Banke imajo v svojih bilancah še naprej veliko slabih posojil. Foto: BoBo
Banke imajo v svojih bilancah še naprej veliko slabih posojil. Foto: BoBo

V Banki Slovenije so ob objavi rezultatov bančnega sistema izpostavili dohodkovno tveganje, saj se zaradi manj posla in nizkih obrestnih mer zmanjšuje sposobnost ustvarjanja bančnih prihodkov.
Kljub manj rezervacijam in slabitvam pa stroški teh še vedno ostajajo na tako visoki ravni, da banke še vedno ne poslujejo pozitivno. Delež slabih terjatev tako ostaja visok in je konec leta 2014 znašal 11,9 odstotka, od tega je bil pri podjetjih 17,7-odstoten.

Čeprav so banke lani izboljšale tako obrestno maržo kot stroškovno učinkovitost, je bančni sistem konec leta 2014 imel izgubo pred davki 67,5 milijona evrov. Ob pozitivnih rezultatih NLB-ja in NKBM-ja gre sklepati, da je izguba predvsem posledica izvedbe ukrepov za Banko Celje in Abanko, to je slabitev ob prenosu slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Raste obseg depozitov, a se obseg poslovanja še naprej krči
Lani se je, tudi zaradi prenosov na DUTB, skupni obseg bilančne vsote bank zmanjšal za 1,6 milijarde evrov, medletno pa je decembra upadel za 3,9 odstotka. Krčenje obsega poslovanja bank se sicer po navedbah Banke Slovenije vseeno upočasnjuje.

Rastle pa so vloge v prav vseh segmentih z izjemo vlog tujcev. Zelo stabilen je postal tudi četrtletni prirast vlog gospodinjstev, prvič po začetku krize pa je bil lani pozitiven tudi letni neto pritok v vzajemne sklade.

Obenem pa se povečuje število bank, ki upočasnjujejo krčenje obsega posojil nebančnemu sektorju. Podjetjem je bilo lani na letni ravni tako odobrenih 19 odstotkov več posojil, padajo pa tudi obrestne mere za posojila.