Slovenca, osumljena prodaje steroidov na spletu, sta zaprta v celovškem izročitvenem zaporu. Njuno izročitev zahtevajo Američani, ali so za izročitev zaprosili tudi slovenski organi, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Slovenca, osumljena prodaje steroidov na spletu, sta zaprta v celovškem izročitvenem zaporu. Njuno izročitev zahtevajo Američani, ali so za izročitev zaprosili tudi slovenski organi, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Slivnik
Danilo Slivnik je povedal, da je v Celovcu priprta Alenka Karner njegova nečakinja. Po njegovih besedah sta se Karnerjeva ukvarjala s prodajo generičnih zdravil. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Janko Goršek
Generalni direktor slovenske policije Janko Goršek je povedal, da slovenska policija v povezavi s primerom zakoncev Karner zbira obvestila zaradi suma storitve kaznivih dejanj utaje davka in pranja denarja. Foto: BoBo
Pasti spletne trgovine
Bodo zakonca Karner izročili ZDA?
V ZDA jima grozi do 20 let zapora

Odvetnik Karnerjevih Roland Grilc je povedal, da Slovenija za njuno izročitev ni zaprosila in da jima je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Grilc je za STA pojasnil, da morata biti po avstrijskem pravnem redu za izročitev osumljencev izpolnjena dva pogoja. Prvi se ugotavlja na osnovi dokumentov, ki jih pošlje državam, ki zahtevajo izročitev, v tem primeru Združene države Amerike. Dokumenti pa morajo izkazati utemeljen sum storitve kaznivega dejanja.

Drugi pogoj pa je, da je dejanje kaznivo v obeh državah, v Avstriji in v ZDA, kar v tem primeru je. Grilc je še dodal, da Avstrijci po navadi osumljene in obtožene izročijo, če jih zahtevajo ZDA. Karnerjeva sta po Grilčevih besedah prepričana, da pogoja za izročitev nista izpolnjena.

Osumljena sta že bila zaslišana pred preiskovalnim sodnikom, ki jima je pojasnil, česa sta osumljena, in izročil s tem povezane dokumente, je povedal Grilc ter dodal, da jima je sodnik odredil 14-dnevni pripor z možnostjo podaljšanja.

"Avstrijci ukrepali na podlagi ameriškega zaprosila"
Silvia Strasser
, predstavnica za stike z javnostjo pri avstrijskem zveznem kriminalističnem uradu, je pojasnila, da je policijska preiskava, v kateri je sodelovala tudi avstrijska kriminalistična policija, stekla leta 2011 na podlagi zaprosila ameriških pravosodnih oblasti zaradi prijetja in izročitve osumljencev, slovenskih zakoncev Mihaela in Alenke Karner.

Osumljenca so v sodelovanju z ameriškimi in italijanskimi kolegi ter na podlagi njihovih informacij izsledili in nato 27. decembra aretirali.

Karnerjeva sta pridržana v celovškem izročitvenem zaporu, kjer ju bodo zaslišali. Strasserjeva zaradi preiskave, ki še poteka, ni želela razkriti, ali sta zakonca že stopila pred sodnika. Več naj bi bilo znano v prihodnjih dneh. Ob tem ni niti potrdila niti zanikala, ali so za njuno izročitev zaprosili slovenski organi.

S steroidi do 38 milijonov evrov
Avstrijci domnevajo, da sta Slovenca, ki naj bi vodila mrežo preprodajalcev steroidov, s spletno prodajo zaslužila okoli 38 milijonov evrov. Kako velika je bila skupina, na čelu katere naj bi bil slovenski zakonski par, Strasserjeva ni želela razkriti.

Avstrijski mediji poročako, da naj bi Alenka (33) in Mihael Karner (36) živela v pet milijonov evrov vredni vili v Bad Kleinkirchheimu, kjer so ju avstrijski organi prijeli. Izkupiček iz spornih poslov naj bi združba prala prek slamnatih podjetij in ga vlagala v nepremičninske posle.

Karnerjeva preiskuje tudi slovenska policija
Slovenska policija v povezavi s primerom zakoncev Karner zbira obvestila zaradi suma storitve kaznivih dejanj utaje davka in pranja denarja, je povedal generalni direktor policije Janko Goršek.

Pojasnil je, da v okviru vsake kriminalistične akcije policija v povezavi z davčnim uradom in Uradom za preprečevanje pranja denarja vedno ugotavlja finančne transakcije in lastništvo nepremičnin, v Sloveniji in tujini.

Slovenski policisti so po Gorškovih besedah v tem primeru sodelovali s kolegi iz več držav, potekajo pa tudi temeljiti pogovori z avstrijskimi policisti. Pojasnil je, da gre za razvejan primer, ki sega tudi "prek luže". Sodelovanje s tujimi policijami pa v tem primeru poteka že od leta 2005.

Na GPU-ju so povedali, da poteka mednarodno policijsko sodelovanje v okviru Europola, v sodelovanju z varnostnimi organi ZDA in z neposrednim sodelovanjem med Slovenijo ter posameznimi evropskimi državami, ki so bile vključene v preiskavo. Med preiskavo so ugotovili, da so bila kazniva dejanja spletne prodaje nedovoljenih snovi v športu storjena v različnih delih sveta, vendar ne v Sloveniji.

V okviru te preiskave so policisti pred leti kazensko ovadili slovenskega državljana, pri katerem so zasegli 26 kilogramov različnih in v športu nedovoljenih snovi, je povedal Goršek.

Carinska uprava je med letoma 2009 in 2011 v povezavi s prepovedanimi snovmi v športu opravila 17 zasegov, v katerih je našla 10.675 tablet in 3.041 mililitrov raztopine v ampulah. Največ omenjenih snovi prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije. Pojasnili so, da carina o takšnih odkritjih obvesti policijo in ji preda zadržano blago, policija pa vodi nadaljnji postopek.

Najpogosteje zasežejo anabolične androgene. Od skupno 1.876 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog lani (do 25. decembra) je v 23 primerih šlo za nedovoljene snovi v športu, leta 2010 je bilo teh primerov 32. Skupno so policisti v zadnjih dveh letih zasegli okoli 25.000 miligramov, nekaj manj kot 20 gramov in skoraj 30.000 tablet omenjenih snovi. Ovadili so 51 osumljencev, so pojasnili na policiji.

Alenka Karner nečakinja Danila Slivnika
V povezavi s preprodajo nedovoljenih snovi se na spletu pojavljata tudi imeni Marjeta Slivnik in Matevž Karner. Publicist Danilo Slivnik je pojasnil, da je Alenka Karner njegova nečakinja, Marjeta Slivnik Hribar pa njegova sestra. Poudaril je, da njegova sestra o objavah njenega imena na spletu ne ve nič in vsa morebitna namigovanja strogo zavrača.

Slivnik je pojasnil še, da je Matevž Karner brat v Celovcu priprtega Mihaela, ki se je po Slivnikovih besedah z ženo Alenko ukvarjal s prodajo generičnih zdravil. Slivnik meni, da je popolnoma jasno, da s prodajo steroidov ne bi mogla zaslužiti 40 milijonov evrov.

V evidencah Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) se ime Matevž Karner pojavlja dvakrat - najprej kot direktor podjetja KARNER, d. o. o. Ljubljana s sedežem v ljubljanskih Murglah in kot direktor podjetja Palea, ki je v lasti neke Panamske družbe.

Pasti spletne trgovine
Bodo zakonca Karner izročili ZDA?
V ZDA jima grozi do 20 let zapora