Nesreče in s tem povezane poškodbe so po mnenju policistov večinoma posledica neprevidnosti smučarjev,   slabe   opreme  in  neupoštevanja  osnovnih  pravil  smučanja. Foto: Reuters
Nesreče in s tem povezane poškodbe so po mnenju policistov večinoma posledica neprevidnosti smučarjev, slabe opreme in neupoštevanja osnovnih pravil smučanja. Foto: Reuters

Ponesrečenci so bili v vseh sedmih nesrečah udeleženi sami. Gorenjski policisti so zaradi nesreč ob začetku sezone poudarili, da smučanje poleg užitka prinaša tudi določeno tveganje in odgovornost.

Nesreče in s tem povezane poškodbe so po mnenju policistov večinoma posledica neprevidnosti smučarjev, slabe opreme in neupoštevanja osnovnih pravil smučanja. Smučarji pa lahko s svojim ravnanjem in neupoštevanjem pravil ogrozijo tudi varnost drugih.

"Smučar mora zato zlasti smučati tako, da drugih ne ogroža, svojo hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojemu znanju in razmeram na smučišču, izogibati se mora ustavljanju na ozkih ali nepreglednih delih, če to ni nujno potrebno, mora pravilno prehitevati in pomagati ob nezgodi. Predvsem pa je pomembno, da smučar ni pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi – npr. drog," še opozarjajo na gorenjski policisti.

Ob tem še poudarjajo, da je smučarska čelada obvezna za otroke do 14. leta starosti, priporočljiva pa je tudi za ostale smučarje.

Za kršitev določb o varnosti na smučišču pa se sicer posameznik, smučar ali druga oseba, kaznuje z globo od 100 do 600 eurov.