Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 10 glasov Ocenite to novico!
Napačno povezane cevi za kisik in dušikov dioksid v novem urgentnem centru v Šempetru. Vir: Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Šempeter pri Gorici
Policijska preiskava je razkrila, da delavec pooblaščenega podjetja, ki bi moral priključiti cevi za kisik in dušikov oksid v reanimacijski sobi, tega ni storil. Prav tako ni izvedel potrebnih testiranj. Namesto tega sta to storila dva izmed osumljenih, ki tega ne bi smela storiti. Foto: Radio Koper
false
V bolnišnici so posumili, da je bilo nekaj narobe v postopku oživljanja 52-letnega delavca. Ugotovili so, da so mu namesto kisika dovajali oksidul, 100-odstotni dušikov oksid. Tudi obdukcija je potrdila, da 52-letnik ni imel poškodb, ki bi bile zanj usodne. Foto: Ksenija Černuta
VIDEO
Tožilstvo zahteva preiska...

Dodaj v

Tožilstvo zahteva preiskavo deveterice osumljenih, ki naj bi bili odgovorni za smrti na urgenci

Vsi osumljeni so zaposleni pri zasebnih podjetjih
9. avgust 2017 ob 10:45,
zadnji poseg: 9. avgust 2017 ob 10:49
Nova Gorica - MMC RTV SLO, STA

Novogoriško državno tožilstvo je zaradi smrti v šempetrski bolnišnici zaradi napačne napeljave plinov v sobi za reanimacijo urgence pred dnevi vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih.

Namestnica vodje novogoriškega državnega tožilstva Damijana Bandelj je za Primorske novice pojasnila, da je tožilstvo zahtevalo preiskavo zaradi kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, ponareditve listin in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju ter povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, s katerimi naj bi bilo oškodovanih več ljudi. Zahteva za preiskavo naj bi se nanašala na tri smrti, osumljenim pa očitajo tudi ogrožanje življenja še štirih ljudi.

Sredi marca 2016 so iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici policijo seznanili s sumljivimi okoliščinami, v katerih je umrl 52-letni delavec. Poškodoval se je pri delu v anhovskem podjetju, njegove poškodbe pa niso bile tako hude, da bi zaradi njih umrl.

V bolnišnici so posumili, da je bilo nekaj narobe v postopku oživljanja. Ugotovili so, da so delavcu namesto kisika dovajali oksidul, 100-odstotni dušikov oksid. Tudi obdukcija je potrdila, da 52-letnik ni imel poškodb, ki bi bile zanj usodne.

Ovadba proti sedmerici
Novogoriški kriminalisti so lani jeseni na državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo proti sedmim osumljenim, ki so sodelovali v verigi opremljanja novih prostorov za nujno zdravniško pomoč in pozneje v fazi nadzora.

Policijska preiskava je razkrila, da delavec pooblaščenega podjetja, ki bi moral priključiti cevi za kisik in dušikov oksid v reanimacijski sobi, tega ni storil. Prav tako ni izvedel potrebnih testiranj. Namesto tega sta to storila dva izmed osumljenih, ki tega ne bi smela storiti. Testiranj pa naj ne bi opravil nihče.

Eden od osumljenih je nato ponaredil listino, povezano s testiranji, drugi je to listino uporabil kot pristno, čeprav je vedel, da ni. Med osumljenimi sta se znašli tudi dve vodji del in dva nadzornika, ki naj bi opustili dolžna ravnanja.

Osumljeni so zaposleni pri zasebnikih
Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos je lani jeseni, ko so vložili kazensko ovadbo, povedal, da gre za zaposlene v zasebnih podjetjih, povezanih z gradnjo nove urgence. Osumljeni so doma z območja novogoriške, koprske, murskosoboške in celjske policijske uprave.

Kriminalisti so pozneje na podlagi mnenja neodvisnega strokovnjaka medicinske stroke kazensko ovadbo še dopolnili. Izvedenec je namreč po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije presodil, da obstaja velika verjetnost, da je med postopki oživljanja zaradi dovajanja oksidula namesto kisika prišlo do smrti še pri dveh bolnikih. Od odprtja do marca lani so na aparaturi, na kateri so bile napačno priključene cevi za kisik in oksidul, oživljali sedem ljudi. Še dva človeka sta umrla med reanimacijo, dva pa, ko so ju pripeljali v nadaljnjo oskrbo.

