Ženske v Indiji so pogosto tarča spolnega nasilja. Foto: Reuters
Ženske v Indiji so pogosto tarča spolnega nasilja. Foto: Reuters
Primer posilstva 23-letne študentke je odprl nacionalno razpravo. Foto: EPA
Žalovanje za žrtvijo. Foto: EPA
Ženske naj s seboj nosijo solzivec, predlaga policija. Foto: Reuters

Za dekle iz naselja Surianeli na jugu Indije je bilo zadnjih 17 let skorajda kot zapor. Brez pravice, brez nekega sklepa.

Šele decembra, po skupinskem posilstvu 23-letne indijske študentke, ki je zaradi poškodb po dveh tednih umrla, so se v Indiji začele razprave na temo močno razmahnjenega spolnega nasilja nad ženskami. Na tisoče ljudi je žalovalo za žrtvijo, po Indiji so potekali shodi proti nasilju nad ženskami, mednarodna skupnost je bila zgrožena in število turistov je upadlo. Razmere so bile take, da so primer dekleta iz Surianelija po osmih letih znova odprli, indijsko vrhovno sodišče pa je naložilo ponovno sojenje v roku šestih mesecev, poroča AP.

Za dekle je bil usoden 16. januar 1996. Bilo je okoli polnoči, na izletu po podeželju Kerale, ko je spoznala moškega in žensko. On se je ponudil, da jo odpelje do njune hiše, a jo je namesto tega odpeljal do bližnjega gostišča in jo posilil. Naslednjih 42 dni je minilo v meglici pretepanja in posiljevanja množice neznanih moških. Vodili so jo po domovih in hotelih, jo posiljevali v avtomobilih in na javnih avtobusih, skupaj z njo so prevozili okoli 3.000 kilometrov po dveh zveznih državah.

Odvetniki, profesor, poslovneži
Silili so jo k pitju alkohola iz fermentiranih kokosovih cvetov in jo uspavali s tabletami. Med napadalci so bili upokojeni profesor, odvetniki, poslovneži in vladni predstavniki. Ko se je uprla, ji je eden izmed njih zagrozil, da bo ubil njene starše. "Odvetnik sem. Nikdar me ne bodo prijeli," ji je dejal. Eden izmed moških se je zdel starejši od drugih in ga je moledovala za milost: "Dovolj si star, da mi bi bil lahko oče. Prosim, reši me od tu." Tudi on jo je posilil.
Ko je bila že prepričana, da bo umrla, so jo z nekaj bankovci pustili na avtobusni postaji. Odpeljala se je naravnost do pošte, kjer je delal njen oče. Pogled na hčerko se mu je za večno vtisnil v spomin: Tja je prišla brez besed, zabuhla, obraz prekrit s praskami. "Ko je odšla, je bila deklica v šolski uniformi. Ko se je vrnila, je bila videti kot odrasla ženska, napihnjenega in zateklega telesa ... Takoj sem vedel, kaj je prestala," je povedal.

Policija prijateljevala z obtoženimi
Šla sta na policijo, tam pa so jo skušali odvrniti od tega, da bi zločin prijavila. Dekle in njenega očeta so silili obiskati vse kraje, kjer je bila posiljena - v policijskem kombiju, pogosto kar skupaj z osumljenci. Vsak dan je bilo novo ponižanje. Policija in storilci so se vedli kot stari prijatelji, se smejali in se šalili. Njo je pregledal moški ginekolog s standardnim indijskim pregledom za posilstvo - t. i. "testom z dvema prstoma".
Zdravniki pretipajo vagino, da vidijo, ali je ohlapna in ali je deviška kožica pretrgana. Oboje označijo kot dokaz, da ženska redno seksa, zato je gotovo privolila v spolni odnos. V primeru dekleta iz Suryanellija zdravnik testa dveh prstov ni opravil - njena vagina je bila preprosto preveč poškodovana.

Tri leta je trajalo, da je primer sploh prišel na sodišče. Obtoženi so se branili, češ da dekleta sploh ne poznajo ali pa da je v spolne odnose privolila. Nekateri so imeli povezave s politično stranko in trdili, da gre za politično maščevanje proti njim. Sojenje je dekletu omogočilo vsaj malo pravice - sodnik, za indijske standarde liberalen, je menil, da če se ženska ne more upirati, to še ne pomeni, da je v spolne odnose privolila. Za vseh 35 obtoženih je odločil, da so krivi, in jih obsodil na 4-14 let zaporne kazni.

Pirova zmaga
Žal je bila zmaga za dekle zelo kratkega roka trajanja. Nihče izmed obsojencev ni prestal niti dneva v zaporu. Vsi so se pritožili na višje sodišče in proti plačilu varščine odkorakali na prostost. Devet let pozneje je primer končno prišel pred visoko sodišče, kjer sta sodnika sarkastično komentirala dekletovo odprtost do prijateljevanja s tujci.
In še, da ni bila "običajna nedolžna" šestnajstletnica, ampak je imela skrivnega fanta, za katerega je nekoč zastavila nakit, kar kaže na dvomljiv značaj. Pa zakaj ni pobegnila z avtobusov ali gostišč ... "Vprašanje za milijon dolarjev," sta menila sodnika, ni, ali jo je 40 moških 42 dni posiljevalo, ampak ali je pri tem sodelovala. Razsodba: "Potrebovala je denar. Bila je pripravljena tega dobiti. Imela je potrebe, za katere njeni starši niso vedeli. Zato kaže, da gre za dekle deviantnega značaja."

Smrt kot uteha
Sodnika sta 35 od 36 mož oprostila oziroma jih obsodila zgolj "nemorale, ker so šli k ženski, za katero so menili, da je prostitutka". Na pet let zapora so obsodili le odvetnika, ki jo je posilil prvi, a je pobegnil, preden bi lahko šel v ječo. Življenje dekleta iz Suryanellija, ki je danes stara 33 let, se je sesulo. Prijatelji so izginili, večina sorodnikov se je potuhnila.
Družina živi v Kotajamu, okoli 160 kilometrov od Surianelija. Vera je bila nekoč temelj družine, a so prejšnji mesec izgubili tudi uteho Cerkve, ko jim je duhovnik svetoval, naj nekaj časa ne hodijo v cerkev, ker so jih ljudje začeli prepoznavati. 33-letnica pravi, da če bodo storilce poslali v zapor, bo končno dobila nekaj miru. Razmišlja - skoraj zavistno - pa tudi o študentki, ki je po decembrskem posilstvu v New Delhiju umrla: "Bog jo je blagoslovil s tem, ko ji je vzel življenje. Ni ji treba trpeti tega, kar sem trpela jaz zadnjih 17 let."