Črna kronika

Poudarki

  • Obtoženemu so izrekli štiri mesece pogojne zaporne kazni s preskusno dobo dveh let.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Baričevič afera
Nekdanji komandir viške policije je nezakonito brskal po mobilniku policistke za slikami golega trupla dr. Baričevića. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Sodni epilog stranskega dela afere Baričevič

Nekdanji komandir policije neupravičeno brskal po policistkinem telefonu
25. september 2012 ob 11:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Višje sodišče je pravnomočno obsodilo nekdanjega komandirja policijske postaje Vič Franca Marolta zaradi brskanja po prenosnem telefonu policistke.

Po pisanju Dela je višje sodišče ugotovilo, da je nekdanji viški komandir policije nedvomno presegel mejo, ko je brskal in tako poizvedoval, kdo je posnel fotografijo golega trupla Saše Baričeviča, ki je zakrožila v javnosti.

Višje sodišče je s tem potrdilo sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je obtoženemu izreklo štiri mesece pogojne zaporne kazni s preskusno dobo dveh let za neupravičeno osebno preiskavo, ki jo je zagrešil kot uradna oseba. Za nekdanjega komandirja je bilo obremenilno predvsem pričanje policistke, od katere je zahteval, da mu 15. februarja 2010 izroči telefon, ki ga je nato pregledal.

V svojem pričanju je policistka prepričljivo opisala dogodek, potrdile so ga tudi priče, sestavila je uradni zaznamek o dogodku in je bila zaradi njega po pripovedovanju drugih vidno prizadeta. Višje sodišče zato ni dvomilo, da se je dogodek pripetil ravno tako, kot ga je opisala, in ni sprejelo Maroltovih trditev, da je kazenski postopek posledica zarote tistih, ki so mu hoteli škodovati.

Nekdanji komandir in njegov zagovornik Franci Matoz sta v pritožbi zatrjevala, da ni šlo za neupravičeno osebno preiskavo, saj telefona, ki ga je policistka celo šla iskat, ni mogoče šteti med stvari, ki jih ima neupravičeno preiskani na sebi ali s seboj.

Vendar po mnenju višjih sodnikov ni nobenega dvoma, da je Marolt s tem, ko je pregledal policistkin telefon, kršil njeno pravico do zasebnosti, saj telefon v današnjih časih spada med osebne predmete. Z nadaljnjim pregledovanjem vsebine telefona pa je kršil ustavno pravico do komunikacijske zasebnosti.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Breathe
# 25.09.2012 ob 11:48
Potlačena perverznost?
Misliš na to, kako se lahko vplivni posamezniki v Sloveniji izognejo preiskavam?
bsr
# 25.09.2012 ob 12:30
Te pogojne so zame brez veze. 1 mesec zapora bi bilo primerno.
Ivan
# 25.09.2012 ob 12:04
Francl, Francl,

to bi pa moral vedeti, da ne smeš brskati po telefonu. Kaj pa ginekološki pregled - mogoče je tam notri imela kamero?
šurda
# 25.09.2012 ob 12:52
Bravo sodišče, le tako naprej v prav vseh
primerih !
pikam_dopust
# 25.09.2012 ob 16:47
Se opravičujem, ker bo morebiti zelo neumno vprašanje:

Ali je tisti revež, ki je vse pogrižen tožil to elitno familijo, že dobil odškodnino?

Saj razumem, da je veliko lažje končati postopek okoli kraje klobase, ampak z vidika družbene higiene je pa veliko bolj pomembno, da se hitro končajo veliki procesi. Pa četudi bi to pomenilo, da bi proces zaradi ukradene klobase vmes morebiti zastaral.

Pa ne mislim podcenjevati te ukradene klobase.
Samo moti me, da se iz tega dela veledogodek (četudi ni), psi pa mirno lajajo dalje....
jure_bure
# 25.09.2012 ob 12:44
matoz je pa pri vsakmu dreku zraven
Lovec
# 25.09.2012 ob 14:03
Kako bedna zakonodaja in kako bedna policija.

Policistka nima kaj delati s telefonom v roki na kraju dogodka. Skratka nedosledna zakonodaja ali lukničasta zakonodaja n neupoštevanje pravil, ter z mislijo pa kaj pol ali pa lako ćemo ne bomo prišli daleč.

V tem primeru so se tam dogajale velike ekvivalentne svinarije, vedno pa bo ostalo odprto vprašanje, zakaj lahko nek referent prekliče strokovno ugotovitev, zakaj so bile v trenutku oz. z svetlobno hitrostjo zbrisane kamerev križišču in zakaj ni bil prostor oz. kraj dogodka pregledan v celoti.

sla bo denarju in oblasti iz človek naredi najhujše.
Nena Sitna
# 26.09.2012 ob 07:21
No.... kot je znano je Franc Marolt delal nezakonito in prekoračil pooblastila.
Menda je za kazen dobil napredovanje.

Prosim, da se razišče, kako je s tem.
ikacbe
# 25.09.2012 ob 14:30
Da je Matoz izgubil ??? Ne me je......
Poskolc
# 25.09.2012 ob 13:28
Ta ženska beričevič je imala tića.....

O normalnih ljudeh pa nič ne pišete.....
Binder Dandet
# 25.09.2012 ob 13:19
Če kdo ve, kaj se šteje pod kršitev pogojne? A če dobiš pogojno, ker si davke utajal, se za kršitev šteje samo če bi ponovno davke utajal ali katerokoli kaznivo dejanje?
The_Deer
# 26.09.2012 ob 12:52
Na to, da je bilo v tej zadevi res storjenih veliko napak, glede same preiskave in vrnitve psov so mnogi opozarjali. Sedaj počasi dobivajo zadeve tudi sodne epiloge. Tudi odškodnine bodo morale biti izplačane.
D.Bigalow
# 26.09.2012 ob 08:55
Komunisti so vedno vtikali nos v zasebnost. Sedaj so jim pa ga odsekali.
apenko
# 26.09.2012 ob 11:57
ah policisti so nadomestni obtoženci namesto "vsakdo dobro ve koga".
franzz
# 25.09.2012 ob 16:28
Kam je izginila kamera, tovarišica Kresal? Upam, da ko odide še Turk, začnejo to preiskovati.
Nekdo bo za izginotje kamere moral odgovarjat, če smo pravna država.
morala na/2
# 25.09.2012 ob 16:20
Če je res?,da je Matoz izgubil v pravdanju zoper policistko,upam,da se bo primer nadaljeval oziroma se bo preiskava temeljiteje razširila še na ostale prisotne v zadevi Baričevič,ker,če se gremo neko pravno državo in pravno sodstvo,bodo za svoja dejanja odgovarjali in tudi kazensko preganjani ljudje ,osebe,ki mislijo,da se bodo izvlekle prav na račun vplivnosti na preiskavo. Prav bi bilo in tudi smotrno,da se zaščiti in da pravno varnost vsem tistim,ki imajo kakršnokoli informacijo za razkritje okrutno nagnusnega primera,ter na tak način oblažimo trud in stroške ,ki nastajajo s tem. Komandirju,premalo kazni izrečene ali drugače povedano,če je že zagovornik kot uradna oseba,kaznivih dejanj se je lotevala vsa okoliška smetana povezana z nečednostmi Baričevič.
popopokatepetl
# 25.09.2012 ob 13:21
kaj pa če ima ženska v arhivu svojo "muco"
A ne veš ? Poglej vendar !
Obsidijan
# 25.09.2012 ob 11:44
Zdaj pa v komentarjih vsa slovenska potlačena perverznost, na plano!
Kazalo