Raščan je prejšnji petek priznal krivdo in se s tožilstvom pogodil za štiri leta zaporne kazni. Foto: BoBo
Raščan je prejšnji petek priznal krivdo in se s tožilstvom pogodil za štiri leta zaporne kazni. Foto: BoBo
Raščana ni bilo na izrek sodbe

Raščan je prejšnji petek priznal krivdo in se s tožilstvom pogodil za štiri leta zaporne kazni. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je dobil tri leta zaporne kazni, za kaznivo dejanje poslovne goljufije pa leto in dva meseca. Enotna kazen po dogovoru s tožilstvom je štiri leta zapora na odprtem oddelku, Raščan pa bo moral plačati tudi stroške postopka.

Ali bo sodnica upoštevala dogovor s tožilstvom, bo jasno ob izreku sodbe prihodnji petek. Raščan bi se moral po besedah sodnice Alje Kratovac osebno zglasiti na sodišču, saj je nameravala v sklopu postopka zaslišati dve priči. Po besedah odvetnika Stojana Zdolška je njegov prihod preprečil dogodek v družini, sicer pa je razumel, da osebna udeležba niti ni nujna.

Tožilec presenečen
Raščan naj bi z zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti oškodoval nekdaj uspešno družbo Delo Revije, ki je končala v stečaju. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Boštjan Valenčič je pojasnil, da je končna škoda, ki je nastala, v obtožnici tako ocenjena na približno 11 milijonov evrov.

Sicer pa je Valenčič bil presenečen nad tem, da se Raščan ni pojavil na izreku: "Če je sklenjen sporazum, potem se nekako pričakuje, da se bo obdolženi udeležil tudi naroka za izrek kazenske sankcije." V predkazenskem postopku je bilo sicer zaslišanih 63 prič, danes pa Raščanova družba Monera je leta 2008 prevzela takrat vodilno družbo za izdajanje revij Delo Revije. Bančna posojila so bila slabo ali pa sploh niso bila zavarovana, denar bank pa ni bil porabljen za tekoče poslovanje, čemur je bil namenjen, ampak naj bi Raščan z njim financiral druge lastne projekte, med drugim družbo Rašica in hotel v Srbiji, in izplačal preostale lastnike Dela Revije.

Raščana ni bilo na izrek sodbe