordeža, Prijatelja do mamilarske naveze balkanski bojevnik..samo se bojim da bo potem še kakšen kriminalni posel naredil v zaporu...
Nikec3
# 27.09.2012 ob 18:03
Ne vem če je Janković kriv, ampak to kar se je dogajalo okrog Stožic je svinjarija.
pingvini slo
# 27.09.2012 ob 17:43
@jast123
preiskava se je začela leto in pol nazaj... kdo je bil takrat na oblasti?
gesan
# 27.09.2012 ob 19:27
gesan; za balkanskega šerifa je to POGREB.

Ja west, mogoče pa res. Če je kriv naj plača duplo!!!
Jaz samo upam, da bodo polovili vse šerife, ki jih v tej državi ne primanjkuje.
Mnogi med vami bi jih pol kar prešvicali!
jahbulon
# 27.09.2012 ob 19:04
Ne glede na to koliko je stala zagrebška Arena ima tisti poster prav. Po Evropi gradijo večje in lepše nogometne stadione za manj kot €50 mio, primer je novi štadion praške Slavije in masa krasnih objektov v Nemčiji, Belgiji, Franciji itd, saj je ena spletna stran namenjena samo stadionom in ta naš stožiški ni naredil posebnega vtisa. Ampak okus je subjektiven, cifre pa ne in mi v bistvu še ne vemo točno koliko bo cela jeba stala, ker ni še niti dokončana. Zadnje ocene so bile cca 340 mio, da je 200 mio bule tudi ni ravno skrivnost in ne glede na to kaj si mislimo o Jankoviču, ta objekt je bistveno predrag, finančna konstrukcija je še slabša od zvočne izolacije, občutek dobiš, da so dali otroku v roke €300 milijonov in mu rekli, zdaj si pa naredi spomenik, največji peskovnik z najlepšimi potičkami, pa še za domov vzami, če kaj rabiš, od mivke do denarja.
Po drugi strani pa, za koga boš pa poskrbel, če ne za svojo familijo in prjatle? Družina je osnovna celica družbe. In samo to. Če ima milijone Jure Jankovič, zasluži še kopica drugih, od prodajalcev Mercedesov, turističnih agentov, štacune za nobl cune, ornk restavracije, vsega tega brez Jurčka ni. Ne hodijo delavke iz Velane v Cubo na kosilo. Trickle down economics.
pingvini slo
# 27.09.2012 ob 19:23
@nim

v zagrebu je stala dvorana (za 16.500 ljudi) z parkirno hišo (DOKONČANO), zunanjo ureditvijo, itd - 89 milijonov.
dvorana je tudi za hokej, koncerte.

stožiška dvorana za 12.500 gledalcev (torej za 25% manjša dvorana) brez vsega zraven (garaža, zunanja ureditev, itd) - 70 milijonov
dvorana ni bila načrtovana za hokej (zgoraj ob strani ne vidijo na ploskev), ter ni bila načrtovana za koncerte (akustika slaba).
gesan
# 27.09.2012 ob 19:20
Ja roli in podobni, ker vidim, da bi radi zapirali samo one z leve strani...ostne vendarle dejstvo, da je lopov lopov...pa, če se skriva na levi lai pa desni.

In kako je zanimivo predvsem to, da se svoje venomer zagovarja po drugih pa tolče-.
Dokler bo tako bo lopovstvo še naprej cvetelo. Ko pa boste dojeli, da so tele barve samo pretveza "vaših in naših" (moji niso nobeni dokler bodo takšni med njimi tudi glavni), da vas farbajo, da vas bolj farbat ne morejo. Vmes pa še kaj maznejo, ker vi itak ne vidite, ker imate oči preveč umazane od tega farbanja...
Eska
# 27.09.2012 ob 18:07
Bodo pogledali tudi druga delovišča in obračune primerjali z opravljenim delom?
lipa
# 28.09.2012 ob 08:36
@mc007
P.S. Pred zakonom smo vsi enaki. Res je. In vsi s(m)o nedolžni, dokler se krivde ne dokaže.

