Cimos nameravajo po koncu prestrukturiranja privatizirati. Foto: BoBo
Cimos nameravajo po koncu prestrukturiranja privatizirati. Foto: BoBo

Načrt, ki so ga poleg Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) predložile še SID banka, NLB, Banka Celje, Gorenjska banka in Abanka, je ena izmed ključnih potez v postopku prisilne poravnave koprske družbe Cimos, ki naj bi mu ključne stranke zagotovile tudi del sredstev za investicije.

Postopek privatizacije po bo napovedih vodje upravljanja terjatev na DUTB Janneja Harjunpääja sprožen takoj, ko bo zaključen postopek prisilne poravnave.

Omenjeni načrt zagotavlja, da imajo ključne upnice zadostno večino glasovalnih pravic za zagotavljanje njegovega nemotenega izvajanja. Marca 2015, ko bo po pričakovanjih zaključen postopek prisilne poravnave na sodišču, pa bodo ključne upnice, International Finance Corporation in država vstopile v lastništvo družbe, pri čemer bosta država in DUTB postali največji lastnici Cimosa.

Predsednik nadzornega sveta Cimosa Walter Gnauert je izpostavil, da je načrt rezultat skupnega dela, ter izrazil zadovoljstvo, da so ključni deležniki izkazali interes in obsežno podporo družbi, "saj je to temelj za nadaljnji razvoj njenega poslovanja".

Predsednik uprave Cimosa Janez Gradišek pa meni, da je načrt realen in dosegljiv, z njim pa imajo priložnost, da se posvetijo svoji osnovni dejavnosti, zlasti skrbi za kupce.

"Izboljšane razmere nam omogočajo udeležbo na javnih razpisih in učinkovitejše pridobivanje novih poslov. Tako bomo lahko povrnili zaupanje kupcev in drugih deležnikov. Finančno prestrukturiranje omogoča tudi izvedbo operativnega prestrukturiranja Cimosa, ki bo znova vzpostavilo trdne temelje za prihodnost Cimosa," je še povedal Gradišek.

Poleg prestrukturiranja tudi reorganizacija
Kot so naknadno sporočili s Cimosa, S prestrukturiranjem Cimosa bo prišlo do reorganizacije, ki bo zajela celotno skupino Cimos in bo predvidoma trajala do leta 2016.

Reorganizacija med drugim predvideva znižanje števila zaposlenih in spremembe proizvodne strukture družbe v smeri boljšega izkoristka proizvodnih zmogljivosti, manjše kompleksnosti internih procesov in nižje stroške poslovanja.

V načrtu pa so še drugi ukrepi, ki so usmerjeni v nadaljnje znižanje stroškov, povečanje učinkovitosti, ohranjanje visoke ravni kakovosti in dobav ter povečanje obsega poslovanja.

Cimos se bo, kot kaže, ognil stečaju
Cimos se bo, kot kaže, ognil stečaju