Osumljeni 38-letnik je bil letos že pravnomočno obsojen. Foto: BoBo
Osumljeni 38-letnik je bil letos že pravnomočno obsojen. Foto: BoBo

V preiskavi, ki je trajala več mesecev, so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor ugotovili, da je 38-letni moški iz okolice Maribora, na družbenem omrežju Facebook s pomočjo lažnih profilov, na katerih ni imel objavljenih svojih pravih fotografij, od več deset otrok in mladoletnikov iz Slovenije in Hrvaške pridobil njihove gole fotografije in videoposnetke samozadovoljevanja. Fotografije in videoposnetke je shranil na svoje elektronske naprave in jih nato posredoval naprej. Po poročanju PU-ja Maribor so kriminalisti ugotovili, da je tudi osumljeni žrtvam posredoval posnetke svojega golega telesa.

38-letnik je sicer policiji znan že od prej, saj gre za specialnega povratnika. 1. junija letos so ga namreč za enaka kazniva dejanja že pravnomočno obsodili na eno leto in tri mesece zapora, s preizkusno dobo štirih let. Preiskava je razkrila, da je osumljeni kljub obsodbi kazniva dejanja nadaljeval. Še več, že v nekaj dneh po podani prvi kazenski ovadbi in zasegu prenosnega telefona je kupil drug prenosni telefon in že dober mesec za tem ponovno vzpostavil stik z mladoletno žrtvijo, zaradi katere je bil že prej ovaden.

Kriminalisti so ugotovili, da 38-letnik na Facebooku med drugim uporabljal tudi lažna profila z imenoma Schmata Nosko in Schmatta Nosko, zato pozivajo vse, ki bi z navedenih profilov prejeli posnetke ali fotografije otrok ali mladoletnikov, naj to takoj prijavijo policiji. V nasprotnem primeru bodo, kot poroča PU Maribor, tudi sami storilci kaznivega dejanja.

Osumljencu so prostost odvzeli 26. oktobra in ga s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico mariborskega okrožnega sodišča, ki je zanj odredila pripor. 38-letniku grozi do osem let zapora.