Tožilka meni, da na bazenu ni bilo zagotovljene zadostne varnosti. Foto: STA
Tožilka meni, da na bazenu ni bilo zagotovljene zadostne varnosti. Foto: STA

Takšna nesreča, po plavalnem tečaju so na mariborskem pokritem kopališču Pristan pred štirimi leti našli utopljenega šestletnega dečka, po besedah sodnice Tanje Rot zahteva odziv tožilstva, ki je pod pritiskom javnosti, da najde krivca za to nezgodo, ki pa je tudi po presoji sodnega izvedenca bila le "zaporedje nesrečnih naključij".

Da bi bili za dečkovo smrt krivi vaditelj Jernej Lorbek, Kristijan Habjanič, lastnik podjetja Kiki organizacija, in direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez, po mnenju sodnice ni podlage. Nobeden od predloženih dokazov ni odgovoril na vprašanje, kako se je deček po končanem plavalnem tečaju spet znašel v bazenu, je izpostavila.

Med drugim je še spomnila, da so plavalni tečaji, ki jih za prve razrede osnovnih šol financira mariborska občina, potekali na enak način že vrsto let, prav tako ni pomanjkljivosti odkril inšpekcijski nadzor. V nasprotju s trditvami obrambe je sodnica kot popolnoma nepomembno označila vprašanje, ali bi pri bazenu morale biti tudi učiteljice. "Njihova prisotnost ne bi ničesar spremenila," je dejala.

Sledi pritožba
Tožilka Ivanka Slana je za Lorbka zahtevala devet mesecev zaporne kazni, ki jo lahko odsluži z delom v splošno družbeno korist. Po njenem mnenju vaditelj ni dovolj skrbno pazil na zaupane mu otroke, še posebej štiri neplavalce v njegovi skupini. Priznala je sicer, da nobeden od takrat prisotnih otrok ni znal povedati, kako se je deček znašel v bazenu, a poudarila, da je bil otrok pet minut pod vodo, preden so ga opazili, kar bi skrben vaditelj moral opaziti.

Za Kneza in Habjaniča, katerima je obtožnica očitala, da nista zagotovila varnosti na bazenu in ustrezno usposobljenega kadra za izvajanje plavalnih tečajev, je tožilka predlagala devet mesecev pogojne zaporne kazni z dvema letoma preizkusne dobe. Po izreku oprostilne sodbe trojici je napovedala pritožbo.