Tožilstvo je pripor za posiljevalca predlagalo šele po tem, ko so ga tretjič privedli do preiskovalnega sodnika. Foto: BoBo
Tožilstvo je pripor za posiljevalca predlagalo šele po tem, ko so ga tretjič privedli do preiskovalnega sodnika. Foto: BoBo
Tožilstvo brez odgovora glede pripora posiljevalca

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki dela tožilcev sicer ne komentira, bo pri konkretnem primeru, če bo treba, uvedel strokovni nadzor.

V sporočilu za javnost je višja državna tožilka in namestnica vodje Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Katjuša Čeferin zapisala, da "ob prvi privedbi osumljenega k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ob oceni utemeljenosti suma in ob oceni vseh drugih do tedaj znanih okoliščin tožilstvo, ni podalo predloga za odreditev pripora oz. hišnega pripora".

Ob drugi privedbi pred preiskovalnega sodnika, sicer za dejanje, ki naj bi ga storil še pred prvim, pa je tožilstvo "ob podani zahtevi za preiskavo zaradi enega kaznivega dejanja poskusa posilstva, ob oceni utemeljenosti suma in oceni vseh drugih do tedaj znanih okoliščin" podalo predlog za odreditev hišnega pripora. Sodišče je predlog potrdilo.

Tožilstvo umaknilo predlog za pripor
V fazi preiskave so na tožilstvo prejeli obvestilo, da je osumljenec kršil hišni pripor, zaradi česar so takoj predlagali odreditev pripora. Ob zaslišanju osumljenega pred preiskovalnim sodnikom o okoliščinah kršitve hišnega pripora pa so, potem ko so se seznanili z okoliščinami kršitve, predlog umaknili in v veljavi je tako ostal hišni pripor.

Po opravljeni preiskavi so zoper obdolženca 29. marca vložili obtožnico zaradi treh kaznivih dejanj poskusa posilstva. Senat sodišča je takrat pritrdil tudi predlogu tožilstva za podaljšanje hišnega pripora. Iz mnenja izvedenca psihiatra v preiskavi pa po navedbah Čeferinove ne izhajajo okoliščine, ki bi ob vložitvi obtožnice narekovale uporabo členov kazenskega zakonika glede neprištevnosti in izrekanja varnostnih ukrepov.

Pripor predlagali po posilstvu
Tretjič je osumljenec pred dežurnega preiskovalnega sodnika stopil v ponedeljek, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja spolnega nasilja, storjenega v soboto. Šele tokrat pa je tožilstvo predlagalo odreditev pripora.

32-letni Ljubljančan naj bi sicer v zadnjih štirih mesecih napadel najmanj štiri ženske. Po zadnjem napadu v soboto, ko je okoli 5.30 v Ljubljani fizično napadel mlajšo žensko in jo poskusil spolno napasti, so ga policisti izsledili še isti dan popoldne in ga s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Kot so pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, mu je sodnik odredil enomesečni pripor, ki pa se lahko podaljša.

Tožilstvo brez odgovora glede pripora posiljevalca