O glej ga smenta sedaj so pa levicarji zaceli upostevati to pravilo normalne evropske demokracije, da je vsak nedolzen dokler se krivde ne dokaze, cesar pri Jansi niso nikoli upostevali.....
Takoj ko je tisti podkupljen novinar s Finske omenil crko J v svojem skropuloznem izdelku so tisti hip kricali: Jansa je kriv....
Danes pa seveda ne vpijejo: Jankovic je kriv, ceprav je dokazov dosti vec kot crka J....
Sicer je izredno zanimivo, da imata oba politika enako zacetnico in bi bilo paradoksno, ce bi na primer v zadevi Stozice kdo zacel omenjati crko J, bi levaki takoj zaceli obtozevati Janso...
Ne bi se cudil, ce bi se to res zgodilo.....
lipa
# 28.09.2012 ob 08:15
Ce bo Jankovic pravnomocno obsojen ne bo nikoli sel sedet, ampak jo bo pihnil nazaj v Srbijo - kamor tudi spada in se ne bo nikoli vec pojavil v Sloveniji...
Na Ciper ne more zbezat, ker je v EU in bi ga pripeljali nazaj....
Srbija pa se dolgo, dolgo ne bo v EU in Jankovic bo tam v miru uzival penzijo z nakradenim denarjem, pa se Kucana in Stanovnika lahko odpelje s sabo, ne bo nobene skode.....
Nena Sitna
# 28.09.2012 ob 08:02
@Jethros

A si spet falil temo članka :)))))))
g33ky_fr34k
# 27.09.2012 ob 22:51
zoki i Jurček :))
http://www.youtube.com/watch?v=3RokrgoMX
a0
leia
# 27.09.2012 ob 20:11
imamo 12-letnega administratorja komentarjev... Madona je na nivoju tale RTV
DREADLORD
# 27.09.2012 ob 20:11
mah, klinc res bo problem, če mu ne bodo mogli nič dokazati. potem bo visel v Ljubljani kot župan. Slovenija bo postala normalna država, ko bodo stari kadri šli skupaj s svojimi mladimi učenci na desni in levi.
caven
# 27.09.2012 ob 19:21
GD
Obsodba Kordeža na zaporno kazen še ni pravnomočna.
zemljemerec
# 01.10.2012 ob 07:32
Nikoli ne bom razumel...ko jaz dvignem v banki iz mojega osebnega računa malo več denarja, moram tega naročit in izpolnit obrazec izvor denarja in namen poti denarja...ko pa D.Kovačič in Z.Janković mešetarita z milijoni iz podjetja, pa nič, to nikogar ne zanima...
helsinki
# 29.09.2012 ob 21:35
kaj češ tu preiskovat
v enem dnevu pregledaš vse denarne tokove, račune in takoj je vse jasno
izo
# 28.09.2012 ob 23:07
za koga?
Lovec
# 28.09.2012 ob 10:12
Se opravičuje za napako, pravilno je njegova percepcija realnosti je nenatančna.
Lovec
# 28.09.2012 ob 10:10
Včeraj sem dobil občutek kot da g, Janković ne obvladuje situacije oziroma je njegova percepcija realnosti natančna. Njegove izjave so enake že delj časa, enako kot njegovo videnje načina izhoda iz krize. Prav tako se je sila nespretno odzvala PS kot stranka, čas za prvo izjavoje bil predolg. Je pa več kot očitno, da se vodi politika PS -ja drugje. Saj so trenutno vsi fornt meni delovali usklajeno ( g. Stanovnik, g. Turk, g. Jani).
sanny86
# 28.09.2012 ob 07:58
V vsej ihti glede preiskave, je RTVSLO pozabil na novico o 155mio € vredni pogodbi, ki jo je Jankovic podpisal z avstrijskim podjetjem.
Nimamo kaj, navodila firerja J. so striktna! ;)
Jethros
# 27.09.2012 ob 22:50
Samo res bi lahko potrkali na vrata Mariborske nadškofije...zakaj tam ne gredo malo peljati farške mojstre na pogovor, kje je milijarda evrov, več kot četrtina NAŠA? Naša zato, ker je četrt milijarde samo od NKBM in NLB, katere bomo pridno in ponižno sanirali MI...
Se pravi...za več 10 milijonov se je aktiviralo 120 kriminalistov in policistov...a za milijardo jih bo 1000?
Kdaj bodo potrkali na vrata VSEH, ki so zafurali projekt TEŠ6, ki nas bo stal milijardo in pol, namesto le polovico tega?
Rejtas
# 27.09.2012 ob 19:51
stein ;
Mogoče pa bomo res postali normalna država in bodo lopovi pristali tam kjer morajo, v kehi.


