Martinčič je med pričanjem sodnici očital, da želi obtožene osvoboditi. Foto: BoBo
Martinčič je med pričanjem sodnici očital, da želi obtožene osvoboditi. Foto: BoBo

Martinčiča so sicer v Urugvaju prijeli na jahti z dvema tonama kokaina, pri tem pa naj bi sodelovali tudi nekateri obtoženi iz zadeve Balkanski bojevnik. Že na začetku pričanja je povedal, da bo o zadevi govoril le, če mu sodišče zagotovi status zaščitene priče oziroma da ne bo odgovarjal v Sloveniji zaradi pričanja.

Tako sodnica kot tožilka sta mu danes pojasnili, da mu zaradi kaznivega dejanja, zaradi katerega je že bil obsojen, ne morejo znova soditi, vendar je odgovore na vprašanja še naprej bolj ali manj zavračal.

"Cel svet ve, da so krivi"
Po njegovih besedah so kazniva dejanja, o katerih naj bi govoril, tesno povezana z nekaterimi drugimi kaznivimi dejanji, zaradi česar se boji, da bo po prihodu v Slovenijo deležen pregona. Eno izmed takih kaznivih dejanj je po njegovih besedah povezano tudi z umorom Miša Vujačića v hotelu Slon leta 2003. Martinčič je sicer Hrvaški in Italijanski državljan, ki pa je pred odhodom v zapor živel v Sloveniji.

Povedal je, da obtožene v zadevi Balkanski bojevnik pozna, prav tako podrobno ve, katera kazniva dejanja so zagrešili. Po njegovem mnenju gre za osebe, "za katere cel svet ve, da so krive", dejal pa je tudi, da po vsem tem, kar so naredili, nihče izmed njih "ne bi smel biti na svobodi niti en dan".

Očitki leteli tudi na sodnico
Sicer pa je Martinčič očital sodnici, da mu, s tem ko mu ne želi podeliti imunitete, želi preprečiti pričanje, s tem pa osvoboditi obtožene. Sodnici je očital, da je podkupljiva, zase pa dejal, da kot nekdanji sodelavec Službe državne varnosti podrobno pozna ozadje celotne zadeve.

Urugvajski dokazi v zadevi Balkanski bojevnik sicer bremenijo osem od 15 slovenskih obtožencev, domnevnih članov mednarodne preprodajalske združbe. Člani skupine so sami v Južni Ameriki kupovali velike količine kokaina in poskrbeli za njegov prevoz v Evropo. S pomočjo manjših ladij naj bi mamila natovorili na čezoceanke, ki so mamila pripeljale do stare celine.