Preiskovalni sodnik mora najprej zaslišati vse osumljene, šele nato lahko sprejme sklep o uvedbi preiskave. Med drugim je tožilstvo sodišču predlagalo pridobitev še dveh izvedenskih mnenj.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 09.08.2017 ob 12:17
16 mesecev da tožilstvo zahteva preiskavo?!
Oprostite, ampak to ne morem razumeti!
25kur
# 09.08.2017 ob 12:26
zgleda pa prow po šušmarsko na Cu cev z objemko, marija kam gredo milijoni
Homer.
# 09.08.2017 ob 12:41
25kur
# 09.08.2017 ob 12:28
vsak plim bi moral imet svoj priključek ki se ga ne da zamenjat z drugim pa bil blo, kriv je investitor ker tega ni zahteval
----------------------
Saj ima na strani uporabnika (zdravnika, sestre, pacienta)
Ta napaka pa je bila nekje v napeljavi....
To je nekako tako, kot bi na strani vtičnice bila faza zvezana na zaščitnem kontaktu.
gorcin
# 09.08.2017 ob 12:17
Arčon ne ve, da je alkohol prepovedan na delovnem mestu.
Kikkoman
# 09.08.2017 ob 13:44
Minister za pravosodje bi moral uvesti zunanjo revizijo tožilskega dela v tem primeru.

16 mesecev za zbrati dokumente o gradnji in da policija pridobi izjave udeleženih in prič???
Resno?

Gre mogoče zadeva v načrtovano zastaranje, ker so "naši" gradili?
zelda
# 09.08.2017 ob 13:11
Tožilstvo je šele po letu in pol dalo zahtevek za začetek preiskave? Pa kje to mi živimo? To namreč še sploh ne pomeni, da sledi kazenski pregon in tudi če pride do vložene obtožnice, še ne pomeni, da postopek izpeljan do konca.

Pri nas je namreč z vsako obravnavo manj možnosti, da se postopek konča s sodbo, saj je na vsaki obravnavi drug tožilec, ki potem pišmeuhovsko oddela tistih par ur na obravnavi (vmes morda celo zadrema) in boli ga patka potem odide domov, ker naslednjič bo že drugi tožilec. Na peti obravnavi pa navadno tožilstvo odstopi od pregona, zaradi "pomanjkljivih dokazov". Tako to gre pri nas, zato pa se velike ribe sprehajajo naokoli in nam kažejo sredinec.
+hellbastard+
# 09.08.2017 ob 12:25
zato ker igrajo boga
vsenior
# 09.08.2017 ob 12:13
Opsa, Ampak, da ti umre en, pa drugi, tretje, četrti...po reanimacijski maski. Kako ali se jim hebe tistim, ki skrbijo za zdravje pacientov? To je ravno tako, kot bi v bencinaja natočil diesel in bi crknil en avto, pa drugi, pa tretji, pa četrti. ..

Verjetno bi vsakdo po prvi okvari avta že ponorel in tožil bencinski servis, ker so napačno označili ročke za gorivo.

S pacienti pa nič. Umirali so en za drugim. Prav nihče se jim ni posvetil ko se jim je zdravje slabšalo in preveril zakaj! KATASTROFA! Če se le da proč od zdravnikov. Tule se vidi kakšen odnos imaj do pacientov. NIKAKRŠEN!
Fritz.si
# 09.08.2017 ob 14:31
Leta 2028 bo sodišče ugotovilo, da sta Joško in Franček sicer zafrknila in fino pokasirala a ker tega nista storila naklepno (malomarnost, neodgovornost in alkoholizem so pri nas olajševalne okoliščine) in ker je od dogodka preteklo že toliko časa, se pač oprostita. Nakar lahko tožita državo zaradi sojenja v nerazumno dolgem roku in potegneta še odškodnino.

Oškodovanci pa so si sami krivi, ker so uporabljali naš javni zdravstveni sistem, za katerega že vsi vemo, da je kot počasna ruska ruleta. Najprej dolgo čakaš, potem te pa lahko pozdravijo ali pokončajo :)
tuintam
# 09.08.2017 ob 13:01
Pa tisti, ki daje pooblastila (zasebnikom itd.) ?
minm
# 09.08.2017 ob 12:32
@+hellbastard+

Mogoče. Mogoče pa tudi, ker mi to dovolimo....
minm
# 09.08.2017 ob 18:53
@ vsenior
Res je, ljudstvo jih ne ceni. A vendar so tu in na koncu bodo imeli na mizi tako mene, kot verjetno tudi tebe. Težko se jim izognemo, saj človek umre zdrav le v nesreči.