Tega si tudi jaz želim prijatelj vse v keho, vključno z Janšo.
gesan
# 27.09.2012 ob 19:24
Pingvini, če bi bilo vse odvisno od te vlade bi pa še zmeraj igrali košarko na travi in hokej na barju!
Denarja bi pa glih tako zmanjkalo!
caven
# 27.09.2012 ob 19:24
Če bi imeli zakon po katerem bi lahko seštevali plače in odbili dokazljive življenske stroške bi bila vsa zadeva rešena v 24 urah.
wests
# 27.09.2012 ob 17:51
jest 123: pišemo o šerifu, ne o Janši.
pojdi v prvi razred OŠ in se nauči branja.
cairns
# 27.09.2012 ob 21:52
Preiskujejo nepravilnosti pri gradnji Stožic in pot več 10 milijonov evrov

Ne zagovarjam Jankoviča , a je to proti milijardi težki barabiji mariboske nadškofije drobiž. Samo Cerkveni Zvon 1 Holding ima 115 milijonov dolga.
A je kdo pridržan. NE. Očitno ne odpušča samo bog, ampak tudi država.
raven_
# 27.09.2012 ob 19:19
15M od 200M v zokijev žepek? not bad..
mc007
# 27.09.2012 ob 19:12
Kot sem napisal nekje drugje, me zanima :

Samo eno vprašanje in možnih več odgovorov !!
Kaj pa, če DOBRO pregledajo vso dokumentacijo, papirje in se na koncu izkaže, da ni nič "narobe" oziroma ni nepravilnosti?
Zoran bo ne samo še 15 let zacementirano župan, na naslednjih volitvah je nesporni zmagovalec. Zdaj bi bil že moralni. Kajti, če sedaj nič ne najdejo, je EDINI od (pomembnih) politikov, ki nima kazenske ovadbe...je res?

P.S. Pred zakonom smo vsi enaki. Res je. In vsi s(m)o nedolžni, dokler se krivde ne dokaže.
nim
# 27.09.2012 ob 18:24
@pingvini slo
Košarkaška dvorana stožice je koštala cca 70 mio, stadion pa cca 60 mio.
Ostali strošek je prometna ureditev, nakupovalni center, garaža, zunanja ureditev etc.
jast123
# 27.09.2012 ob 17:50
pingvini slo,
preiskava se je lahko začela,zaradi mene, že pred 100 leti. Važno je, kdo preiskavo konča, p atudi vprašanje je, če se je res.

kralj matjaž.
obsojeni zaradi stolpa na Brniku, kar je bila samo desetina ali p a še manj, takratne obtožnice. Vse ostalo je padlo v vodo.
Rejtas
# 27.09.2012 ob 19:58
Bodimo realni, dolgo so polivali gnojnico po Janezu, sedaj je on na vrsti, da jih malo okopa.Vendar tudi to mu nič ne pomaga, vprašanje je samo časa, kdaj se bodo začeli vrli in nepristranski kriminalisti zanimati za posle brata našega vrlega vodje, ko bodo začeli postavljati vprašanja , kot so nepremičnine v Avstriji in seveda , še vedno nerešeno vprašanje, črne gradnje v lasti brata velikega vodje. Ali imam lahko tudi jaz takega brata?
mandingo
# 27.09.2012 ob 16:50
Parada za rajo.
Kazalo