V NLB-ju s preiskavami nadaljujejo. Foto: BoBo
V NLB-ju s preiskavami nadaljujejo. Foto: BoBo

Banka je v pregledu 200 največjih problematičnih strank preiskovala dejanja, ki so jih storile osebe zunaj in znotraj banke, so na NLB-ju zapisali v sporočilu za javnost. Pri tem so Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) z 21 kazenskimi ovadbami odstopili 34 sumov, drugim enotam policije pa s 30 ovadbami še 30 sumov kaznivih dejanj.

Skupaj so ovadili 62 oseb, nekatere izmed njih pa se kot osumljenci pojavljajo v več različnih sumih kaznivih dejanj. O vseh kazenskih ovadbah so obveščali tudi specializirano državno tožilstvo, so še dodali. Lani so v NLB-ju sicer vzpostavili sistem zaščite prijaviteljev, ki ščiti tiste, ki prijavljajo nepravilnosti znotraj banke.

Podanih že 107 ovadb
Največja slovenska banka je podatke o lanskih ovadbah poslala le nekaj ur pred skupno sejo odborov DZ-ja za pravosodje ter za notranje zadeve, na kateri bodo poslanci na zahtevo SDS-a razpravljali o dejavnostih v zvezi s preiskovanjem sumov kaznivih dejanj na bančnem področju. Poslanci SDS-a opozarjajo, da se razlogi, ki so privedli do dveh sanacij bančnega sistema, nadaljujejo, zato je treba ukrepati.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ v razpravi o problematiki pravilnosti sanacije bančnega sistema pred dvema tednoma povedal, da je bilo, odkar je na čelu centralne banke, podanih 107 kazenskih ovadb.