Da bi zdravnike ljudstvo cenilo, je potrebno stvar "zdraviti" pri korenini, da ne segnije celoten život. Če se navezujem nate: če so temelji slabi, stavba/hiša malo časa stoji, ali pa je potrebno nenehna sanacija. Predpostavljam, da si razumel primerjavo. Korenina/temelji pomenijo ljudje, ki odločajo, kako bo kakšna stvar tekla in kako bo zdravstvo delovalo. Zdravstvo pa je velik ustroj. Na vrhu je predsednik vlade, nato ministrica, nato razni strokovni direktorji, mogoče fides? Zdravnik, ki stori vsodno napako je nekje pecelj lista na drevesu, zadnji v svoji vrsti, a zato ničmanj pomemben. Težko zdravnik s sedanjimi razmerami v bolnišnici stalno 110% opravljajo svoje delo, ki konec koncev zahteva večjo odgovornost od marsičigavega delovnega mesta v verigi pred njim. Kdo pa preveri, zakaj se je usodna napak sploh zgodila... Mogoče slaba usposobljenost osebja (dvomim, naši zdravstveni delavci so zelo iskani v zahodni evropi, kjer je "kakovost" kao višja)?, mogoče slab nadzor? mogoče neprimerna oprema, infrastruktura? utrujenost in izčrpanost zdravnikov?....

Stvar kot kaže se nebo hitro izboljšala. Poglejte zadnjo reformo, ki je bila uzakonjena letos poleti po nujnem postopku. Rezultati so že vidni. Na UKCLJ so za krajšanje čakalnih dob pridobilo podjetje, v katerem deluje večino zdravnikov iz UKC. To pomeni dvojni delovni čas za zdravnika, ki je tako naslednji dan nezmožen kakovostno opravljati svojega dela, in zagotovo več kot dvojna obremenitev proračuna zdravstvene blagajne.

Nenazadnje so tukaj zdravniki zarafi nas, in verjamete ali ne, imamo moč spremenit zdravstveni sistem. Samo nekaj posameznikov, ki se s tem ukvarjajo, tega nemore storiti, in ravno teko nemore tega storiti jamranje čez zdravnike na kakšnem forumu, saj gre vedar za naše zdravje! Žal kapitalizem vse in vsakega posrka vase in glede na vse fiktivne miljone in miljarde evrov, tako bo posrkalo tudi nas. A vendar, če stopimo skupaj kot ljudstvo in prerežemo popkovino tistim, ki se na naš račun napajajo lahko marsikaj storimo. Ne z nasiljem, še imamo možnost da se stvari z dialogom uspešno izboljšajo. In nenazadnje, v bolnišnici res nima nihče želje bivat ampak zato si lahko čas bivanja v bolnišnici nekako tudi polepšamo, če le nehamo samo jamrati in kaj dobrega tudi naredimo. Lep pozdrav.

P.S.: Če mogoče kdo misli, da imam povezav z zdravniki in jih mogče ščitim: nisem in jih ne, Če kdo misli, da sem levi, ali desni, ali bel, ali rdeč, ali lila-pikčast. Nisem in nebom! Želim si le kakovostne in izboljšane storitve, če se morebiti znajdem v bolnišnici (upam, da ne), zame, za moje najbližje in, vsekakor tudi za vas!.
zozozo
# 09.08.2017 ob 15:22
Vsi ti so krivi, ampak nihče od teh ni odgovoren za zdravje pacientov.

Kdo je v bolnici prevzel ta objekt? Je osebje bolnice, tj. zdravniki, kdaj preverilo, kateri plin prihaja iz katere pipe?
vipmit
# 09.08.2017 ob 14:57
To se bo dogajalo dokler bodo javna naročila izvali kooperanti od kooperanta desetega s.p.-ja v verigi!
Včasih je tehnični pregled objekta nekaj veljal.
Danes je le še šop ničvrednih papirjev na mizi.
smukač
# 10.08.2017 ob 10:20
@vsenior

bravo, kako spretno je vsenior zopet za vse okrivil zdravnike in niti ne pomisli, da ti kisikove maske ne nadenejo, če nimaš resnih zdravstvenih težav. Ko bodo, bog ne daj, reševali njegovo življenje bo videl kaj vse naredijo, da ostane tak bizgec pri življenju.
izo
# 10.08.2017 ob 09:19
Predvidevam, da bo na koncu, kot za vsako stvar ne tem svetu, kriv arhitekt..
kapljač
# 09.08.2017 ob 21:56
adamus
Kam pa naj bi podal svoje mnenje, saj mnenja na to temo, o smrti Rotarja , niso bila omogočena.
Vedno bolj so nam diktira, kaj smemo reči in kjer smo lahko samo še tiho.

Pa sej je prav. Tak odnos bo še pravi bumerang.
adamus
# 09.08.2017 ob 17:24
#kapljač

kakšno povezavo si pa ti sedaj našel.
neverjetno!!
viški mulc
# 09.08.2017 ob 14:11
In do kdaj se bo ta saga še vlekla ???????????
tuintam
# 09.08.2017 ob 13:03
Hočem reči, je tisti, ki daje pooblastila, komu sploh odgovoren (Država državi)?
minm
# 09.08.2017 ob 12:18
@vsenior

