Številne družine se bodo med zimskimi počitnicami odpravile na smučišča. Foto: Reuters
Številne družine se bodo med zimskimi počitnicami odpravile na smučišča. Foto: Reuters
Smučišče
Pri deskarjih na snegu so pogostejše poškodbe zapestja in komolca, pri smučarjih pa zlomi goleni in poškodbe kolenskih vezi. Foto: MMC RTV SLO
Začele so se zimske počitnice

Tudi letos se bodo vsi učenci in dijaki na zimske počitnice odpravili sočasno, kar pomeni, da bo okoli 160.000 osnovnošolcev in malo manj kot 80.000 dijakov naslednji teden preživelo brez šolskih obveznosti, udeležili pa se bodo lahko številnih, marsikje brezplačnih delavnic, ki jih pripravljajo razne organizacije, združenja in skupine.

O zimskih počitnicah bodo v ponedeljek govorili tudi oddaji prvega programa Radia Slovenija Studio ob sedemnajstih, ko boste med drugim lahko izvedeli, zakaj so jezni turistični delavci ter kako in kje se da počitnikovati tudi brez denarja.

Številni se bodo verjetno odpravili tudi na smučišča, tako slovenska kot tista v sosednjih državah. Na slovenskih inšpektorji že napovedujejo, da bodo nadzor poostrili in skrbno preverjali, ali smučarji in deskarji spoštujejo predpise.

Zdravniki opozarjajo: Pred prvo smuko se ogrejte, smučajte po zmožnostih
V UKC-ju Ljubljana pri tem oozarjajo, da zadnje čase opažajo porast smučarskih poškodb, zato so pripravili nekaj nasvetov, kako se padcem, zvinom in zlomom izogniti. Vodja urgentne travmatološke ambulante dr. Anže Kristan tako opominja, da morajo smučarji upoštevati tako pravila varnega smučanja kot tudi svoje telesne zmogljivosti. "Priprave na smučarsko sezono se začnejo že nekaj mesecev prej, ko naj bi se smučarji dobro fizično pripravili na smučarsko sezono. Pred prvo smuko se je treba dobro ogreti, smučati je treba po svojih zmogljivostih in v skladu z znanjem, končati pa takrat, ko nastopi utrujenost," pravi zdravnik in opozarja, da so na smučišču tudi ljudje, ki smučajo slabše, in otroci.

Aktualne snežne razmere lahko spremljate na Teletekstovi strani 380 in tukaj.

Kristan pojasnjuje še, da so pri smučanju najpogostejše poškodbe spodnjih okončin (pri smučarjih zlomi goleni in poškodbe kolenskih vezi, pri deskarjih na snegu pa poškodbe v predelih zapestij in komolcev). "Pri visokih hitrostih lahko prihaja do izjemno hudih poškodb notranjih organov, glave in hrbtenice, ki lahko ogrozijo življenja oziroma lahko pustijo trajne posledice oziroma invalidnost. Glavo in hrbtenico lahko deloma zavarujemo z uporabo čelade oziroma s posebnim ščitnikom za hrbet - t. i. želvjim oklepom," še pravi travmatolog in dodaja, da so lani na urgenci oz. travmatološkem oddelku UKC-ja Ljubljana oskrbeli okoli 1.500 smučarjev in deskarjev.

Precej obetavna za užitke na smučiščih je sicer tudi vremenska napoved, ki za soboto obljublja sonce, po prehodnem poslabšanju vremena v nedeljo in ponedeljek pa bo nad Slovenijo povečini sijalo sonce, tudi temperature bodo, sodeč po vremenski napovedi, zimsko prijetne.

Enotne počitnice še kar razburjajo
Enotne zimske počitnice sicer že vse od uvedbe, pred dvema letoma, slovensko javnost delijo na dva dela. Medtem ko zamisel podpirajo na šolskem ministrstvu, so nad njo precej manj navdušeni gospodarstveniki, nasprotujejo pa ji tudi v Skupnosti občin Slovenije. Tudi gospodarsko ministrstvo je uvedbi enotnega termina zimskih počitnic ves čas nasprotovalo, ker gre po njihovem mnenju za ukrep, ki zmanjšuje obseg turistične dejavnosti v Sloveniji.

Turk napoveduje spremembe glede enotnih počitnic
Novi minister, pristojen tudi za šolstvo, Žiga Turk, je sicer v svoji poslanici pred začetkom počitnic med drugim namignil, da bodo počitnice prihodnje leto spet ločene: "Z naklonjenostjo razmišljam o potrebah slovenskega turističnega gospodarstva in o željah staršev; ne bom jih pozabil, ko bomo sestavljali šolski koledar za prihodnje leto."

V poslanici je otrokom med drugim zaželel dobro počutje in jih opomnil, naj pazijo na svojo varnost. "Pa izkoristite ta čas tudi za igro z vrstniki, ki je prijetnejša od dolgega posedanja pred ekrani, zaprti v stanovanju," je še svetoval učencem in dijakom. Pozabil pa ni niti na tiste, ki si med počitnicami ne morejo privoščiti vsega, kar bi si želeli: "Vam gre moj najtoplejši pozdrav z zagotovilom, da si prizadevamo, da bi čim prej izšli iz sence in bi se nam zopet odprl veder pogled v prihodnost."

Začele so se zimske počitnice