Dokazni postopek ni pokazal zadostne gotovosti za obsodbo, je prepričan zagovornik Pavla Ruparja. Foto: BoBo
Dokazni postopek ni pokazal zadostne gotovosti za obsodbo, je prepričan zagovornik Pavla Ruparja. Foto: BoBo

To je že druga sodna zavrnitev za nekdanjega tržiškega župana Pavla Ruparja. Predlagal je tudi alternativni način prestajanja kazni, a ga je najprej zavrnilo kranjsko sodišče, nato pa odločitev potrdilo tudi ljubljansko višje sodišče.

Najnovejša zavrnitev odloženega prestajanja kazni sicer še ni pravnomočna. Kot je pojasnil Ruparjev zagovornik Rok Petrič, sledi pritožba na višje sodišče v treh dneh.

Petrič namerava uporabiti vsa razpoložljiva sredstva. Prepričan je namreč, da v zadevi Aquaris Rupar ne bi smel biti obsojen. "Dokazni postopek ni pokazal gotovosti za obsodbo," je zatrdil Petrič, ki bo vložil še zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.

"Naj vas obvestim, da so mi zavrnili možnost opravljanja dela namesto zapora zgolj iz maščevanja pokvarjene sodnice in da se grem z veseljem 'futrat' in gret in nič delat," se je na Facebooku odzval Rupar. "Edino revolucije si še želim," je dodal po kazanju s prstom na Forum 21 in Milana Kučana.

Leto dni zapora, zloraba uradnega položaja
Kranjsko okrožno sodišče je septembra 2012 odločilo, da je Rupar kriv zlorabe uradnega položaja ali pravic, in mu prisodilo eno leto zapora. Prvostopenjsko sodbo je jeseni 2013 potrdilo tudi višje sodišče. Sodni senat je tedaj ugotovil, da je Rupar februarja 2004 od avstrijskega podjetja Aquaplus prek zastopnika Jurija Pintarja iz podjetja Imecon prejel 40.000 evrov za plačilo stroškov pri pripravi dokumentacije za ureditev komunalnega omrežja v tržiški občini. Vendar Rupar tega denarja ni predal v občinsko blagajno in si je tako protipravno pridobil premoženjsko korist.

Rupar je bil sicer v preteklih letih že večkrat pravnomočno obsojen tudi za več drugih kaznivih dejanj, vendar le na pogojne in denarne kazni.