Sodišče je leta 2011 v odškodninski tožbi pritrdilo Janši. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče je leta 2011 v odškodninski tožbi pritrdilo Janši. Foto: MMC RTV SLO


Berglund se je znašel v kazenskem postopku zaradi oddaje Resnica o Patrii, ki je bila na nacionalni televiziji predvajana pred volitvami leta 2008, poroča Dnevnik. Tožilstvo je zoper njega julija 2009 zahtevalo uvedbo preiskave na podlagi kazenske ovadbe, ki so jo vložili Janševi odvetniki.

Janša je tožilstvu predlagal tudi pregon nekdanjega direktorja protikorupcijske komisije Draga Kosa in direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja ter nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika.

Tožilstvo se s pregonom omenjenih sicer ni strinjalo, a je sredi leta 2009 zahtevalo uvedbo sodne preiskave zoper Berglunda. Po zaslišanju prič je preiskovalni sodnik spis septembra lani vrnil na tožilstvo, ki pa v Berglundovem ravnanju ni našlo znakov kaznivega dejanja in je maja letos odstopilo od pregona.

Janša je proti finskemu novinarju in YLE vložil tudi odškodninsko tožbo, v kateri je zahteval poldrugi milijon evrov odškodnine in umik izjav iz dokumentarne oddaje. Sodišče je decembra 2011 razsodilo v prid Janše. Del tožbe, ki se je nanašal na Švajgerja, je sodišče zavrnilo, Potočnik pa bi moral zaradi izjave, da je Janša oviral policijsko preiskavo, prvaku SDS-a plačati 6.500 evrov.

A višje sodišče je sodbo potrdilo le glede razbremenjenega Švajgerja, v preostalem delu pa jo razveljavilo. Na ponovnem sojenju je sodišče Janševo tožbo proti Berglundu, YLE-ju in Potočniku zavrnilo.