Mogoče veš zakaj imajo zdravniki takšen odnos do pacientov?
birba
# 12.08.2017 ob 12:27
@zozozo
Imaš prav. V bolnišnici ne bo nihče kriv, pa čeprav bi moralo tamkajšnje osebje preveriti ustreznost aparatur. Na urgenci namreč imajo naprave, s katerimi bi se dalo preveriti ali iz neke cevi prihaja kisik ali oksidul.
Pa tega očitno niso natedili.
In tudi kriminalistom se očitno v naši državi tovrstne opustitve preverjanja naprav pred prvo uporabo ne zdi preiskovati.
To je kot bi jaz svojega otroka opekla pod tušem, ker bi najprej nanj usmerila vodo iz modre ročke. Žal pa bi vodovodar napačno vezal mrzlo im toplo vodo. Kdo bi bil kriv za opekline mojega otroka? Vodovodar? Ne, JAZ ker nisem preverila kakšna voda teče iz pipe.
Na urgenci (pa še kje drugje) v šempetru pa je itak važno le to, da se na vodilna mesta nastavlja ljudi lojalne vsakokratnemu vodstvu. Če obvladajo svoje delo in imajo vodstvene izkušnje pa nikogar ne briga.
vsenior
# 09.08.2017 ob 17:36
minm@ res je, da igrajo boga, vendar nespametno. Prav zaradi tega jih ljudstvo ne ceni. Priporočam pritožbo za vsako malenkost, kajti le tako se bo nabralo dovolj dokumentacije o šalabajzarstvu na področju medicinskih storitev. Morda bi pritožbe pomagale, da bi ti pacienti preživeli! Seveda, če bi kdo na pritožbe sploh odgovoril. Predstojniki ščitijo svoje podrejene tudi, če naredijo napake. Na pritožbe sploh ne odgovorijo.

Tudi ko gre za smrt se ven vlečejo, kaj šele za male napake.!!!! Je treba vprašat dohtarje ali bi jim bilo vseno, če bi bile ročke na bencinskem servisu označene napačno in bi se po startu motorja pokvaril motor? Zdravnik bi po nakupu novega avta ponovno natankal napačno gorivo--ja saj je tako pisalo in bilo označeno na ročki!

POPOLNOMA ENAKA SITUACIJA! Razlika je v tem, da bi se za pokvarjen motor pritožili, za paciente jim je bilo pa vseeno. Rekli bodo, da niso vedeli--no ampak ne umre ti človek kar tako. Ni umrl en, ampak več! Dejstvo je, da se pacientom niso posvetili dovolj in so svoje delo opravljali zelo šalabajzersko. NI NOBENEGA OPRAVIČILA! Oboji so krivi-tisti, ki so napačno zvezali vode in tisti, ki so to uporabljali in nič preverili kako deluje.

Sprašujem se ali se to dogaja tudi drugje v medicini, da pacienti umirajo zaradi napačnih vsebin, zamenjav injekcij,.....zdravil,....KDO JIH SPLOH NADZIRA?

V zvezi z gradbenimi zadevami pa je težka napaka, da nadzorniki preverjajo delovne dnevnike in če zapiše vodja gradbišča v dnevnik, da je dostavljen beton marke 450, to kot pribito velja. Nihče pa ne preveri, če je bil pripeljan beton marke 100, šele ko se zgradba podre, je velik halo.
Rugess Nome
# 09.08.2017 ob 15:14
zadeva bo zastarala, ker je vpleten kak prijatelj od kakega politika
kapljač
# 09.08.2017 ob 15:34
me zanima ali bo Tožilstvo sprožilo postopek zoper Hrvaške oblasti, ker so v Zadru priprle na srcu bolanega RotarjA , ker je ta bolehal za nevarno vrsto bolezni in bi ga lahko in morali že v štartu prepeljati v bolnišnico, kjer bi bil ves čas pod nadzorom zdravnikov.
Postopek tudi proti zaporniškem zdravniku, ki Rotarja ni dovolj dobro pregledal, če sploh, oziroma ga nemudoma ni napotil v bolnico. Me zanima ali so se Hrvaške oblasti do Rotarja vedle zato tako dvolično, ker je ta slovenski državljan? Oziroma iz razlogov , ki nikomur, normalnemu, niso znani.
Bivši uporabnik
# 09.08.2017 ob 13:20
Tipično za neoliberalno državo. Zasebniki si polnijo žepe, ljudje pa umirajo. Koliko časa bomo še tolerirali? Sramota!
25kur
# 09.08.2017 ob 12:28
vsak plim bi moral imet svoj priključek ki se ga ne da zamenjat z drugim pa bil blo, kriv je investitor ker tega ni zahteval
smita
# 09.08.2017 ob 11:52
...tole je ravno tako, kot če bi ti pri vulkanizerju pozabili privit kolo, bi padlo stran in bi imel nesrečo.
nato bi kriminalisti iskali proizvajalca in dobavitelja vijakov...ne pa vulkanizerja...

delavci so zadnji v vrsti...
Kazalo