Zidarjev odvetnik se je že pritožil na višje sodišče. Foto: BoBo
Zidarjev odvetnik se je že pritožil na višje sodišče. Foto: BoBo

Okrožno sodišče je nekdanjemu direktorju propadlega gradbenega podjetja SCT Zidarju odhod za zapahe odložilo oktobra 2013 zaradi ugotovitev izvedencev, da so njegove zdravstvene težave takšne, da za prestajanje kazni ni in niti ne bo sposoben, piše Delo.

Še preden se mu je odlog na začetku oktobra 2014 iztekel, je Zidar zaprosil za ponovno odložitev in sodišče mu je odhod v zapor prestavilo do 20. novembra 2015. Tudi pred iztekom tega roka je vložil novo prošnjo za odlog prestajanja kazni, ki pa jo je sodišče 4. januarja letos zavrnilo.

Razlog je v spremembi zakonodaje, ki je zožila presojo sodišča samo še na to, ali je obsojenec na zdravljenju v bolnišnici, zato sodišče tudi ni naročilo novega izvedenskega mnenja. Odločitev sodišča mora postati še pravnomočna, jo pa Zidarjev zagovornik že izpodbija na višjem sodišču.

Zoper nekdanjega prvega moža SCT-ja sicer poteka več kazenskih postopkov, vendar zaradi zdravstvenih težav ne hodi niti na sodišče. V zadevi Čista lopata je vložil tudi ustavno pritožbo, a o njej še ni odločeno.