Izročitev je izpeljala policija, zdaj pa je Šuštar v rokah pravosodja. Foto: RTV SLO
Izročitev je izpeljala policija, zdaj pa je Šuštar v rokah pravosodja. Foto: RTV SLO
Šuštar že na Povšetovi

V roke policije so ga na zahtevo Slovenije izročile kanadske oblasti. Šuštar je sicer tudi sam privolil v izročitev, tako da ni bilo potrebno niti zaslišanje pred kanadskim sodiščem.

Šuštar je bil iz Letališča Jožeta Pučnika odpejan v Zavod za prestajanje kazni zapora na Povšetovi v Ljubljani. Zoper njega trenutno ne teče noben nov kazenski postopek.

Šuštarja čaka šestletni zapor
Kot je znano, je bil Šuštar, nekdanji sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, v Sloveniji zaradi zlorabe uradnega položaja obsojen na šestletno zaporno kazen.

Kot državni sekretar je med letoma 1998 in 2000 zlorabil položaj in omogočil pridobitev nepovratnih sredstev nekaterim slovenskim podjetjem. Kot predsednik komisije pa je na javnih razpisih izbiral podjetja, ki so se bila pripravljena odreči delu subvencij, denar pa naj bi šel pozneje v njegov žep.

Ministrstvo za pravosodje je konec septembra v Kanado poslalo 450 strani dolgo prošnjo za Šuštarjevo izročitev.

Kdaj bo v Sloveniji Šoba?
V Kanadi so aretirali tudi Boštjana Šobo, ki je bil obsojen pomoči Šuštarju. Minister za pravosodje Lovro Šturm je povedal, da tudi v tem primeru teče enak postopek za izročitev, kot je bil pri Šuštarju.

Šoba je bil aretiran na podlagi prošnje za izročitev in začasni pripor, ki jo je kanadskim pravosodnim organom posredovalo slovensko pravosodno ministrstvo. Tudi v tem primeru mora Slovenija Kanadi posredovati obsežno, prevedeno dokumentacijo, šele nato lahko sledi morebitna izročitev Šobe Sloveniji.

Šuštar že na Povšetovi