Policija je tri prosilce za azil prepeljala v azilni dom. Foto: BoBo
Policija je tri prosilce za azil prepeljala v azilni dom. Foto: BoBo

Vsi trije so z letalom Adrie Airways pripotovali iz Carigrada, v policijski kontroli pa so se izkazali s ponarejenimi češkimi potnimi listi. Trojica je takoj zatem zaprosila za mednarodno zaščito, so sporočili s policije.

Kot piše v sporočilu za javnost, so policisti v razgovorih ugotovili, da je trojica na začetku avgusta prestopila mejo med Irakom in Sirijo, potem pa so peš večkrat poskušali prečkati še mejo s Turčijo.

Po več poskusih in približno tednu dni so mejo vendarle prečkali in se z avtobusom odpravili do Carigrada, kjer so, kot je izvedela policija, za 25.000 ameriških dolarjev kupili dokumente in letalske vozovnice.

Prosili za zaščito, prejeli pa ovadbo
Policisti so Sirca in Iračana obravnavali zaradi ponarejanja listin, o kaznivem dejanju pa so s kazensko ovadbo obvestili kranjsko okrožno državno tožilstvo. Prepeljali so jih v azilni dom, še sporoča policija.

Razmere v njihovih državah sicer govorijo v prid njihovi prošnji za mednarodno zaščito. Za to namreč lahko zaprosi tujec ali oseba brez državljanstva, ki meni, da je v matični državi sistematično preganjan zaradi svojega političnega prepričanja ali zaradi svoje verske, rasne, narodnostne ali etnične pripadnosti.

Prav tako lahko za mednarodno zaščito zaprosi vsakdo, ki meni, da bi bila ob vrnitvi v matično državo ogrožena njegovo oziroma njeno življenje ali svoboda ali bi bil lahko izpostavljen mučenju ali nečloveškemu ravnanju ali kaznovanju. O prošnji sicer odloči sektor za mednarodno zaščito na notranjem ministrstvu.

Do avgusta letos so brniški policisti obravnavali 70 prosilcev za mednarodno zaščito, lani v istem obdobju pa 62. Cilj prosilcev so bile največkrat Nemčija, Skandinavija in Francija, še sporočajo policisti.