Kakšni bodo ukrepi prestrukturiranja družbe in poplačevanja upnikov Cimosa, bo opredelil načrt finančnega prestrukturiranja, ki mora biti pripravljen do 3. septembra. Foto: BoBo
Kakšni bodo ukrepi prestrukturiranja družbe in poplačevanja upnikov Cimosa, bo opredelil načrt finančnega prestrukturiranja, ki mora biti pripravljen do 3. septembra. Foto: BoBo

Kot je znano, je Cimos v postopku prisilne poravnave, in sicer na zahtevo bank in DUTB-ja. Čisti prihodki od prodaje so se povečali za 16 odstotkov, na 248,4 milijona evrov. Kot kaže poročilo, v četrtek objavljeno na spletni strani Ajpesa, je imel Cimos letos 16 milijonov evrov izgube iz poslovanja (EBIT) in 8,6 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA).

Poslovne obveznosti
Finančne obveznosti, tako kratkoročne kot dolgoročne, so konec julija znašale 248 milijonov evrov, poslovne obveznosti, ki so bile samo kratkoročne, pa 133,4 milijona evrov.

Cimos je v prisilni poravnavi od 3. julija. Postopek so zahtevale banke upnice in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki so presodile, da je to boljši način za stabilizacijo družbe in njen razvoj kot konverzija terjatev v kapital, za kar so se sprva dogovarjali.

Rok je 3. september
Kakšni bodo ukrepi prestrukturiranja družbe in poplačevanja upnikov, bo opredelil načrt finančnega prestrukturiranja, ki mora biti pripravljen do 3. septembra.

Časopis Dnevnik je v sredo pisal, da je na mizi nov predlog za poplačilo dobaviteljev zunaj prisilne poravnave. Po predlogu bi se morali dobavitelji namesto od 20 do 30 odstotkov, kar da je bilo sprva predlagano, odpovedati 45 odstotkom svojih terjatev. Pri tem bi 25 odstotkov terjatev dobili plačanih takoj, preostalih 30 odstotkov pa v štirih letih.

Odpis hčerinskim družbam
Drugačen pa je po navedbah časopisa predlog dobaviteljem, ki blago dobavljajo Cimosovim hčerinskim družbam v državah nekdanje Jugoslavije. Tem družba predlaga, da privolijo v odpis četrtine terjatev, 35 odstotkov bi jih poplačali v prihodnjih dveh letih, 40 odstotkov pa v kratkem.

Po informacijah časopisa se morajo dobavitelji do predloga opredeliti do konca tega tedna, podpreti pa bi ga morali lastniki najmanj 90 odstotkov poslovnih terjatev do družbe.