Cimos se ob pomoči DUTB-ja poskuša izviti iz skoraj 400-milijonskega dolga. Foto: BoBo
Cimos se ob pomoči DUTB-ja poskuša izviti iz skoraj 400-milijonskega dolga. Foto: BoBo

Iz Policijske uprave Maribor so sporočili, da so njihovi kriminalisti ta mesec kazensko ovadili 13 odgovornih oseb in uslužbencev gospodarske družbe, ki so utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja goljufije v škodo EU-ja.

Osumljeni naj bi se med letoma 2010 in 2012 prijavili na evropski razpis za pridobitev denarja za novo proizvodno opremo. Sodelovanja pri goljufanju so osumljeni tudi njihovi uslužbenci, ki so pripravljali razpisno dokumentacijo, saj so vsi skupaj zamolčali, da so zgolj obnovili staro opremo. Na ta način so neupravičeno dobili skoraj dva milijona evrov, so zapisali.

Mariborski kriminalisti so ob tem ovadili še tri pravne osebe ter gospodarske družbe, ki so jih odgovorne osebe uporabile za goljufijo.

Skupaj za več kot pet milijonov evrov škode
Mariborska preiskava je sicer potekala hkrati s preiskavo istega suma goljufije v Kopru. Njihovi koprski kolegi so preiskavo končali sredi letošnjega leta in julija kazensko ovadili 12 ljudi, ki naj bi goljufali ne isti način kot v Mariboru. Hkrati so koprski kriminalisti štiri ljudi ovadili zaradi utemeljenega suma pranja denarja, tri podjetja pa na podlagi zakona o odgovornosti pravnih oseb.

Z goljufijo v Kopru naj bi osumljeni podjetju nezakonito pridobili skoraj 3,3 milijona evrov. Skupaj so državo in EU ogoljufali za več kot 5,25 milijona evrov. Po neuradnih informacijah Financ gre za dejanja, ki naj bi se zgodila v času, ko je Cimos vodil Franc Krašovec. Cimos ima sicer svoj proizvodni obrat tudi v mariborski poslovni coni Tezno.